رژیمهای غذایی آنلاین زمانی موثر هستند که توسط متخصصان تغذیه تنظیم شوند و اطلاعات کافی از کاربران دریافت شود، بدون این موارد، ارزش و اثربخشی این رژیمها زیر سوال میرود.
در سالهای اخیر، با رشد روز افزون فناوری
و گسترش اینترنت، شاهد افزایش تعداد سایتها و اپلیکیشنها هستیم.
نرمافزارهایی که حالا در سلامت مردم هم
نقش دارند، و مردم میتوانند با چند کلیک ساده و ارائه اطلاعات از وزن و وضعیت جسمانی
خود رژیم غذایی آنلاین دریافت کنند.
افراد با استفاده از این خدمات میتوانند
برنامههای تغذیهای شخصیسازی شده دریافت کرده و بدون نیاز به مراجعه حضوری به متخصص
برنامه غذایی دریافت کنند.
با این حال، باید توجه داشت که همه این
برنامهها قابل اعتماد نیستند و برخی از آنها ممکن است به دلیل اطلاعات نادرست، مشکلاتی
برای افراد ایجاد کنند.
با توجه به اینکه اخیراً شاهد ورود نرم
افزارها و سایتهای مختلف به عرصه نسخه پیچی کاهش یا افزایش وزن هستیم و مشخص نیست
این نرمافزارها توسط چه افرادی اداره میشوند.
با توجه به اهمیت موضوع با مرتضی صفوی،
استاد تمام تغذیه گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفتگو کردهایم.
وی در خصوص نحوه ارائه رژیمهای غذایی آنلاین
و میزان اعتماد به این خدمات گفت: اعتماد به سایتهای رژیم غذایی بستگی به میزان اعتبار
علمی، تخصص و منابع آنها دارد. سایتهایی که توسط متخصصین تغذیه معتبر یا پزشکان اداره
میشوند و اطلاعات آنها بهروز و علمی است، قابلاعتمادتر هستند.
وی ادامه داد: رژیمهای غذایی باید متناسب
با نیازها و شرایط بدنی هر فرد باشد، بنابراین توصیه میشود به منابعی مراجعه کنید
که شخصیسازی و امکان مشاوره مستقیم با متخصص را ارائه میدهند. در نهایت، بهترین روش
این است که قبل از پیروی از هر برنامه غذایی، صحت آن را بررسی کرده و در صورت امکان
با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
صفوی افزود: وارد کردن وزن و قد در سایتها
ممکن است به شما اطلاعات اولیهای در مورد کالری یا رژیم غذایی بدهد، اما این اطلاعات
تنها بخشی از فرآیند طراحی یک رژیم غذایی مناسب است.
به گفته وی، برای داشتن رژیم غذایی مناسب،
نیاز به اطلاعات بیشتری مانند، سطح فعالیت بدنی، هدفهای فردی، سلامتی و مشکلات پزشکی،
ترکیب بدن مثل نسبت عضله به چربی در بدن داریم که میتواند با اندازهگیری درصد چربی
بدن یا تستهای پیشرفتهتر مشخص شود و ممکن است تأثیر زیادی در نیازهای غذایی شما داشته
باشد. به همین خاطر صرفاً وارد کردن وزن و قد برای دریافت یک رژیم غذایی کافی نیست
و باید اطلاعات جامعتری از فرد دریافت شود.
تضمین ایمنی در رژیمهای غذایی آنلاین با
پرسشهایی درباره سوابق بیماری افراد
صفوی در پاسخ به این سوال که در برخی سایتها
قبل از اینکه برنامه غذایی به فرد بدهد آیا سوالاتی راجع به اینکه بیماری خاصی دارند
یا خیر پرسیده میشود، مطرح کرد: بله، برخی از سایتهایی که رژیمهای غذایی آنلاین
ارائه میدهند، از کاربران میخواهند که اطلاعاتی درباره وضعیت سلامت خود مانند بیماریهای
خاص، حساسیتها، یا مشکلات پزشکی موجود ارائه دهند.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: این اطلاعات
به سایت کمک میکند تا رژیمهای غذایی متناسب با نیازهای خاص هر فرد را پیشنهاد دهد.
به عنوان مثال، اگر فردی دیابت، فشار خون بالا، مشکلات گوارشی، یا آلرژیهای غذایی
داشته باشد، رژیم غذایی باید طوری تنظیم شود که به این شرایط توجه کند.
وی گفت: این کار به طور معمول برای اطمینان
از ایمنی و مناسب بودن رژیم غذایی برای فرد است. در نتیجه، این سوالات میتواند به
تعیین بهترین نوع رژیم و پیشنهاد غذاهای مناسبتر کمک کند. اگر این سایتها توسط افراد
متخصص و آگاه اداره شوند و اطلاعات کامل دریافت شود، میتوان به رژیمهای ارائه شده
اعتماد کرد، اما در غیر این صورت رژیمها بیارزش خواهند بود و صرفاً برای کسب درآمد
تهیه میشوند.
وی همچنین تاکید کرد که برای رژیم لاغری
نیازی به مراجعه به پزشک نیست و متخصصان تغذیه میتوانند با دریافت اطلاعات کامل و
داشتن تخصص و دانش کافی، رژیمهای مناسبی برای افراد تنظیم کنند.
اثر بخشی رژیمهای غذایی آنلاین از طریق
تماس تلفنی با ارائه اطلاعات کامل
وی در پاسخ به سوالی درباره رژیمهای صادر
شده از طریق تماس تلفنی نیز گفت: اگر اطلاعات کامل و دقیق از فرد دریافت شود، این روشها
نیز میتوانند مؤثر باشند. در حال حاضر حتی ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند،
مانند آمریکا، با استفاده از این روشها رژیمهای خود را دریافت میکنند، مشروط بر
اینکه اطلاعات کامل جمعآوری شده و توسط متخصص تغذیه تنظیم شود.
در پایان، صفوی تاکید کرد که برای اطمینان
از کیفیت و اثرگذاری رژیم غذایی، باید فرد تنظیمکننده رژیم، تحصیلات و تخصص آکادمیک
داشته باشد تا بتواند اطلاعات دریافتی را به درستی تحلیل و بررسی کند. اگر یکی از این
دو مورد اطلاعات کامل یا تخصص کافی وجود نداشته باشد، رژیمهای ارائه شده ارزش لازم
را نخواهند داشت.