زهره مهرنوروزی-اوقات فراغت یکی از بخشهای مهم در زندگی انسان ها است. نداشتن برنامه مناسب برای گذراندن اوقات فراغت، سایر جنبه های زندگی را تحت تاثیر قرار داده است. توجه به اوقات فراغت نوجوانان و جوانان برای شناخت نیازها و رفع آنها، همچنین برنامه ریزی درست برای گذراندن اوقات فراغت آنها موجب بروز خلاقیت، نوآوری توام با تفکر سیال در فرزندان می شود.
اوقات فراغت برای نوجوانان از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا ساعت فراغت آنها فرصتی برای کشف محیط پیرامون و پیدا کردن هویت منحصر به فرد خود می باشد. نوجوانان در ساعات آزاد خود بیشتر به ایجاد روابط دوستانه می پردازند و خود را درگیر فعالیت هایی می کنند که به کمک آن بتوانند به تعریف بهتری از خود دست یابند و خود را در جامعه و خانواده نشان دهند.
تحقیقات زیاد درباره نحوه سپری کردن اوقات فراغت نشان می دهد اگر برای تفریحات سالم نوجوانان و جوانان، امکانات مناسب وجود داشته باشد آنها گرایشی به سمت تفریحات ناسالم نخواهند داشت، زیرا همه افراد از آسیب هایی که ممکن است از راه اوقات فراغت بی برنامه بر جامعه وارد شود اطلاع کافی دارند.
ورود و برنامه ریزی مسئولان فرهنگی کشور در برنامه های فراغت و شکل دادن به نحوه گذراندن اوقات فراغت نوجوانان و جوانان اهمیت بسیاری دارد چرا که اغلب مردم، برای سپری کردن اوقات فراغت خود، برنامه مفیدی ندارند این امر می تواند به دلیل نداشتن تخصص، عدم دسترسی به امکانات، داشتن اهداف مشخص و صحیح، نداشتن سواد لازم باشد، بنابراین مسئولان موظفند برای گذراندن اوقات فراغت نوجونان و جوانان به طور صحیح، امکانات و وسائل لازم را فراهم نمایند. حضرت محمد (ص) نیز در این رابطه برای آگاه کردن اصحاب خود این تذکر مهم را فرموده اند که در ساعات فراغت راه انحرافی در پیش نگیرند و خود را مرتکب فتنه و بلا نکنند. برخی از اوقات فراغت فواید عقلانی، انسانی، مادی و معنوی برای افراد دارند و برخی دیگر براساس کارهای ناشایستی و ناروایی که انجام می شود برای انسان جز ضرر و زیانهای روحی و جسمی چیز دیگری ندارد. اوقات فراغت اگر در مسیر درست و اصولی خود قرار بگیرد باعث نشاط و افزایش نیرو برای سایر فعالیت ها می شود، اما اگر برای کارهای نادرست سپری شود خطرات و آسیب های غیرقابل جبرانی را در پی خواهد داشت. به نظر جامعه شناسان بسیاری از جرم و جنایت ها توسط افراد سالم در اوقات فراغت به وقوع پیوسته است. یکی از روشهای گذراندن ساعات فراغت، ورزش کردن است که در تمام دوران زندگی مخصوصا در نوجوانی اهمیت بسیاری دارد. ورزش علاوه بر اینکه بخشی از ساعات فراغت را پر می کند در سلامت جسمی و روانی فر بسیار موثر است. همچنین با انجام تمرینات ورزشی اغلب رفتارهای نامطلوب اجتماعی و اقتصادی کاهش پیدا می کند و اما حرفه آموزی می تواند به عنوان یکی از جنبه های پر کردن اوقات فراغت نوجوانان مورد توجه قرار گیرد تا بعد از پایان تحصیلات فرد کاسه چه کنم به دست نگیرد و بی هیچ حرفه و سابقه ای وقت خود را برای یافتن کار هدر ندهد. والدین باید نظارت دقیق و حساب شده ای بر روی اوقات فراغت نوجوانان خود حتی بیش از آنچه که در دوران مدرسه به تحصیل آنها اهمیت می دادند، توجه کنند، آنها باید برای اوقات فراغت فرزندان خود برنامه ریزی مناسبی انجام دهند.متاسفانه برخی از پدر و مادرها با اتمام دوران مدرسه، کاری به فرزندان خود ندارند و آنها را به نوعی رها می کنند. اما مسئولین می توانند با فراهم کردن بسترهای کار آموزی نوجوانان در تابستان به خانواده ها کمک کنند تا با حرفه آموزی فرزندان خود در کارهایی مثل صنایع دست آنان را با جامعه هنر آشنا کنند و از بیکاری آینده جوانان خود جلوگیری نمایند.