تاریخ : 1397/08/17 21:58
شناسه : 197859
رویترز به نقل از یک دیپلمات اروپایی که نخواست نامش فاش شود، افزود: موقعیت ایران به دلیل قیمت بالای نفت و این واقعیت که آمریکا این بار منزوی است، نسبت به پیش از سال 2016 بهتر است.
به نوشته رویترز، از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و برخورد وی با متحدان پیرامون همه چیز از تجارت تا امنیت جمعی، اتحاد گسترده قدرت های جهانی که پیشتر ایران را تحریم کرده بود، از هم گسیخت.
دیگر امضاکنندگان توافق هسته ای ایران شامل اتحادیه اروپا، آلمان، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین خروج ترامپ از برجام را محکوم کرده اند و اتحادیه اروپا در حال آماده سازی سازوکار ویژه مالی برای حفظ تبادلات مالی با ایران بدون استفاده از دلار است.
یک دیپلمات دیگر به رویترز گفت: دوره سختی خواهد بود اما اقتصاد ایران به دلایل متعددی مقاومت می کند، از جمله اینکه روسیه تحت تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا است، عربستان مشکلات سیاسی و اقتصادی خود را دارد و (جنگ تجاری) که میان چین و ایالات متحده آغاز شده است.
همچنین «آندرین اسکیلند» تحلیلگر شرکت آماری «فیچ» یادآور شد اگرچه فشارهای آمریکا باعث یک رکود اقتصادی در ایران در سال آینده می شود، اما به دلیل حجم صادرات نفتی ایران که هنوز چشمگیر است، فروپاشی اقتصادی در پیش نخواهد بود.
اسکیلند افزود: بخش مهمی از درآمد ارزهای خارجی تهران حفظ می شود و ایران را قادر می کند که از واردات کالاهای اساسی مهم حمایت کرده و قیمت آن ها را پایین نگه دارد و در نتیجه روند تورم را تا حدی تعدیل کند.
براساس گزارش رویترز، مقام های ایران برای تعدیل آسیب اولیه اقتصادی، گفته اند که احتمال دارد نفت را با تخفیف بفروشند تا خریداران را ترغیب به خرید نفت این کشور کنند.
یک مقام ایرانی در حوزه بازرگانی بین المللی گفت: ممکن است درآمد نفتی کاهش یابد اما همچنان برای اداره کشور کافی است. ما اگر نفت را یک دلار کمتر از قیمت بازار بفروشیم، ده ها خریدار جذب می شوند.
یکی دیگر از اقدامات تقابلی ایران، استفاده از مراکز مبادلات ویژه ارز برای فروش دلار با نرخ پایین تر به واردکنندگان غذا، دارو و دیگر کالاهای اساسی است.
رویترز در پایان این گزارش با اشاره به اینکه ایران با مقاومت و ابتکار چشمگیر از پس تحریم های آمریکا در دوره قبلی برآمد، افزود: دلیلی وجود ندارد که تهران این بار نیز اینگونه عمل نکند.
با وجود برخی سختی ها که مردم ایران متحمل می شوند، این کشور با راه هایی نظیر استفاده از سیستم تهاتری و ارزهای خارجی غیر از دلار، اقتصاد خود را سرپا نگه می دارد.
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا 18 اردیبهشت‌ماه گذشته خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و دوشنبه گذشته دوره تازه تحریم‌های ضد ایرانی را که عمدتا صادرات نفت ایران، صنایع هوایی، کشتیرانی و بانکی را شامل می شود به اجرا گذاشت.
سایر کشورهای امضا کننده برجام یعنی انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه ضمن محکوم کردن خروج این کشور از این توافق چندجانبه بین المللی، تاکید کردند که به برجام پایبند مانده و از تجارت شرکت هایشان با ایران حمایت می کنند.
ترامپ با حربه تروریسم اقتصادی و تحریم های یک جانبه غیرقانونی و فشار به جامعه جهانی به دنبال ایجاد جنگ روانی و القای انزوای ایران است اما تجربه ماه های اخیر و همراهی نکردن جهان با آمریکا نشان داد که این کشور هیچگاه به هدف خود دست نخواهد یافت.
تحریم هایی که آمریکا یک جانبه علیه ملت ایران اعلام می کند، از مدت ها قبل شروع شده و جامعه جهانی با آنها همراهی نکرده تا جائیکه ترامپ مجبور شده است از برخی از آنها عقب نشینی کند. در این مورد می توان به اظهارات رئیس جمهوری ، وزیر امور خارجه و رئیس بانک مرکزی ایران اشاره کرد.
کارشناسان و ناظران منطقه ای و بین المللی تاکید دارند که آمریکا هرگز قادر نیست خرید نفت از ایران را با اعمال تحریم ها به صفر برساند و حتی وزیر نفت سعودی اعتراف کرده است که عربستان قادر نیست با افزایش صادرات خود مانع افزایش بهای نفت در بازار جهانی شود.
در راستای مقابله با تحریم های غیرقانونی آمریکا علیه ایران، اتحادیه اروپا ضمن فعال کردن قانون انسداد برای حمایت ازفعالیت شرکت های خود در ایران، اعلام کرد که سازوکار مالی برای ادامه تجارت شرکت های خارجی با ایران و فروش نفت ایران و امکان مبادله تجاری ایران با جهان ارائه می کند.
بسیاری از ناظران سیاسی و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که تحریم نفت ایران در بلندمدت همراه با افزایش بهای نفت به تضعیف دلار در سطح بین المللی منجر شده و به شکست و عقب نشینی آمریکا می انجامد، روندی که بخشی از آن در صحبت های برخی مقامات آمریکا دیده می شود.

پاسخی بگذارید