
زهره نعلبندی
خداوند در قرآن میفرماید "فرزندان خود را از فقر نکشید، ما به شما رزق میدهیم"، از این رو اگر اگر کسی مرتکب سقط جنین شود از نظر قرآن "قاتل" است.
سقط کردن جنین به هر طریقی از خوردن چیزی گرفته یا تزریق دارویی خاص، از دین اسلام حرام است. چه جنین از طریق مشروع ایجاد شده باشد چه از زنا. بنابر همین قانون نیز در کشورهای اسلامی از جمله ایران، مگر در شرایط بسیار خاص و با توجه به قوانین و تشخیص پزشک، سقط جنین انجام میشود.
در بین مسلمانان اتفاق نظر در اینباره وجود دارد که شرط جواز سقط جنین در شرایط خاص قبل از دمیده شدن روح (قبل از ماه چهارم بارداری) است. جنینی که روح در آن دمیده شده باشد مانند انسان کامل است.
بیمار یا ناقص بودن جنین، مجوز شرعی برای سقط او حتی قبل از دمیده شدن روح در آن محسوب نمیشود؛ ولی اگر تهدید حیات مادر بر اثر استمرار حاملگی مستند به نظر پزشک متخصص و مورد اطمینان باشد، سقط جنین قبل از دمیدن روح در آن ایرادی نخواهد داشت.
متاسفانه رییس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس ایران میگوید هر سال ۵۰۰ هزار مورد سقط جنین در این کشور صورت میگیرد که ۲۰ برابر بیشتر از آمار مرگ و میر کودکان و جوانان در تصادفات جادهای است.
علاوه بر اینکه در موارد بسیاری، سقط جنین، سلامت مادر را هم به طور جدی تهدید می کند و حتی گاهی منجر به ناباروری دائمی مادر می شود.
اغلب موارد سقط عمدی در کشورهای در حال توسعه اتفاق می افتد و در ایران به دلیل درهم تنیدگی با موضوعات اخلاقی، اعتقادی و خانوادگی، در بسیاری از موارد ماهیت زیرزمینی پیدا می کند.از این رو ارتقاء آگاهی و فرهنگ سازی در جامعه نقش مهمی در پیشگیری از سقط عمدی دارد.
در مطالعات مختلف دلايل سقط عمدی حاملگيی ناخواسته، وضعيت اقتصادی نامطلوب، فاصله كم بين فرزندان، ادامه تحصيل، نامطلوب بودن جنس جنين، افزايش سن مادر و همسر، تحصيلات بالای مادر، اشتغال مادر، عدم تمایل به ادامه زندگی مشترک، اعتیاد همسر به مواد مخدر و... می باشد.
سقط جنین احتمال ایجاد عفونت و آسیب رحم، افزایش خطر زایمان زودرس در بارداری بعدی و اختلالات خلقی مانند افسردگی را میتواند به دنبال داشته باشد.