فاطمه مداح نظری - دیوان کیفری بینالمللی یکم آذرماه حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق این رژیم را صادر کرد؛ حکمی که علت صدور آن، ارتکاب جنایات جنگی در غزه از سوی این دو مقام رژیم صهیونیستی اعلام شدهاست.
در پی صدور حکم اگر چه رژیم صهیونیستی در صدد رد آن، حمله به مشروعیت دیوان کیفری و تشدید تلاشهای لابیگری برآمدهاند اما بسیاری از کشورها حتی کشورهای اروپایی و آمریکایی از آمادگی خود برای اجرای حکم خبر دادهاند و «جوسپ بورل» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز دستور دیوان را سیاسی ندانست و افزود: باید به تصمیم این دیوان احترام گذاشته و آن را اجرا کنیم.
اگر چه به نظر می رسد بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت از حکم دیوان کیفری بین المللی برای بازداشت مصون باشند اما باید در نظر داشت که این گونه از حکم ها می تواند عواقب دیپلماتیک و نظامی برای اسرائیل، به ویژه در اروپا داشته باشد.
بر اساس این حکم، اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت به نتانیاهو، گالانت نسبت داده شده است. در پی صدور این حکم آمریکا از دیوان کیفری بینالمللی انتقاد کرد و برخی از کشورهای اروپایی از جمله، کانادا، ایتالیا، بلژیک، هلند، نروژ، سوئد کلمبیا از آن حمایت کردند. مایک والتز، مشاور امنیت ملی در دولت آینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده ضمن دفاع از اسرائیل وعده داد که آمریکا در ماه ژانویه پاسخی قوی به تعصبات یهودستیزانه دیوان بینالمللی کیفری و سازمان ملل متحد، خواهد داد. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نیز حکم بازداشت را «غیرقابل قبول» خوانده و گفته آمریکا همچنان در کنار اسرائیل میماند.
عادل هاک استاد حقوق دانشگاه راتگرز در نیوجرسی در گفتگو با پایگاه وکس می گوید که این حکم زندگی را برای گالانت و به ویژه نتانیاهو پیچیده تر می کنند. سفر به خارج از اسرائیل برای هر دو دشوارتر خواهد بود، زیرا برخی کشورها موظف به دستگیری و تحویل متهمان به جرم جنایت هستند و چنین سفری عاقلانه به نظر نمی رسد.
جنگ غزه دیگر در میان ساکنان صهیونیست اراضی اشغالی محبوبیتی ندارد، برخلاف جنگ لبنان که هنوز از اجماع گستردهای برخوردار است؛ این واقعیت که به نظر میرسد کابینه نتانیاهو از بازگرداندن ۱۰۱ زندانی در غزه دست کشیده است، فقط به مخالفتها با جنگ غزه دامن میزند.
ضمانتهای اجرای حکم دیوان بینالمللی کیفری در درازمدت و به روشی معنادارتر میتواند ارتباط رژیم صهیونیستی را با جامعه بینالمللی به شیوهای صریح قطع کند.
حکم بازداشت نتاناهو و گالانت، دیگر فقط تظاهرات گسترده علیه جنگ در لندن یا در دانشگاههای سراسر آمریکا نیست، بلکه تصمیم دادگاهی است که اکثر کشورهای غربی آن را پذیرفتهاند.
این احتمال وجود دارد که دولت جدید دونالد ترامپ در آمریکا نسبت به دیوان بینالمللی کیفری بسیار تهاجمی عمل کرده و در کنار کشورهایی مانند مجارستان، جمهوری چک، آرژانتین و دیگر اعضای جناح راست رادیکال جهانی، رژیم صهیونیستی را از این انزوا خارج کند.
با وجود این، این واکنش آمریکا که تاثیرش تضمینشده نیست (ترامپ قبلا دیوان بینالمللی کیفری را در دوره قبلی خود تحریم کرده بود که تاثیر کمی بر دیوان داشت) نمیتواند یک واقعیت اساسی را تغییر دهد: رژیم صهیونیستی به سرعت در حال تبدیل شدن به یک رژیم منفور است.
این انزوا و مشروعیتزدایی از رژیم صهیونیستی میتواند اثرهای عملی و فوری مانند تشویق به تحریم نظامی و تحریمهای دیگر علیه این رژیم داشته باشد.
سفر به خارج از اراضی اشغالی نه تنها برای نتانیاهو دشوار شده است، بلکه سفر به اراضی اشغالی و ملاقات با یک مرد تحت تعقیب برای سران خارجی نیز دشوار خواهد بود و این امر روابط دیپلماتیک رژیم صهیونیستی را با ضربه سختی مواجه میکند.
حامیان حقوق فلسطینیها در سراسر جهان میتوانند بگویند که رژیم صهیونیستی در غزه جنایتهایی بسیار جدیتر از آنچه بدانها متهم است، مرتکب شده و هنوز تحت تحریمهای شدیدی که بر دیگر کشورها اعمال شده، قرار نگرفته است و این بیعدالتی محسوب میشود.
در عین حال، باید این واقعیت را در نظر داشت که رژیم صهیونیستی جزء لاینفک غرب و نزدیکترین متحد آمریکا است؛ با وجود همه این ها، به حاشیه راندن رژیم صهیونیستی نسبت به جایی که در ۶ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۴ مهر ۱۴۰۲) ایستاده بود، رویداد مهمی است.
هنوز زود است که بگوییم صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت به تضعیف کابینه راستگرای افراطی رژیم صهیونیستی منجر خواهد شد یا خیر، اما میتوان گفت که چیزی عمیق در مشروعیت رژیم صهیونیستی بهعنوان یک بازیگر در جامعه بینالمللی شکسته است و این رژیم برای رفع مشکل خود بدون تغییر کامل در نحوه رفتارش با فلسطینیها مشکل خواهد داشت.