آثار و برکات اردوهای جهادی

فرشته محقق.همه ما دانشجویانی که طعم اردوهایی جهادی را چشیده ایم می دانیم که این اردوها خاطره انگیزترین روزهای زندگی ما خواهد ماند.مرور خاطرات دانشگاه بدون اردوی دانشگاهی ممکن نیست. روستای سیل آباد و خاطره آن مادربزرگ شال باف که منجر به رونق گرفتن کسب و کار اینترنتی شد. روستا بردسکن و خاطره آن پدر بزرگ که نشست برایمان از چگونگی زندگیش گفت.
در واقع اردوهای جهادی، مجموعه ای از فعالیتهای خودجوش است که توسط دانشجویان، طلاب حوزه های علمیه و دانش آموزان و دانشجویان داوطلب وسایر جوانان داوطلب در مناطق محروم کشور برگزار می شود و بنابر ظرفیت ها و توانایی های موجود در میان شرکت کنندگان، انواع خدمات از جمله انجام پروژه های عمرانی مورد نیاز منطقه، خدمات کشاورزی، پزشکی-درمانی، آموزشی- تحصیلی در کنار فعالیت های فرهنگی ارائه می شود.
حرکتهای جهادی صرفا یک کار عمرانی یا فرهنگی یا اردوی خودسازی نیست، بلکه مجموعه جامعی است که آثار و برکات آن, در سه حوزه «مردم و اهالی مناطق محروم»،«شرکت کنندگان در این حرکتها»و «مسئولان و مدیران منطقه ای» قابل بررسی است.
تقویت امید به زندگی و ایجاد انگیزه برای حضور در جوامع روستایی و مناطق محروم؛ موفقیت در رفع ریشه ی بسیاری از محرومیتها، یعنی فقر فرهنگی منطقه و ارتقاءآن، ترویج روحیه نشاط و کار، هم چنین ایجاد باور در میان اهالی این مناطق نسبت به توانایی های بومی برای حل مسائل و مشکلات، رفع فقر مادی از چهره ی منطقه و حرکت به سمت عمران و ابادانی مناطق محروم از دیگر برکات اردوهای جهادی است.
اردوهای جهادی آثار و برکات زیادی برای شرکت کنندگان دارد که بهره مندی از فضای معنوی کم نظیر این سفرها و حرکت به سمت خودسازی است و همچنین چشیدن طعم محرومیت و فقر از نزدیک و ثبت صحنهای محرومیت در اذهان دانشجویانی که روزی مسئولیتی در این کشوربرعهده خواهند گرفت و احیائ ارزشهای دینی و انقلابی و تداعی خالصانهی صحنههایی چون دفاع مقدس است و جهت گیری فعالیتهای علمی و فوق برنامهی جوانان در راستای خدمت به مردم است .
دلگرمی به کار و ایجاد انگیزه برای خدمت به مردم با مشاهده ایثار و کار خالصانه جوانان، پاسخگویی در مقابل کم کاری های احتمالی و اهمال در تکالیف و وظایف، و اصلاح عملکردها و شناخت بهتر مشکلات و معضلات منطقه و استفاده از مشاوره و تجربه ی جوانان در رفع معضلات است.
روحیه جهادی روحیه ای بر آمد از متن دین است. تلاش بر این است که هر کس در هر جا با هر امکاناتی سعی کند اهداف مقدسی را پیگیری نماید. از این رو سعی در بسط و گسترش فرهنگ جهادی میتواند یکی از مهمترین ابعاد اردوهای جهادی باشد. یعنی بایستی تلاش شود تا همگان از اردوهای جهادی برای حل مشکلات شهرشان و حتی کشور الگو بگیرند. اگر همه همچون بخشی از دانشجویان بخشی از وقت خود صرف حل مشکلات دیگران (خارج تکالیف روزمره) بنمایند آنگاه خواهیم دید که چگونه سرعت حل مشکلات کشور افزایش مییابد. در صورت گسترش فرهنگ جهادی این پدیده می تواند به عنوان بخشی از یک الگوی پیشرفت به جهانیان ارائه شود. در این راستا لازم است برگزار کنندگان چنین اردوهای تلاش بیش از پیش را برای انعکاس فضای اردو و ثمرات آن به توده های مردم بنمایند. استفاده از تریبونهای نماز جمعه، ائمه جماعات مساجد، برپایی کمپهایی در سطح شهرها به منظور آشنایی مردم و برقراری ارتباط مستقیم با مردم و استفاده از رسانه های جمعی بخشی از راهکارهای این هدف است.