شاخه سبز گزارش می دهد؛
شاخه سبز-هیفاء پردل- استان قم ظرفیتهای بالایی برای رسیدن به قله هوش مصنوعی در کشور دارد و در حال طراحی رباتی برای دستیاری اساتید دانشگاه قم است.
به گزارش روزنامه شاخه سبز- شاید برای بسیاری زمانی که صحبت از هوش مصنوعی به میان می آید تصور می کنند که منظور از هوش مصنوعی همان ربات های بی احساسی هستند هوش مصنوعی از سه مقوله علمی شبکههای عصبی، ریاضیات فازی و الگوریتم تشکیل شده و هدف آن نزدیک سازی رفتار و پاسخ یک سامانه رایانهای به الگوهایی است که انسان براساس آنها رفتار میکند.
با پیشرفت بالای ارتباطات و فناروری های نوین به جرات می توان گفت که هوش مصنوعی در عرصه هایی مانند اقتصادی،سیاسی؛ نظامی وفرهنگی تاثیر بسیاری دیده می شود اگر دولت ها از قدرت هوش مصنوعی در روابط بین الملل خود استفاده نکنند با تهدیدهای جدی روبرو خواهند شد.
ایران اسلامی با توجه به بعد علمی و سرمایه انسانی بسیار مطلوب و وجود شرکت های فناور و دانش بنیان می تواند جایگاه مطلوبی در عرصه هوش مصنوعی را به خود در منطقه اختصاص دهد .
شاید ابتکار پنجره هوشمند از سوی دولت سیردهم و تاکید بر ورود دستگاههای اجرایی بر ایجاد یک پنجره هوشمند واحد و یکپارچه از برنامه های دولت سیزدهم در حوزه فناوری اطلاعات به شمار می رود.
استان قم هم با توجه به وجود شرکت های فناور و دانش بنیان و هم چنین وجود پیام رسان ملی ایتا و پلتفرم با سلام و ورود جدی حوزه های علمیه به مباحث مرتبط با هوش مصنوعی ظرفیت هایی است که حکایت از جایگاه مطلوب قم برای ورود به هوش مصنوعی دارد .
قم پیشرو در حوزه هوش مصنوعی
مشاور برندینگ و رسانه و هم چنین رئیس انجمن مراکزمشاوره وخدمات کارآفرینی در گفت وگو با روزنامه شاخه سبز در تعریف خود از هوش مصنوعی گفت: تعاریف مختلفی از هوش مصنوعی ارائه شده است که با جست و جوی ساده در اینترنت قابل دسترسی می باشد اما ویژگی مهم همه ی تعریف ها این است که بر مبنای دو مفهوم تفکر و رفتار استوار شده اند برای مثال یکی از تعریف ها این می باشد که هوش مصنوعی یا artificial intelligence شاخه ای از علوم رایانه است که هدف اصلی آن تولید ماشینهای هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشد.
عباس منصور نژاد؛ افزود: یکی از مهم ترین مسائل این است که ما می بایست به جای تمرکز صرف بر ابعاد فنی و عملیاتی موضوع،در ابتدا این موضوع را در لایه ی حکمرانی مورد بررسی قرار دهیم.با ورود هوش مصنوعی یک شیفت پارادایم رخ خواهد داد و موضوع حکمرانی داده اهمیت فراوانی خواهد یافت.در انقلاب صنعتی چهارم با محوریت موضوعاتی چون اینترنت اشیاء،رایانش ابری و هوش مصنوعی فرآیندها متحول خواهد شد و این موضوع می بایست مورد توجه ویژه تر قرار گیرد.
به گفته وی؛ ظرفیت های استان قم برای رسیدن به قله ی هوش مصنوعی در کشور بالا می باشد.وجود پیام رسان ملی ایتا و پلتفرم باسلام و شرکت های دانش بنیان متنوع و ورود جدی حوزه های علمیه به مباحث مرتبط با هوش مصنوعی از جمله ظرفیت های قم در موضوع هوش مصنوعی می باشد.
وی بیان کرد: البته حصول این مهم نیازمند داشتن برنامه ای منسجم و یکپارچه می باشد.برنامه ای که سهم عملیاتی هر یک از ذی نفعان این موضوع را به صورت مشخص بیان نماید.
گردشگری راهبرد بهره گیری از هوش مصنوعی
مشاور برندینگ و رسانه و هم چنین رئیس انجمن مراکزمشاوره وخدمات کارآفرینی عنوان کرد: یکی از راهبردهای اصلی صنعتی استان گردشگری و راهبرد دیگر فناوری اطالعات می باشد.طبیعی است ترکیب این دو راهبرد (صنعتی گردشگری و فاوا)می تواند برکات فراونی را برای استان داشته باشد.وقتی پای هوش مصنوعی در گردشگری باز شود،طبیعتا با محتوای دسته بندی شده و کیفی در این موضوع رو به رو خواهیم شد.
منصور نژاد در ادامه افزود: البته این مسئله نیاز به برنامه ریزی منسجم خواهد داشت.صرفا بیان تاثیرات مثبت هوش مصنوعی بر گردشگری نمی تواند برای ما راهگشا باشد.برای تحقق این موضوع می بایست نقشه ی راهی علمی و منسجم داشته باشیم و سنجه های مشخصی را در کوتاه و میان مدت تعیین نماییم.
وی معتقد است؛ شکر خدا شرکت های فناور قم ورود خوبی به موضوع هوش مصنوعی کرده اند. وجود دانشگاه های خوب در قم سبب شده است دانشجویان قوی در این موضوع داشته باشیم و این مسئله به دانش بنیان ها نیز راه پیدا کرده است.
اخلاق؛ مهم ترین اصل در بهره گیری از هوش مصنوعی
مشاور برندینگ و رسانه و هم چنین رئیس انجمن مراکزمشاوره وخدمات کارآفرینی در پاسخ به این سئوال خبرنگار روزنامه شاخه سبز مبنی بر این که آسیب ها و خطرات هوش مصنوعی چیست؟ گفت: هوش مصنوعی مثل همه ی فناوری ها تهدیداتی خواهد داشت.در اینجاست که پیوند میان علوم انسانی و فناوری اطلاعات اثر بخش خواهد بود.پرداختن به موضوع اخلاق فناوری و فلسفه ی فناوری در اینجا می تواند راهگشا باشد.
وی افزود: در نزدیک به سه هزار سال پیش که تکنولوژی در نهایت بیل و کلنگ بود فیلسوفانی چون ارسطو به بررسی مفهوم فلسفه ی فناوری پرداختند (ذیل مفهوم سعادت و تخنه) .فارابی به عنوان یکی از متفکرین اسلامی بحث هایی در موضوع اطلاعات و فناوری را در قرن چهارم مطرح کرده است.اما ما در هزاره ی سوم با وجود رشد و توسعه ی بزرگ فناوری هنوز ورود جدی به این موضوع نداریم و گاه حتی آن را نیاز نمی بینیم ! برای اینکه هم از فرصت های این فناوری بهره بجوییم و هم از مضار آن در امان باشیم می بایست پیوست های فلسفی برای هوش مصنوعی تدوین نماییم.
ربات دستیار کمک آموزشی اساتید
مدیر برنامهریزی آموزشی دانشگاه قم از طراحی رباتی در آینده در دانشگاه قم بر مبنای هوش مصنوعی خبرداد و بیان کرد: معاونت آموزشی دانشگاه قم در حال توسعۀ رباتی مبتنی بر هوش مصنوعی است که به عنوان دستیار استاد صرفاً بر اساس محتوای درسی و منابع اختصاصی معرفی شده توسط استاد مربوط، پاسخگوی سؤالات و رفع مشکلات درسی دانشجویان در کل ترم تحصیلی و بویژه در ایام امتحانات باشد.
مرتضی یوسف¬زادی افزود: کی از کاربردهای هوش مصنوعی در زمینۀ آموزش، استفاده از آن به عنوان دستیار کمک آموزشی اعضای هیأت علمی و مدرسین دانشگاه است، رباتهای هوشمند موجود، از تمامی بانکهای اطلاعاتی در دسترس به سوالات پاسخ میدهند که ممکن است با دادن پاسخهای متناقض یا پاسخی که مدنظر استاد درس نباشد یا حتی فراتر از سطح آموزش دانشجو باشد، باعث سردرگمی مخاطبان شوند..
به گفته وی؛ برای رفع این مشکل، معاونت آموزشی دانشگاه قم در حال توسعۀ رباتی مبتنی بر هوش مصنوعی است که به عنوان دستیار استاد صرفاً بر اساس محتوای درسی و منابع اختصاصی معرفی شده توسط استاد مربوط، پاسخگوی سؤالات و رفع مشکلات درسی دانشجویان در کل ترم تحصیلی و بویژه در ایام امتحانات باشد.