هیفاء پردل - شهر قم از شهرهایی است که طبق آمارهایی که مسئولان در گذشته با افتخار پشت تریبون های خبری بیان می کردند در رده شهرهای ارزان کشور به شمار می رفت و تورم نقطه به نقطه آن در مقایسه با دیگر استان های کشور در ردیف پایین ترین استان ها بود و این نوعی افتخار برای مسئولان به شمار می رفت.
از سویی در حالی که ویروس منحوس کرونا در ابتدای امر در شهر قم شناخته شد و با توجه به این که چتر تحریم اقتصادی هم زمان با بحران کرونا تازه اعمال شده بود باز استان قم در زمره استان های ارزان قیمت کشور بود به یاد دارم که زمانی مسافران و زائران در کنار زیارت معنوی با قدم گذاشتن در بازارهای سنتی و پاساژهای اطراف حرم و ویژه قم ارزان بودن پوشاک و هم چنین دیگر کالاهای اساسی در مقایسه با استان های دیگر برای آن ها قابل لمس بود و بیشتر به سمت خرید انواع پوشاک و چادر مشکی هدایت می شدند.
اما با گشتی در بازارهای قم می توان حس کرد که شهر قم دیگر شهر ارزانی نیست و دیگر خبری از مهار تورم و کاهش تورم نقطه به نقطه آن نیست زمانی نه چندان دور در دوره سکانداری دکتر سرمست استاندار قم نه تنها شهر تورم نقطه به نقطه این شهر الگویی برای دیگر استان ها بود بلکه با جلساتی که به طور دائم شخص آقای سرمست و یا معاون امور اقتصادی با دست اندرکاران بازار و اتحادیه ها در قالب ستاد «تنظیم بازار» برگزار می کرد نبض بازار را در دست داشت.
اما اکنون اگر آماری که اخیرا مرکز آمار کشور در ارتباط با ارزان ترین و یا گران ترین استان های کشور را موشکافانه بنگریم خواهیم دید که استان قم که زمانی ارزان ترین استان های کشور بود اکنون در رده 10 استان گران کشور قرار گرفته است و باید از مسئولان پرسید چرا قم دهمین استان گران کشور تبدیل شده است؟ چرا خبری از جلسات تنظیم بازار گذشته نیست؟
طبق مشاهدات و مصاحبه های میدانی از قیمت نجومی مسکن گرفته تا دیگر کالاهای مورد نیاز مردم به صورت سرسام آوری بالا رفته است قیمت مسکن در قم چیزی فراتر از آن چه تصور می رود بالا رفته است زمانی طلاب؛ زوج های جوان و کارمندانی که با پس انداز چندین ساله قصد خرید مسکن داشتند منطقه پردیسان را برای خرید یک آپارتمان نقلی انتخاب می کردند اما همین پردیسان امروزی قیمت های آپارتمان های نقلی آن سربه فلک کشیده است و خبری هم از وضعیت نهضت ملی مسکن نیست.
از دیگر کالاهای اساسی اگر بگذریم نمی توان از وضعیت پوشاک؛ چادر مشکی و مواد غذایی مورد نیاز مردم گذشت انگار دست اندرکاران ستاد تنظیم بازار وضعیت را شل گرفته و دیگر اراده ای برای نظارت بر بازار ندارند دو ماهی از پاییز گذشته اگر مسئولان صمت؛ جهاد کشاورزی و دست اندرکاران ستاد تنظیم بازار قدم رنجه کرده و از بازار کالاهای اساسی و مواد غذایی سرکشی کنند وضعیت را لمس خواهند کرد میوه های پاییزی 30 درصد افزایش یافته است .
اگر خانواده ای را تصور کنید که فرزندان آن مدرسه ای؛ در سن رشد و یا نیازمند رژیم های غذایی خاصی باشند آیا می توان گفت که میوه را هم باید از سبد مصرفی خود حذف کنند هرچند که بیشتر خانواده های دهک های پایین جامعه شاید در کنار گوشت و فرآورده های گوشتی و هم چنین مرغ که قیمت آن در اوج کرونا در قم پایین و الگویی برای دیگر استان ها بود اکنون نیز نجومی شده خیلی وقت ها پیش از سبد غذایی این دهک ها حذف شده است.
آقایان مسئول ؛ دست اندرکاران دستگاههای فرهنگی کشور نمی توان با ایجاد کلینک های بی حجابی فردی را باحجاب کرد اما می توان با نظارت بر بازار نجومی انواع چادر مشکی و اراده برای راه اندازی کارخانه چادر مشکی که مدت ها کلنک آن زده شده و اعتباراتی هم اختصاص یافته حداقل جلوی بی حجابی آن دسته از زنان پاک دامنی که چادر برای آن ها همان یادگار زهرای مرضیه (س) و آن را حفظ کرده اند را با وجود گرانی چادر بگیرید.
نمی توان با طرح «کاسب امین» که در عمل چیزی برای گفتن ندارد وضعیت بازار آشفته قم را رصد کرد اما می توان مانند گذشته با برگزاری جلسات تنظیم بازار و رصد بازار و به کارگیری افراد بسیجی و بازرس جهادی دوباره وضعیت قم را مانند گذشته برگردانیم زمانی که تورم آن پایین بود و الگویی برای دیگر شهرها بود عزیزان مسئول زمانی زائر برای تبرک و سوغات «سوهان» معروف قم را برای سوغات به شهر خود می برد امروز به دلیل گرانی مواد اولیه همین سوهان زائران دیگر توانایی خرید همین سوهان را هم ندارند و این امز می تواند به تعطیلی کارگاههای سوهان ختم شود .
طبق نمودار مرکز آمار 15 استان کشور در رده گران ترین استان های کشور هستند که قم دهمین استان به شمار می رود باید با توجه به وضعیت معیشت مردم و پایین بودن قدرت خرید وضعیت قم مانند گذشته در زمینه تورم د رده استان های مطلوب کشور بازگردد .