در گفتگوی شاخه سبز با کارشناسان تشریح شد :

زهره مهرنوروزی-زنان فلسطینی نقش محوری در جنگ و مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی دارند و در طول تاریخ نقش برجستهای در قیام فلسطین داشتهاند. امروز که زنان غزهای زیر موشکهای آمریکایی اسرائیلیها حماسه میآفرینند و در خط مقدم با دست خالی مقاومت میکنند و ادبیات حماسی خلق میکنند، پشتوانهشان 70سال مبارزه زنانی با این کارنامه است. بخشی از جبهه مقاومت مدیون زنان صبور و فهیمی است که فرزندان و همسران خود را برای مبارزه با رژیم غاصب تربیت کردند و هیچ چیز نترسیدند.
زن فلسطینی سرچشمه اصلی مقاومت
خانم عباسی استاد حوزه و دانشگاه در این باره گفت: زن فلسطینی نوعی از کار و بار را به دوش می کشد که تنوع فعالیتی، او را به عنوان یک الگو در جهان معرفی می کند. زن فلسطینی زنی دین گرا است. آن ها حجاب را نوعی مقاومت می دانند و برای اهمیت مسائل دینی فعالیت های متعددی را ترتیب دادند.
وی بیان کرد: در حوزه حمایت از خانواده، بار اصلی را زنان فلسطینی به دوش می کشند. دو سوم مردم فلسطین در جهان آواره هستند. زن فلسطینی با تعدادی که در اقلیت بودند بار جمعیتی را به دوش کشید و سطح جمعیت اکنون نسبت به صهیونیست ها در اکثریت قرار دارد. بحث شهیدپروری به عنوان همسر و مادر شهدا در بین زنان فلسطینی مطرح است و در واقع الگویی برای زنان در جهان است.
عباسی در ادامه گفت:سرچشمه اصلی مقاومت، زن فلسطینی است که با شجاعت و ایثار در میدان قدم برمی دارد. به یک نشست و برگزاری آن بسنده نکنیم. دنبال هدف باشیم که آن پیروزی قدس شریف و ملت فلسطین است. همه انسان ها، ظلم ستیز هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: مدعیان حقوق بشر نسبت به وضعیت مردم فلسطین بی تفاوت هستند. نام نشست امروز همبستگی با زنان فلسطینی است که به تاسی و الگوگیری از آنان است. جهان باید مسئول و پاسخگو نسبت به نقض حقوق بشر در دنیا باشد. انصاف نیست که زنان فلسطینی را تنها بگذاریم. در بسیاری از کشورها زنان و کودکان بر اثر سوءتغذیه در حال تلف شدن هستند.
مریم طاهری از پژوهشگران حوزه زن و خانواده گفت: تاریخ مبارزات مردم فلسطین ضلع فعالی به نام زنان دارد که برخلاف میدانهای دیگر مبارزه که زنان، عقبه جبهه را از طریق رهبری عاطفه و حماسه در میان مردان و پسرانشان تامین میکردند، اما در اینجا یعنی فلسطین اشغالی، زنان علاوه بر این نقش خطیر و بیبدیل، خود در خط مقدم هم حاضر میشوند و در کنار مردان و دوشادوش آنها میجنگند؛ مسئلهای که امروز در غزه، دیگر شکل روشنتری به خود گرفته است، ما در تاریخ مبارزات فلسطینی، هیچ وقت این اندازه شهید زن نداشتیم اما اکنون زنان گوی سبقت را از مردان حتی در خط مقدم ربودهاند.تاریخ مبارزات زنان فلسطینی، شاهدی بر این مدعاست و تنوع حضور مبارزاتی این شیرزنان، یکی از دلایل استیصال اسرائیلیها در مبارزه بوده است.
با سابقهترین مبارز زن فلسطینی
وی گفت: با شروع انتفاضه یعنی فراگیر شدن مبارزه در فلسطین، نقش مهم و بارز زنان در انتفاضه آنچنان چشمگیر شد که در این راستا آمارهای بین سالهای ۱۹۹۷-۱۹۸۷ نشان میدهد که حدود ۳۰درصد شهدا، مجروحان و حدود نیمی از زندانیان در بند اسرائیلیها را زنان بهخود اختصاص دادهاند.
طاهری گفت: یکی از بانوان نسل سوم مبارزان فلسطینی «عطاف علیان» نام دارد. او به جرم تصمیم برای انجام یک عملیات انتحاری در تلآویو در سال2002 دستگیر شد و تا 14سال (غیرمتوالی) بهخاطر اتهامات این چنینی و مبارزات شبانهروزی، در زندانهای اسرائیل محبوس بود.عطاف علیان که هماکنون حدود ۶۲سال دارد، اردیبهشت امسال برای اجرای وصیت شهید «خضر عدنان» در برابر مقر صلیب سرخ در رامالله دست به اعتصاب غذا زد و اعلام کرد تا رسیدن، هدفش یعنی تحویل پیکر این شهید و تدفینش در کنار قبر پدرش دست از اعتصاب نخواهد کشید. «خضر عدنان» اسیر ۴۴ساله فلسطینی، پس از ۸۶روز اعتصاب غذا در زندانهای رژیم صهیونیستی، سرانجام روز سهشنبه، دوم می به شهادت رسید. این شهید در وصیتنامهاش خواسته بود اجازه ندهند جسدش کالبدشکافی شود و در کنار قبر پدرش وی را به خاک بسپارند.
اولین شهید زن فلسطینی
وی افزود: زنان فلسطینی، در دوره قیام عزالدین قسام همسران و فرزندان خود را در پیوستن به نیروهای قسام تشویق میکردند و خود نیز به مبارزانی که در کوهها کمین کرده بودند، آب و غذا میرساندند و مجروحان را درمان میکردند. در سال۱۹۳۶ برای نخستین بار، زنان در مبارزات مسلحانه شرکت جستند و فاطمه غزاله، نخستین زنی بود که به دست نیروهای بریتانیایی به شهادت رسید. «اتحادیه عمومی زنان فلسطین» در سال۱۹۶۵ فصل نوینی از استراتژی مبارزه و مقاومت را نوید میداد. این اتحادیه تنها نماینده قانونی زنان فلسطین بود که صفوف مبارزه آنان را سازماندهی و آنها را برای شرکت در فعالیتهای سیاسی- اجتماعی آماده میکرد.
دختر فلسطینی که هواپیمای آمریکایی را میرباید
این پژوهشگر بیان داشت: میتوان از لیلی خالد بهعنوان برجستهترین مبارز نظامی در طول مبارزات زنان فلسطین نام برد زیرا او همچنان به لقب «امیره الخاطفین» بهدلیل ربودن هواپیمای بوئینگ۷۰۷ پرواز۹۰۴ شرکت هوایی آمریکا و فرود آوردن آن در دمشق، شهرت دارد. اعضای تیم هواپیماربا تصور میکردند که اسحاق رابین که آن موقع سفیر اسرائیل در آمریکا بود در این هواپیماست. در پایان هواپیماربایی، عملیات آزادسازی مسافران، بدون کوچکترین آزار و اذیتی انجام شد. مسئلهای که هم لیلی و هم سازمان آزادی بخش فلسطین بسیار روی آن تأکید داشتند.
اولین گروه نظامی زنان
طاهری گفت: در سال۱۹۴۸ گروه سری و محرمانهای بهنام «زهرهالقحوان» برای مقاومت در برابر استعمارگران تأسیس شد که فعالیتهایش را بین اعضای خود در قالب تشکیلات امدادرسانی، خدمات غذا و اسلحه تقسیم کرد. زنان فلسطینی در این برهه زمانی بسیار حساس، نقش حلقه ارتباط بین رزمندگان فلسطینی را ایفا میکردند و در این دوره بود که شاهد شکلگیری برخی جمعیتها، اتحادیهها و سندیکاهای زنانه و ظهور رهبرانی در میان آنها بودیم که رهبری و هدایت فعالیتهای زنان فلسطینی برای آزادی فلسطین را برعهده گرفتند و از میان آنها میتوان به سمیحه خلیل و یسرا البربری اشاره کرد.
این پژوهشگر تصریح کرد: فعالیتهای این سازمان در ابتدا فعالیتها و کارهای خیریه را دربرمی گرفت، اما پس از مدتی و در اثر شهادت یک کودک فلسطینی بهدست یک نظامی انگلیسی بعد نظامی به خود گرفت. فعالیت این سازمان سری در منطقه «یافا» بیش از هر منطقه دیگری از فلسطین نمود داشت، چون این منطقه شاهد درگیریهای مستمر و دائم بین فلسطینان و یهودیان ساکن تلآویو بود. در این دوره همچنین شاهد ظهور جمعیت دیگری به نام «همبستگی زنان فلسطینی» نیز بودیم که عمده فعالیت آن بر ارائه خدمات پزشکی، درمانی و کمکهای اولیه به رزمندگان و انقلابیون و پرستاری از آنها متمرکز بود.
زنان فلسطین در انتفاضه الاقصی
وی در ادامه تصریح کرد: حضور و مشارکت زنان فلسطینی در انتفاضه دوم که به انتفاضهالاقصی معروف شد، کمتر از انتفاضه اول بود و دلیل آن عدمموافقت برخی جنبشها و گروههای اسلامگرای فلسطینی با حضور زنان در عرصه مقاومت و مبارزه ازجمله عملیاتهای شهادتطلبانه بود.
با این حال این انتفاضه نیز شاهد حضور زنان فلسطینی بهرغم تمام قید و بندهای وضع شده بود که بارزترین آن انجام نخستین عملیات شهادتطلبانه بهدست «ریم الریاشی» بود که توسط «گردانهای القسام»، شاخه نظامی جنبش حماس برای انجام این عملیات درنظر گرفته و مهیا شده بود. شهید شیخ «احمد یاسین»، بنیانگذار جنبش حماس در آن زمان در واکنش به این عملیات تصریح کرد که «زمان جهاد و مبارزه زن فلسطینی از هماکنون آغاز شده است.» در این راستا باید از عملیاتهای شهادتطلبانه دیگری که توسط زنان فلسطینی مانند «وفا ادریس» در سال2000 میلادی و «آیاتالاخرس» در سال2002 میلادی که اقدام به منفجر کردن خود در یک فروشگاه صهیونیستی در قدس غربی کرد و «دارین ابو عیشه» یاد کرد.
زنان فلسطینی خستگی ناپذیر
وی تصریح کرد: به این ترتیب طی انتفاضهالاقصی 460زن فلسطینی شهید و 900نفر دیگر نیز بازداشت و به اسارت گرفته شدند. عددها خود گویای افزایش چشمگیر نقش زنان در انتفاضهالاقصی هستند. در این انتفاضه یعنی پاییز1987 (1366) زنان فلسطینی طرح رژیم صهیونیستی برای محاصره اقتصادی روستاها و اردوگاههای آوارگان فلسطینی را با ارسال مقادیر زیادی شیر و نان و ادامه کمک به رزمندگان و مبارزان فلسطینی ناکام گذاشتند. و هنگامی که رژیم صهیونیستی گاز مناطق فلسطینینشین را قطع کرد، زنان فلسطینی در مقابل این اقدام، تنورهای سنتی و قدیمی خود را بار دیگر روشن کرده و نان رزمندگان و مبارزان فلسطینی را تامین میکردند و با دایر کردن کلاسهای درس در منازل خود وظیفه آموزش و تحصیل کودکان فلسطینی را برعهده گرفتند. طی انتفاضه اول و بهطور خاص در سال1987 میلادی شاهد بزرگترین موج بازداشتها در میان زنان فلسطینی بودیم و تعداد این بازداشتها به 3هزار زن فلسطینی رسید.
زنان فلسطینی درانتفاضه قدس
این پژوهشگر افزود: قصه جذاب این انتفاضه و حضور زنان با نام یک دانشآموز دختر مسیحی گره خورده است. دالیا نصار از ساکنان فلسطین که رژیم اشغالگر، سینه او را مورد اصابت تیر قرار داد و پزشکان از خارج کردن تیر از سینهاش به دلیل به خطر افتادن زندگیاش صرفه نظر کردند. اما هماکنون او با تیری در سینه به زندگی خود ادامه میدهد. «یاسمین» دختر 18ساله فلسطینی ساکن منطقه «بیت ایل» در رامالله در همان ایام است که تأکید میکند، از این حضور در میدان نه ترس دارد و نه نگران است:«با دوستانم تنها برای تظاهرات بیرون نمیروم، بلکه به سمت نظامیان اشغالگر سنگ پرتاب میکنیم، بمبهای مولوتوف درست میکنیم و شب نامه و اطلاعیه پخش میکنیم»
وامروز جهان به تماشای قدرت ایمان و شجاعت زن فلسطینی پی می برد کودکانشان زیر اوار می ماند اما هیچکدام اثری از گلایه و اعتراض زن فلسطینی نمی بینم صبر و تحملی که عالم را به حیرت واداشته است. بی شک اگر نبود این استقامت و تحمل زنان فلسطینی جبهه مقاومت اینگونه دوام نمی آورد.