شاخه سبز گزارش می دهد؛
شاخه سبز-هیفاء پردل- امامزاده مبرقع (ع) فرزند بلافصل امام نهم معروف به چهل اختران سومین مقصد گردشگری مذهبی قم به شمار می رود اما سالیانی است برای بهسازی و توسعه این مقصد مهم زیارتی توجهی نمی شود.
به گزارش روزنامه شاخه سبز- در کنار حرم مطهر کریمه اهل بیت فاطمه معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران امامزاده مهمی در هسته مرکزی شهری قم قرار دارد که به امامزاده مبرقع (ع) که فرزند بلافضل حضرت جواد ائمه است و شیعیان زائرانی برای زیارت این امامزاده مکرم از فسافت های طولانی طی مسیر می کنند اما با ورود به این امامزاده در ابتدای امر زائر تنها مخروبه هایی را می بینید که ممکن است خاطره شیرینی نباشد.
س از بارگاه نورانی دخت موسی بن جعفر، اخت الرضا حضرت فاطمه معصومه (س)؛ از میان ۴۴۴ امامزادهای که در شهر مقدس قم آرمیدهاند، هیچیک به جایگاه و منزلت معنوی امامزاده موسی مبرقع (ع) نمی رسندمقام والای معنوی این امامزادهای که فرزند بلافصل جوادالائمه (ع) است و در بیت امامت پرورش یافته؛ موجب شده تا حرم ایشان بعد از حرم بانوی کرامت و مسجد مقدس جمکران به قطب زیارتی دیگری در شهر مقدس قم مبدل شود و زائرانی که در شهر قم حضور می یایند به خصوص زائرانی از کشورهای مختلف از جمله هند، پاکستان و عراق، به حرم این امامزاده نیز مشرف شوند و ایشان را زیارت کنند.
موسی مبرقع شش ساله بود که پدربزرگوارش امام جواد (ع) به شهادت رسید که بعد از آن، نزد برادر بزرگترش امام هادی (ع) پرورش یافت. با فراگیری معارف و احکام دینی از برادر به کمالات بالایی دست یافت تا جایی که شیعیان، ایشان را به عنوان امامزادهای عالم و آراسته به فضیلت میشناختند.
او همواره خود را مطیع برادرش امام هادی (ع) میدانست و به دلیل منزلت فوق العاده ای که برای برادر خود قائل بود، مراجعات و سوالاتی که از وی می شده را به امام هادی (ع) ارجاع میداد تا از این طریق توجه شیعیان را به مقام امامت ایشان بیشتر جلب کندموسی مبرقع درهنگام امامت پدر و برادر خود میدید که شخصیتهایی از شیعیان قم با آن بزرگواران در ارتباط بودند؛ دانست که قم در این زمان از مهمترین مراکز شیعه به شمار میرود.
او به صورت ناشناس وارد قم شد و به همین دلیل بزرگان عرب شهر از آنجا که وی را نمیشناختند نه تنها به استقبالش نرفتند، بلکه پیام دادند که باید این شهر را ترک کند که ایشان هم مقاومتی نکرد و عازم شهر کاشان شد پس از آنکه بزرگان و روسای طوایف عرب شهر قم؛ نسبت به موسی مبرقع شناخت پیدا کردند به شهر کاشان رفتند و از وی عذرخواهی و برای حضور در شهر قم از او دعوت کردند که البته با اصرار فراوان آنان در نهایت پذیرفت و سپس در میان استقبال با شکوه قمیها وارد این شهر شد و برای ایشان خانهای در محله چهل اختران قم که هم اکنون محل دفن ایشان است خریداری کردند و در اختیارش گذاشتند.
امامزاده موسی مبرقع چهل سال در قم اقامت داشت و در طی این مدت همواره مورد تکریم اهالی قم، علما و بزرگان شهر بود و سرانجام در سال ۲۹۶ قمری و در سن ۸۲ سالگی از دنیا رفت و پس از تشییع با شکوه توسط شیعیان در همان محل اقامتش تدفین شد.
محله چهل اختران ؛ منطقه سکونت سادات مهم
منطقه ای که بقعه امامزاده موسی مبرقع(ع) در آن واقع شده به چهل اختران قم نیز معروف است چرا که ۴۰ تن از امامزادگان نیز در کنار یکدیگر در این مکان دفن شده اند، از این رو این مکان مذهبی محل رجوع بسیاری از شیعیان داخل و خارج از کشور است ناگفته نماند محله تاریخی و مهم چهل اختران از دیر باز دارای بار فرهنگی و اجتماعی بالایی در بین مناطق قم بوده است.
در منطقه چهل اختران که در شکل گیری انقلاب اسلامی نیز نقش مهمی داشتند و شهیدان بسیاری را تقدیم کرده اند از مناطقی است که بسیاری از سادات معروف در این منطقه ساکن هستند بسیاری نیز در همین امامزاده مدفون هستند خبرنگار روزنامه شاخه سبز با بسیاری از قدیمی های این محله گفت وگو کرده و بسیاری از آن ها منتظر ساماندهی و بهسازی این امامزاده و اطراف آن هستند.
سید محمد علی برقعی که بیش از 40 سال در منطقه چهل اختران ساکن است گفت: اجرای طرح بهسازی ،بازآفرینی و توسعه چهل چندین سال متوقف بود و هرباری به دلائلی تعطیل می شود با توجه به وجود این خرابه ها که بیشتر اطراف امامزاده است ما با گرد و غبار روبرو هستیم از سویی منظره و چهره مخروبه این امامزاده جلیل قدر جای تاسف دارد چون روزانه زائرانی برای زیارت از کشورهای مختلف به این مکان می آیند.
یکی از بانوان محله معتقد است؛ این محله از محلات تاریخی و بسیار مهم قم به شمار می رود شان و منزلت ان به دلیل حضور سادات باید حفظ شود نگاه کنید این مخروبه ها شان وقداست این امامزاده را زیر سئوال نمی برد باید طرح توسعه آن سرعت یابد چه خوب است در این مکان بازارچه ای برای فروش صنایع دستی و فرهنگی هم احداث شود .
سید علی موسوی شهروند ۶۵ ساله که از قدیمی های این محله است می گوید: به خدا در شان و منزلت این امامزاده نیست که اطراف آن چنین خرابه هایی باشد به نظر مسئولان ما وقتی پای گردشگران خارجی و کشورهای همسایه به این منطقه باز می شود خجالت زده نمی شوند اگر اندکی اراده داشتند حداقل به خاطردرآمد زایی و بحث اقتصادی این مکان یا علی می گفتند.
وی در ادامه می افزاید: خیلی از خانه های این منطقه را ارزان و با ۳ قسط خریداری کردند بعد به حال خود رها کردند وقتی اعتراض و یا گلایه ایی به مسئولان می کنیم نبود منابع مالی و اعتبارات لازم را بهانه می کنند مگر خود این امامزاده منبع درآمد ندارد چرا اوقاف همکاری نمی کند؟ چه گناهی کردیم که باید در میان خرابه ها زندگی کنیم ؟
تلاش مدیریت شهری برای تامین زیرساخت ها
مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی اطراف حرم مطهر گفت: با تملک دو پلاک مجاور امامزاده موسی مبرقع (ع) توسط منطقه یک شهرداری قم، امکان توسعه و تأمین زیرساختهای زیارت برای این مجموعه زیارتی و فرهنگی پس از سالها مقدور شدبا توجه به جایگاه و اهمیت این مجموعه و مشکلات مرتبط با آن، جلسات زیادی برگزار و با تأکیدات دکتر سقائیان نژاد شهردار قم، ۲ پلاک مجاور امامزاده موسی مبرقع (ع) پس از سالها تملک و تخریب شد.
علیرضا خاکی افزود: در حال حاضر شهرداری قم پارکینگ این پروژه را تملک و تکمیل کرده و در حال تکمیل تملکات مربوط به توسعه صحن امامزاده استپیش بینی می شود برای ادامه اجرای این پروژه ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز باشد اما اگر اراده ایی باشد و طرح ۴۸ هکتاری به سرانجام برسد می توان از منابع دیگر و یا کانال های دیگری برای این پروژه تزریق کرد.
محمدحسین علی اکبری مدیر منطقه یک شهردرای قم بیان کرد این طرح بر اساس مصوبات بالا دستی ابتدا ۴.۳ دهم هکتار بود که با هدف سرعت دهی، به ۲.۲ دهم هکتار تقلیل یافتپارکینگ این طرح با ظرفیت ۸۵ دستگاه سواری و ۷ دستگاه اتوبوس آزادسازی و در اختیار شهروندان و مسافران قرار گرفت.
وی اظهارداشت: با همکاری و هماهنگی استاندار، مدیرکل راه و شهرسازی و شهرداری از ردیف اعتبارات اراضی ۴۸ هکتاری یک خیابان 16 متری برای این منطقه احداث می شود.
اما به نظر با گذشت بیش از 13 سال هنوز که هنوزه این مکان مقدس که جایگاه مهمی در بین شیعیان و زائران و مجاوران شهر قم دارد از سوی مسئولان ساماندهی و بهسازی نشده است در حالی که از مقاصد مهم گردشگری زیارت و مذهبی به شمار می رود.