خوب ، بد ، زشت
گروه: استان ها / قم
تاریخ : 1398/07/8 14:28
شناسه : 209464
1700 هکتار بافت فرسوده بلاتکلیف در قم

زهره مهرنوروزی - به سمت جنوب قم که حرکت کنید به یک کوه می رسید به نام کوه یا معدن نرداغی  که آنطور که محمد فراهانی کارشناس  زمین شناسی می  گوید قدیمی ترین معدن اکتشاف شده قم است امروز در قلب شهر قرارگرفته  هم اکنون در محاط  شهرک قدس ، مهدیه وپردیسان است. ازجمله معدن های روباز و فعال قم محسوب می شود که به گفته فراهانی این معدن دارای 11میلیون تن مرمریت و60میلیون تن سنگ آهک است. کوه نرداغی که از پایین تا بالای آن حدود ۲۰۰ متر ارتفاع است بین شهرک قدس و شهرک مهدیه قم واقع شده و از دو جهت به بهره برداران معدنی سپرده شده است.

هم اکنون کوهپایه های این معدن نیز فروخته شده است، عده ای از شهروندان نسبت به فعالیت این معدن گلایه دارند چرا که معتقد هستند مواد استخراجی این  معدن سلامت شهرک نشینان را در معرض خطر قرار داده است ونسبت به وضعیت جاری معدن گلایه دارندو معتقد هستند که معدن نرداغی باید متوقف شود.

دراین باره خالقی یکی از شهروندان با گلایه از وجود این معدن روباز در سطح شهر گفت: این کوه به عنوان یک از زیبایی ها محسوب می شود، اما اگر همین برداشت بی رویه وجود داشته باشد تا چند سال دیگراز این کوه خبری نیست در نتیجه باعث گرمی هوای این مناطق می شود.

وی با اشاره به نقش ریزگرد های حاصل از این معدن  در نابودی فضای  سبز شهرک قدس می گوید:از مسئولان می خواهیم تا دراین زمینه یک اقدام عملیاتی  انجام دهند و فعالیت  این  معدن را متوقف کنند.

مهیار موسوی ازاعضای موسسه بنیاد قم پژوهی از منظر زیبایی به این موضع نگاه می کند و می گوید: وجود یک معدن فعال در داخل شهر چهره شهر را زشت کرده است بنابراین لازم است که فعالیت آن متوقف شود.

 یکی دیگر از شهروندان از تردد کامیون ها ناراحت است و می گوید: آلودگی  صوتی ایجاد شده، آزار دهنده است.

 مسئولان دراین باره چه می گویند؟

کاظم زاده معاون معدن سازمان صمت درگفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما می گوید: همه مباحث  مربوط به معدن نرداغی زیر سر دلالان زمین در شهرک قدس است که می خواهند با این دست خبرها بهای زمین های این منطقه بالاببرند. 

وی معتقد هنوز هیچ پژوهش علمی ثابت نکرده که ریزگردهای معدن نرداغی آسیب زاست  واز طرفی هم نمی شود به صرف ادعای افراد مانع از اشتغال و توسعه شویم.

این کارشناس افزود: ما بارها کارشناس به آنجا اعزام کردیم حتی خودمان حضور یافتیم وبا قطع به یقین می گویم که هم انفجار وهم استخراجی که آنجا صورت می گیرد کاملا اصولی است.

وی می گوید: دربسیاری از کشورها معادن رو باز در سطح شهر است وهیچ گله و شکایتی هم وجود ندارد.

 کاظم زاده به قدمت معدن نرداغی اشاره می کند و می گوید: عده ای در دولت وقت با هدف کسب سود رفتند پشت کوه نرداغی زمین ارزان قیمت گرفتند وآنجا را تبدیل به محل مسکونی کردند تا الان که زمین های پشت کوه را به قیمت های چند صد میلیونی می فروشند وحتی بخشی از حریم معدن را نیز تصاحب کرده اند.

معاون معدن سازمان صمت می گوید: بخش قابل توجهی از پودر سنگ ها و آهک کشورتوسط این معدن تامین می شود واین درست نیست 

وی با بیان اینکه سلامت شهروندان برای ما مهم است می افزاید: همیشه دو مهندس کارشناس هستند و شرایط را کنترل می کنند انفجارهای که در آنجا صورت می گیرد محدود ،اصولی و کنترل شده است.

کارشناس زمین شناسی گفت: معدن نرداغی هیچ نوع آلودگی زیست محیطی برای قم ندارد اگر کسی هم شاکی است حتما باید کارشناس شود این معدن اشتغال زیادی ایجاد کرده و درامد حاصل از آن هم متعلق به کمیته امداد قم است.

وی می افزاید:بهره برداراین معدن تابع دستور ما است در مقطعی که بلوار مرجعیت در دست ساخت بود مجبور شدند بهره برداری را متوقف کنند و کردند، اما فعالیت این معدن  از نظر زیست محیطی آنچنان آسیب زا نیست.

محمد فراهانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگارما افزود: یکی از محصولات این معدن آهک است که کمتراز یک دهم درصد سیلیس دارد و این مقدار سیلیس درفضا  هیچگونه خطرزیست محیطی برای شهروندان  ایجاد نمی کند.

وی با بیان اینکه معدن نرداغی از قدیمی ترین معادن قم محسوب می شود و دارای مجوز بهربره داری است تصریح کرد: طبق برآورد 11میلیون تن  ذخیره سنگ مرمریت و 60میلیون تن ذخیره آهک را در خود جای داده است.

این کارشناس زمین شناسی بیان کرد: هم اکنون این معدن ذخیره 50کارخانه کشور را تامین می کند وبرای 2هزار نفر اشتغال ایجاد کرده است وسالانه 200تا 300تن مواد معدنی از این کوه استخراج می شود.

فراهانی تصریح می کند: همه مخالفت ها و انتقادهایی که درباره وجود این کارخانه مطرح می شود علمی نیست درحالی که در چنین موضوعاتی نظرات کارشناسی حرف اول و آخر را می زند.

وی قدمت این معدن را 70سال عنوان کرد و افزود: کسانی که این معدن را دستآویز قرارداده اند وخواستار تعطیلی این معدن فعال هستند بیشتر سود شخصی را دنبال می کنند، چرا که شهرک سازی ها وساخت و سازها بعد از معدن ایجاد شده است کسانی که مجوز ساخت و ساز داده اند براین موضوع اشراف داشتند و می دانستند که نباید در شعاع و محدوده این معدن فعال ساخت و سازی صورت می گرفت.

این کارشناس زمین شناسی با بیان اینکه ایمنی و آلودگی این معدن قابل کنترل است، افزود: متأسفانه برخی افراد زیادهخواه به عنوان زمینخوار مدعی معدن و منتظر تعطیلی آن هستند؛ برخی از افراد نیز به دلیل بیاطلاعی تصور میکنند ادامه فعالیت این معدن برای زندگی آنها مشکلساز است.

فراهانی تاکید کرد: معدن نرداغی فاقد هرگونه آسیب اجتماعی و آلودگی صوتی است؛ زیرا سنگ آهنگ به صورت خام هیچ گونه آلودگیای ندارد.

وی با بیان اینکه ایمنی و آلودگی این معدن قابل کنترل است، افزود: متأسفانه برخی افراد زیادهخواه به عنوان زمینخوار مدعی معدن و منتظر تعطیلی آن هستند؛ برخی از افراد نیز به دلیل بیاطلاعی تصور میکنند ادامه فعالیت این معدن برای زندگی آنها مشکلساز است.
این کارشناس زمین شناسی از دیگر دلایل بی ضرربودن معدن فعال نرداغی اظهار کرد: معدن نرداغی فاقد هرگونه آسیب اجتماعی و آلودگی صوتی است؛ زیرا سنگ آهک استخراجی به صورت خام بوده و هیچ گونه آلودگی ندارد.

احمد شفیعی معاون فنی سازمان محیط زیست قم در گفتگو با خبرنگار ما دراین باره می گوید: با توجه به اینکه شهر قم وسعت پیدا کرده و به دامنه این کوه رسیده است بطوری که معدن در قلب شهر پردیسان، مهدیه و قدس قرار گرفته است و ساکنین از فعالیت این معدن گلایه دارند البته خوشبختانه با اقداماتی که انجام شده است تا حدودی در بهره برداری تعدیل صورت گرفته است و آلودگی های آن کاهش یافته اما بازهم شهروندان این قسمت از شرایط موجود راضی نیستند.

وی تاکید می کند:بهره برداران اگر برنامه جامعی در نظر بگیرند و تمهیداتی را لحاظ کنند که هم آلودگی صوتی و هم ریز گردهای حاصل از استخراج را تعدیل کنند می تواند به فعالیت خود ادامه دهد.

احمدزاده مسئول واحد نظارت و پایش محیط زیست استان قم معتقد است وضعیت معدن نرداغی در شرایط فعلی بحرانی نیست و می تواند با تغییر روش استحصال  به فعالیت خود ادامه بدهد. 

وی می افزاید: سابقه برداشت این معدن طولانی است و سود برداشت از آن به حساب مدد جویان کمیته امداد امام خمینی (ره) واگذارشده می شود اما روش های دیگری از استخراج وجود دارد که آلودگی محیطی کمتری را ایجاد می کند.

مسئول واحد نظارت و پایش محیط زیست استان قم بیان می کند: پس از برداشت لاشه سنگ هایی که بجا می ماند و گرد  وغبارهای حاصل از انفجار و برش سنگ ها الودگی بر جا می گذارد که راهکارهایی وجود دارد که سطح آلودگی آن کمتر شود.

آنگونه که از ظواهر کاربرمی آید این شهر است برای ساخت و ساز و شهر سازی  عرصه های منابع طبیعی  را در نوردیده به گونه ای که وارد حریم کوه ها شده است سوال اینجاست چرا مسکن و شهرسازی دراین منطقه مجوز ساخت و ساز داده است.

حسن صبوری مدیرکل مسکن و شهرسازی قم  در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: درطرح  تفصیلی توسعه شهر قم به سمت جنوب شهر در نظر گرفته شده است به همین علت خانه ها به سمت کوهپایه رشد یافته است بنابراین فعالیت در داخل شهر هیچ توجیحی ندارد معدن نرداغی باید تعطیل و یا متوقف شود و این مطالبه حقوقی شهروندان است، چرا که این معدن هم  آلودگی زیست محیطی و صوتی دارد.

 وی با بیان اینکه معدن نرداغی باید از داخل شهر خارج شود تصریح می کند: مکان فعلی شهر برای 300هزار نفر طراحی شده است  و دیگر گنجایش یک میلیون 300هزار نفر گنجایش ندارد و چاره ای نیست باید  ساخت و ساز به سمت جنوب شهر برود.

صبوری به ریل آهن اشاره می کند و می گوید: این ریل زمانی کاربرد داشت، ولی حالا شرایط فرق کرده  و ریلی که از مرکز شهر می گذشت باید جمع آوری شود چرا به اینکه لازمه شهر است درزمینه معدن نرداغی هم شرایط به همین گونه است، باید همه مدیران همت کنند و معدن نرداغی از محدوده شهر خارج شود. 

آنگونه که پیداست معدن نرداغی چندان هم دردسر ساز نیست واگر از دانش روز برای استخراج از معدن استفاده شود خطر زیست محیطی آن بسیار بسیار کمتر خواهد شد و ضمن اینکه یک فعالیت اقتصادی محسوب می شود و بخشی ازمشکلات اشتغال را نیز برطرف می کند مهمتر اینکه بخشی از هزینه بالای مددجویان قم از طریق این معدن تامین می شود، از اما ساکنان قم به مسکن احتیاج دارند این درحالی است که  یک هزارو 738هکتار که سطح وسیعی از هسته مرکز شهر در محدوده بافت فرسوده شهری قم واقع شده، مدیران محترم بهتراست در این شرایط بجای حمله به حریم معدن نرداغی ابتدا تکلیف بافت فرسوده هسته مرکزی شهر را مشخص کنند محدوده ای که هم اکنون به معضل شهری تبدیل شده است چراکه ساخت و ساز دراین محدوده شهر به صفر رسیده و به علت گیر و بندهای عجیب قانونی آنرا بلا استفاده کرده است، با رفع این مشکل بی تردید بخش عظیمی از مشکلات مسکن قم برطرف خواهد شد ودیگر نیازی به قطع منبع درآمد کمیته امداد هم نیست.

پاسخی بگذارید

نظرات کاربران

  1. ناصری

    معدن نرداغی هم آلودگی هوا دارد و هم صوتی و هم تردد کامیونها و هم اطرافیانی و هم ایجاد زلزله که موقع انفجار کل ساختمانها شیشه ها و لوسترها در محدوده شهرک قدس می لرزد و ما به عینه شاهد ماجرا در شهرک قدس هستیم و باید فوری متوقف و جمع آوری شود

  2. عبدالله

    سلام تورو خدا این انفجارها و تمام کنید خونه من تو شهرک قدس از سه جا ترک خورده منزل من دوسال ساخته این انفجارها و تکون های شدید باعث این ترکها شده