شاخه سبز گزارش می دهد؛
به گزارش روزنامه شاخه سبز-هیفاء پردل- سند هوش مصنوعی که از آن سندی مرجع برای فعالیت های علمی در حوزه هوش مصنوعی تدوین شده است بر اساس 7 هدف کلان برنامه ریزی شده و به نظر این سند تا سال 1412 بر طبق راهبردهای رهبری افق های ایران اسلامی را ترسیم کرده است.
به گزارش روزنامه شاخه سبز- جهان امروز را باید یک دهکده کوچکی بدانیم که امروز علوم و ارتباطات آن را تسخیر کرده است در حالی که علم روز به روز وارد مراحل جدیدی می شود زندگی انسان هم با این ارتباطات و علوم تازه متحول می شود که گاهی آسیب هایی نیز به همراه دارد.
امروز اگر صحبت از هوش مصنوعی می کنیم تصور ما به سمت ربات های بی احساسی می رود که قرار است تا چند سال و حتی در همین نزدیکی ها جای انسان ها را بگیرند مسئول این تفرک همان فیلم های هالیودی است که زمانی برای ما تخیلی بودند هوش مصنوعی تفکری است که نیاز به هوش انسان ندارد اما چیزی شبیه آن را تقلید می کند.
شبیه سازی فرآیندهای هوش انسانی توسط برنامههای کامپیوتری، هوش مصنوعی میگویند. همزمان با افزایش هیجان هوش مصنوعی در کشور شاهد این هستیم که شرکتها به دنبال چگونگی استفاده هوش مصنوعی در محصولات و خدمات آنها آن را خود هستند.
استانی مانند قم با وجود حوزه های علمیه و تدریس طلابی از 120 کشور جهان و فراتر از آن وجود دانشگاه های متنوع در زمینه هوش مصنوعی قدم هایی برداشته است در کل ایران اسلامی در زمینه بهره گیری از هوش مصنوعی در حزوه علم در رتبه 15 جهان قرار گرفته است اما در زمینه بهره گیری از هوش مصنوعی در زندگی روزمره در رتبه 77 دنیا قرار گرفته است.
طی روزهای ابتدایی شکل گیری دولت سند مهمی به نام سند هوش مصنوعی کشور تدوین شده است که به نظر افق ها و چشم اندازی تا سال 1412 را برای این رویداد مهم علمی طبق راهبردهای رهبری را برای ایران اسلامی در 7 هدف کلان ترسیم کرده است اما باید پرسید دانشمندان و نخبگان ما در زمینه هوش مصنوعی آسیب های بهره گیری از آن را نیز بررسی کرده اند؟
رتبه 15 ایران اسلامی در زمینه استفاده از هوش مصنوعی
یک استاد فناوری دانشگاه معتقد است ؛ هوش مصنوعی بهعنوان یک حوزه فناورانه نوظهور مورد توجه روزافزون قرار گرفته است. هوش مصنوعی یک فناوری درحال تحول است که مزایای اقتصادی و اجتماعی بسیار بزرگی برای آینده ترسیم کرده است. این فناوری ظرفیت آن را دارد که در نحوه زندگی، کار، یادگیری و اکتشاف و تعامل انسانها در جهان تحول ایجاد کند.
سید عباس پور زارعی که از استادید مهم دانشگاه یزد است می گوید: مهمترین اهداف متخصصان هوش مصنوعی، تولید ماشینهایی است که دارای احساسات بوده، توانایی تعمیم و کاربست تجربیات گذشته در شرایط مشابه جدید را داشته و قادر به گسترش دامنه دانش وتجربیات خود باشند و در این زمینه ایران در رتبه 15 جهان در زمینه تولید علم از هوش مصنوعی قرار دارد.
جایگاه مطلوب ایران در تولید مقالات علمی در زمینه هوش مصنوعی
دکتر محمد شهرام معین رئیس مرکز نوآوری توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ارتباط با وضعیت وجایگاه کشور در زمینه تولید مقالات در زمینه هوش مصنوعی بیان می کند: ایران در زمینه هوش مصنوعی رتبه 15 دنیا و در زمینه بهره گیری از این فناوری در زندگی در رتبه 77 دنیا قرار دارد اما در زمینه هوش مصنوعی طی دو سال اخیر کارکردهای خوبی داشتیم و ما مقالات خوبی در این زمینه با پژوهش های قابل توجهی داشته ایم.
به گفته وی؛ استفاده از فناوری فقط به معنای تولید مستندات و مقالات نیست بلکه شامل پیاده سازی و استفاده از آن در زندگی افراد و در حکمرانی مدیریت کشور است از نظر توان و نیروهای تخصصی که در دانشگاهها تربیت میشوند توانمند هستیم اما برای اینکه بتوانیم در سطح ملی یعنی در پروژههای بزرگی که سازمانی، دولتی یا نهادی باشد یا اینکه پروژههای مثل جی پی تی ایرانی یا پروژههای هوش مصنوعی مولدی که در دنیا الان با گستره زیاد برای افراد زیاد ارائه میشود، هنوز نیاز به تلاش است.
.برنامه هفتم و هوش مصنوعی
معین می افزاید: فعالیتهایی در بخش خصوصی جهت تقویت و توسعه هوش مصنوعی انجام شده اما این برنامه باید تقویت شود و بخشهای خصوصی زیادی وارد این موضوع شوند و زیر ساختهای پردازشی، دادههای لازم با حجم زیاد و کیفیت مناسب ارائه .شود.
وی معتقد است؛ برای برنامه هفتم توسعه کشور باید از هوش مصنوعی هم بهره مند شویم سال گذشته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تفاهم نامهای با موضوع کشاورزی هوشمند با وزارت جهاد کشاورزی منعقد کرد که هم اکنون در حال اجرا شدن است و یکی از بخشهای آن به استفاده از سنجش از راه دور و هوش مصنوعی برای تخمین سطح زیرسطح کشت محصولات راهبردی کشور مربوط میشود.
سندی برای توسعه هوش مصنوعی کشور
حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور که در فضای مجازی مطالبی در ارتباط با هوش مصنوعی بارگذاری می کند از تدوین سندی برای هوش مصنوعی کشور خبرداده و گفته؛ ند ملی هوش مصنوعی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد و این گام بزرگ، به ارتقای کیفیت حکمرانی و تقویت بنیانهای علمی و پژوهشی کشور کمک خواهد کرد و تحولات عظیمی در عرصههای آموزش، بهداشت، صنعت و فناوریهای پیشرفته به همراه خواهد داشت.
وی می افزاید:رهبری هم بارها در دیدار با نخبگان بر تمرکز بر فناوری های نوین مبتنی بر هوش مصنوعی تاکید کرده اند تدوین سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران گام مهمی برای وصول به مؤلفههای تمدن نوین اسلامی، ارتقای کیفیت حکمرانی و تقویت بنیانهای علمی و پژوهشی در راستای پیشرفت کشور در همه عرصههای مرتبط با حکمرانی منطقهای و ملی و ارتباطات جهانی است.
به گفته وی؛ اهداف سند در راستای تحقق چشمانداز و بهرهگیری از هوش مصنوعی به عنوان زیستبوم اثرگذار بر همه عرصههای اقتصادی، سیاسی ؛ امنیتی و فرهنگی با رویکرد تأمین پیشرفت اسلامی ؛ ایرانی کشور با رعایت اصول اخلاقی هوش مصنوعی تدوین شده است.
قم پیشرو در هوش مصنوعی
مسئول راه اندازی نخستین دانشکده مطالعات بنیادین هوش مصنوعی در دانشگاه اسلامی قم در ارتباط با هوش مصنوعی در گفت وگو با روزنامه شاخه سبز می گوید: هوش مصنوعی، در یک تعبیر تسامحی، نوعی الگوریتم یا حاصل الگوریتم است که می تواند کارهایی شبیه چیزی که هوشمندی نامیده می شود انجام دهد حالا این الگوریتم ممکن است به یک ماشین سپرده شود که در آن صورت می توان در تعریف هوش مصنوعی گفت: نوعی ماشین هوشمند است که کارهایی شبیه هوش انسان انجام می دهد. ولی نباید فراموش نمود که این تعریف، نوعی تسامح است.
حجت الاسلام سید امیر سخاوتیان می افزاید: این تعریف تسامح است زیرا اولا الزاما هوش مصنوعی ماشین نیست. بلکه ماشین در دنیای امروز یک بستر برای آن است و منعی ندارد که در آینده بستر بهتری برای آن یافت گردد؛ ثانیا الگوریتم نیست، بلکه نتیجه حاصل از فرایند الگوریتم است
وی عنوان می کند: در شهر مقدس قم، به تبع وجود حوزه علمیه قم و مراکز قوی علوم انسانی، ابعاد علوم انسانی هوش مصنوعی هم در سطح مبنایی و هم بنایی مورد توجه قرار گرفته است که از آن جمله می توان به تأسیس ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه علمیه قم، آزمایشگاه هوش مصنوعی و پروژه نجف (ناصر جامع فقیه) اشاره نمود.
وی در ارتباط با این که در هر دوره ای بشر وارد تکنولوژی جدیدی می شود می افزاید: در گذشته، یعنی در قرن نوزدهم و بیستم، با قدرت گرفتن تکنولوژی، بشتر کارهای بدنی خود را به ماشین سپرد. به عبارتی ماشین، جای بسیاری از انسانها را گرفت. اما عرصه برای انسان تنگ نشد، بلکه عرصه های جدید گشوده شد؛. الآن هم اینگونه است. با رشد فناوری هوش مصنوعی، برخی از کارهای محاسباتی به او واگذار می شود و بشر وارد عرصه های جدید زندگی خواهد شد. لذا عرصه بر او تنگ نمی گردد، بلکه افقهای جدید گشوده می شود.
به گفته وی؛ هر دوره ای، یک فناوری به عنوان فناوری پیشرو معرفی می شود. مثلا در قرن هجده و نوزده ، فناوری قطار، در قرن بیستم فناوری هسته ای و موشکی، فناوری پیشرو بودند که همه فناوری های زمان خود را متناسب با خود حرکت می دادند هوش مصنوعی در نیمه اول قرن بیست و یکم، یک فناوری پیشرو است که همه فناوری های زمان خود را با ضریب بسیار حرکت می دهد. شاید به این دلیل بود که رهبری به آن اهتمام خاص نمودند.
.هوش مصنوعی و الزامات آن
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی قم که استاد سواد رسانه ای هم می باشد در ادامه گفت وگوی خود بیان می کند: هر فناوری، برای خود، فرصتها و آسیبهایی دارد که باید نسبت به آن زیرکانه برخورد نمود. به عنوان مثال، فناوری های قرن بیستم، سبب مصرف گرایی و اسراف شدند و بشر را مصرفگرایی تربیت کردندهر فناوری، برای خود، فرصتها و آسیبهایی دارد که باید نسبت به آن زیرکانه برخورد نمود هوش مصنوعی نیز آسیب ها یی دارد که باید دقت بسیاری نسبت به این آسیب ها داشت و آن را باید شناخت.
. سخاوتیان می افزاید: از جمله آسیبهای مبنایی، ارزشباری فناوری است. فناوری خنثی نیست و ارزشبار است و ارزش های دنیای مبداء را با خود خواهد آورد. لذا سبب تحولات بنیادین در جامعه مقصد خواهد شد. برخی نیز بنایی هستند که غالبا با بومی سازی رفع می شوند