فاطمه مداح نظری – 120 روز از زمان ریاست جمهوری مسعود پزشکیان می گذرد و برخلاف وعده های انتخاباتی ایشان مبنی بر بهبود وضع معیشتی مردم و وضعیت اقتصادی کشور نه تنها محقق نشده بلکه طی همین ماه ها شاهد افزایش قیمت کالاها و خدماتی از جمله نان، شیر، لبنیات، خودرو، گاز، برق، بنزین،خودرو، بلیت قطار و کالاهای اساسی هستیم.
همچنین جدا از اینکه شاهد افزایش قیمت های محسوس در نرخ ارز و طلا و سکه بودیم، به تازگی اخبار نگران کننده دیگری در خصوص تعدیل قیمت سایر کالاها و خدمات به گوش می رسد.
خودرو 30 درصد گران شد، تعرفه گاز و برق گران شد، زمزمه های افزایش قیمت بنزین به گوش می رسد، زمزمه واردات بنزین سوپر آزاد شد، قیمت بنزین هواپیما 1100 درصد افزایش یافت، بلیت قطارهای 5 ستاره 30 درصد گران شد، شیر خام و لبنیات گران شد، نان گران شد، قیمت کالاهای اساسی و غیراساسی گران می شود.
با توجه به حذف 3 میلیارد دلار از ارز تخصیص یافته به این کالاها به نسبت بودجه سال جاری و همچنین تغییر نرخ ارز آن ها از 28500 به حداقل 38500 تومان در سال 1404 شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی خواهیم بود.
اما در سال بعد علاوه بر قیمت کالاهای اساسی، نرخ کالاهای غیر اساسی نیز به دلیل 2 برابر شدن نرخ ارز محاسباتی در گمرک (از 28500 به 55 هزار تومان) قطعا افزایش قیمت خواهند داشت.
لازم به ذکر است سرعت رشد نرخ نیما نیز با روی کار آمدن تیم اقتصادی دولت چهاردهم، افزایش قابل توجهی پیدا کرده است به نحوی که هم اکنون نرخ نیما از حدود 43-44 هزار تومان به نزدیکی 51 هزار تومان رسیده است.
بسیاری از کارشناسان نیز معتقدند افزایش نرخ نیما مستقیما منجر به افزایش نرخ کالاهای وارداتی و در نهایت افزایش تورم می شود.
گوشت با قیمت نجومی حالا بیشتر از سفره های مردم غیب می شود. در همین راستا.، «افشین دادرس» رئیس اتحادیه دام سبک بیان می کند: «از عجایب است، قیمت گوسفند زنده بسیار کاهش پیدا کرده، ولی گوشت بهطور غیرطبیعی گران شده است، چطور میشود؟ قیمت گوشت قرمز الان به کیلویی ۱ میلیون تومان رسیده است.»
کارگزاران اقتصادی دولت به بهانه اصلاحات اقتصادی دست به تعدیل بسیاری از قیمتها زدهاند. این در حالی است که سیاست گرانسازی به قصد کاهش مصرف یا افزایش درآمد دولت، بارها در کشور شکست خورده و اگرچه در کوتاه مدت، درآمدی برای دولت ایجاد کرده تا زیاندهی امثال خودروسازان را جبران کند! اما پس از مدتی، به بار سنگین دولت تبدیل شده است .
در حالی که حل مشکلات اقتصادی مردم از شعارهای دولت پزشکیان بوده است، در حال حاضر دولت چهاردهم طی ۱۰۰ روز گذشته برخی تصمیمات و اقداماتی را به اجرا گذاشته است که نشان از ورود سطحی و غیرکارشناسی دولت با جهتگیری بهنفع اقلیت برخوردار و بهضرر اکثریت کمبرخوردار دارد.
قرار بود کارشناسان خبره اقتصادی به کمک دولت بیایند و همه تصمیمات کارشناسی شده باشد تا از تصمیمات لحظه ای و ناگهانی جلوگیری شود ولی در عرصه اقتصادی شاهد اتفاق جالبی از سوی وزیر اقتصاد بودیم. عبدالناصر همتی اخیرا برای یکی از مدیرانِ دولتهای روحانی و رئیسی حکم معاونت در وزارت اقتصاد زده است. شخصی که سابقه تصویب پاداش پانصد میلیونی با ذکر صلوات را در کارنامه اش دارد.
به گفته دکتر وحید شقاقی شهری، عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی و تحلیلگر ، فکر میکنم آنچه تاکنون در صد روز گذشته برای آقای پزشکیان رخ داده است به نوعی بدترین اتفاقهایی بوده که میتوانست در هر دولتی به صورت پشت سر هم در این صد روز اتفاق افتد. اما مساله دوم این است که دولت در اقتصاد برنامه ندارد. در این صد روز هم بلاتکلیفیها کاملا مشخص بوده که این دولت برنامه مشخصی ندارند.
دولت بجای برنامه های اقتصادی در کاهش هزینه ها توجه ویژه ای به ریجستری گوشی های آیفون نشان دادند. سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: امکان ثبت تلفن همراه با نشان تجاری اپل با رویه مسافری فراهم شد. سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: در خصوص ابلاغ هیات وزیران مبنی بر مجاز بودن واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل خواهشمند است دستور فرمائید امکان ثبت تمامی مدلهای تلفن همراه با نشان تجاری مذکور در رویه مسافری فراهم شود.
معاون اول رئیس جمهور تصویبنامه هیات وزیران در خصوص رفع ممنوعیت واردات انواع گوشی تلفن همراه با نشان اپل را که در آبان ماه در هیات وزیران تصویب شده بود را جهت اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ کرد.
رسانه های حامی دولت نیز بجای توجه دولت به مسائل اقتصادی خواستار رفع فیلترینگ شدند و فشار زیادی به دولت در این زمینه می آورند.
سوال اینجاست فیلترینگ و گوشی های آیفون چند درصد از نیاز اصلی مردم را دربر می گیرد؟