زهره نعلبندی
شاخه سبز- هر فرد با یکبار اهدای خون خود میتواند جان سه نفر از بیماران را نجات دهد چراکه با فرآوریهایی که روی هر واحد خونی که اهدا میشود، انجام میشود، سه فرآورده از آن احصا میشود که شامل گلبولهای قرمز، پلاسما و پلاکت است که هرکدام جان یک نفر را نجات میدهد.
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، سازمان انتقال خون ایران 9 مرداد هر سال را روز اهدای خون نامگذاری کرده است. 9 مرداد سال ۱۳۵۳ شمسی بود که سازمان انتقال خون ایران برای ساماندادن به وضعیت آشفته خونرسانی و ترویج فرهنگ اهدای خون، تهیه و تامین خون و فرآوردههای سالم و رایگان خونی به وجود آمد.
ایران اولین کشور در حوزه جغرافیایی مدیترانه شرقی است که موفق به اهدای خون صد درصد داوطلبانه توسط مردم شده و از سال ۲۰۰۷ این شاخص را که در حد کشورهای با در آمد بالا قرار می گیرد، با تمام مشکلات و تحریم ها به دست آورده ایم.
هم اکنون ایران یکی از ۲۳ کشور عضو بانک بین المللی خونهای نادر و تنها کشور اسلامی عضو این بانک است که تکنولوژی و دانش تشخیص و ذخیره سازی این خونها را دارد.
سابقه اولین تزریق خون در کشور ما به سالهای ابتدایی دهه ۲۰ خورشیدی باز میگردد، در واقع در این سالها با توجه به نوپا بودن طب انتقال خون و ناآشنا بودن اذهان عمومی با این مقوله، دریافت خون از داوطلبان برای تزریق به بیماران به سختی انجام میشد و راضی کردن افراد برای اهدای خون عمدتا به ابتکار عمل پزشک بستگی داشت. بیمارستانهای ارتش و مراکز جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران از اولین مراکزی بودند که به صورت سیستماتیک اقدام به جمعآوری خون از میان اعضا و داوطلبان خود کردند.
البته اهدای خون فوایدی را به همراه دارد که یکی از مهم ترین فواید اهدای خون این است که فرد اهداکننده می تواند بیماریهای نهفته در خون خود را کشف کند. همچنین از طریق آن ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و کم خونی و نوع گروه خونی تشخیص داده میشود.
آقایان در یک سال ۴ مرتبه و خانمها در یک سال ۳ مرتبه میتوانند خون اهدا کنند. در هر بار اهدای خون نیز ۴۵۰ سیسی خون گرفته میشود و بدن هم به راحتی توانایی جبران این میزان خون گرفته شده را دارد و بعد از ۴ هفته این مقدار خون در بدن بازسازی میشود.
با فرآوریهایی که روی هر واحد خونی که اهدا میشود، انجام میشود، سه فرآورده از آن احصا میشود که شامل گلبولهای قرمز، پلاسما و پلاکت است.
گلبولهای قرمز برای کسانی که نیاز به خون دارند، پلاسما برای دارو، فاکتورهای انعقادی و پلاکت نیز برای کسانی که دچار افت پلاکت هستند مانند کسانی که تحت شیمیدرمانی هستند، استفاده میشود. بر این اساس یک واحد خون که شامل ۴۵۰ سیسی است به ۳ فرآورده دیگر تبدیل میشود و هرکدام از آنها میتواند جان یک نفر را نجات دهد.
گروههای خونی مثبت فقط میتوانند به گروههای مثبت خون اهدا کنند، اما در مورد گروههای خونی منفی چنین نیست و این سبب میشود نیازمان به گروههای خونی منفی بیشتر باشد؛ اما این موضوع نباید سبب عدم اهدای خون در گروه خاصی شود و همواره از مردم خواسته میشود فارغ از گروه خونی خود برای اهدای خون مراجعه کنند.
مهدی پهلوانی مدیرکل انتقال خون قم گفت: از ابتدای امسال تا پایان تیرماه سالجاری ، میزان اهدای خون در این استان نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۹.۷ درصد افزایش نشان میدهد.
وی افزود: در این مدت ۲۱ هزار و ۲۹۲ نفر برای اهدای خون به مراکز انتقال خون قم مراجعه کردند که ۱۷ هزار و ۷۹۳ نفر موفق به اهدای خون شدند.
وی اضافه کرد: در مدت مشابه پارسال، ۱۷ هزار و ۵۶ نفر به مراکز انتقال خون مراجعه کردند و ۱۴ هزار و ۲۹۰ نفر موفق به اهدای خون شدند.
وی خاطرنشان کرد: امسال ۱۰ هزار و ۶۵۰ نفر معادل ۵۹.۸ درصد اهداکننده مستمر بودند که نسبت به پارسال هفت درصد افزایش نشان میدهد.
پهلوانی بیان کرد: ۵۵۸ نفر معادل ۳.۱ از اهداکنندگان خانم و چهار هزار و ۶۹۵ نفر معادل ۲۶.۴ از اهداکنندگان جوانان زیر ۳۵ سال بودند.
وی افزود: امسال ۲۳ هزار و ۹۴۶ واحد خونی به بیمارستانهای استان ارسال شد که ۱۹.۴ درصد افزایش نشان میدهد.
پهلوانی اظهار داشت: پنج هزار و ۱۱۰ واحد خونی نیز به شبکه خونرسانی کشور ارسال شد که ۱۲ درصد رشد نشان میدهد و ۲۳.۵ درصد بالاتر از تعهد میباشد.
وی ادامه داد: سالانه ۵۰ هزار نفر به مراکز اهدای خون قم مراجعه میکنند که از این تعداد، ۴۰ هزار نفر موفق به اهدای خون میشوند.
مدیرکل انتقال خون قم بیان کرد: بهترین سن اهدای خون در بازه زمانی ۱۸ تا ۶۰ سال و برای اهداکنندگان مستمر تا ۶۵ سال است؛ بانوان سه بار در سال و آقایان چهار بار در سال میتوانند خون خود را اهدا کنند.