زهره نعلبندی
شاخه سبز- آب شرب استان قم در سالهای اخیر در وضعیت مناسبی قرار گرفته که البته برای مدیریت هرچه بهتر این روند نیازمند همراهی همشهریان در رعایت سرانه مصرف و صرفه جویی هستیم.
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، بسیاری از مشکلات بهداشتی کشورهای در حال پیشرفت، عدم برخوردای از آب آشامیدنی سالم است. از آنجایی که محور توسعه پایدار، انسان سالم است و سلامت انسان در گرو بهره مندی از آب آشامیدنی مطلوب میباشد بدون تامین آب سالم جایی برای سلامت مو رفاه جامعه، وجود ندارد.
آب از دو بعد بهداشتی و اقتصادی حائز اهمیت است. از بعد اقتصادی به حرکت درآورنده چرخ صنعت و رونق بخش فعالیت کشاورزی است. از بعد بهداشتی آب با کیفیت، تضمین کننده سلامت انسان است.
دسترسی به آب آشامیدنی سالم یکی از نیازهای اساسی جامعه بوده و به عنوان مهم ترین منبع حیاتی محسوب شده و اهمیت بسزایی در زندگی انسان دارد.
بر اساس نتایج بررسی متخصصان، بهترین نوع آب مصرفی آبی است که مقدار مواد معدنی موجود در آن بسیار کم باشد. به طور طبیعی مواد معدنی در سنگ، خاک و سطح زمین وجود دارند که آب در مسیر رسیدن به رودخانه یا سد با این مواد ترکیب میشود.
املاح یا مواد معدنی به دلیل الکترونهای موجود در ساختار اتمی مواد معدنی با الکترونهای بدن متجانس نیستند و موجب شکل گیری سنگ کلیه، درد مفاصل و فشارخون می شوند.
بیش از سه چهارم کره زمین را آب فراگرفته است، اما بیشتر از 97 درصد این مقدار آب اقیانوسها و دریاهاست که غیر قابل شرب هستند و کمی بیش از 2 درصد نیز در یخچالهای قطبی ذخیره شدهاند که غیر قابل دسترس هستند. در واقع تنها 0/4 درصد از منابع آبی زمین قابل استفاده است و تمام موجودات زنده از همین مقدار استفاده می کنند.
یک آب سالم علاوه بر آلوده نبودن باید دارای ویژگیهای دیگری نیز باشد تا بتواند در افزایش سلامت، پیشگیری از بیماریها، درمان و حتی افزایش طول عمر و جلوگیری از پیری زودرس مفید و موثر واقع شود. در واقع آلوده نبودن، شرط لازم برای یک آب سالم است، اما به هیچ وجه کافی نیست.
آب شرب استان قم نیز در سالهای اخیر در وضعیت مناسبی قرار گرفته که مهدی نظرزاده مدیرعامل شرکت آبفای استان قم در توضیح این مسئله بیان میدارد: با تلاش صورت گرفته، آب مورد نیاز مردم استان در وضعیت مطلوبی تامین میشود که البته مدیریت هرچه بهتر این روند نیازمند همراهی همشهریان در رعایت سرانه مصرف و صرفه جویی است.
وی با تاکید بر اینکه دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی پایه و اساس سلامت انسان به شمار میرود، ادامه داد: شرکت آب و فاضلاب استان قم به عنوان متولی تامین آب مصرفی مردم، اصلیترین رسالت خود را تامین و حفظ سلامت آب شرب میداند.
نظرزاده با بیان اینکه وظیفه کنترل، پایش و نظارت بر سلامت آب شرب استان بر عهده مرکز پایش و کنترل کیفیت آب و فاضلاب است، خاطرنشان کرد: در همین راستا فعالیتهای آزمایشگاه در فرآیند و توزیع آب شرب و بهداشتی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه کیفیت آب شرب قم، با توجه به دستورالعملهای موجود و با نظارت مرکز بهداشت استان مورد پایش و بررسی قرار میگیرد، بیان کرد: این پایش به صورت لحظهای و مستمر از منابع تولید تا نقطه مصرف به انجام میرسد.
وی از انجام آزمونهای مختلف اعم از فیزیک وشیمیایی، میکروبی، کلرسنجی، کدورت سنجی، فلزات سنگین و بیولوژی به صورت روزانه بر روی آب شرب استان خبر داد و اعلام داشت: در سال گذشته بیش از ۲۷۹ هزار آزمون در سطح استان بر روی آب شرب، شبکه و تأسیسات آبرسانی به انجام رسیده و هیچگونه خللی در روند آبرسانی در این زمینه وجود نداشته است.
نظرزاده با بیان اینکه برنامه ایمنی آب در پنج شهر و سه روستای استان در راستای تضمین کیفیت آب آشامیدنی در حال اجرا است، یادآور شد: ارتقا و توسعه برنامه ایمنی در استان نیز از برنامههای آینده شرکت آب و فاضلاب در راستای بهبود روند نظارت بر سلامت آب شرب است.
وی نظارت بر شستشوی شبکه، مخازن، کلر شویی و شوکهای کیفی تصفیه خانه را از دیگر وظایف مرکز پایش و نظارت بر کیفیت آب و فاضلاب استان برشمرد و گفت: در سال گذشته یک هزار و ۷۰۰ کیلومتر خط انتقال و شبکه آبرسانی و بیش از ۴۵ هزار مترمکعب مخزن در سطح استان به منظور استمرار کیفیت آب در شبکه شستشو شده است.