کام شیرین مردم دنیا با سوهان قم؛
گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/04/8 11:28
شناسه : 411393
زهره نعلبندی ‏
شاخه سبز، این روزها سوهان قم نه تنها کام ایرانیان بلکه با رونق ‏صادرات این محصول کام مردمان سایر کشورها نیز با آن شیرین شده ‏و این شیرینی  طرفداران بسیاری در تمام دنیا پیدا کرده است.‏
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، سوهان از شیرینی‌های ‌سنتی، محبوب ‏و معروف قم است و این شیرینی از شناخته شده‌ترین سوغاتی‌های قم ‏محسوب می‌‌شود که امروزه در مدل و انواع مختلف تولید می‌شود.‏
اما تاریخچه این محصول پر طرفدار به دوران قاجار و سال‌های ‏‏۱۲۸۹-۱۲۹۰ بر می‌گردد.‏
آن زمان فردی به نام ملا ابراهیم شماعی این شیرینی را در مراسمی ‏به ناصرالدین‌شاه تقدیم کرد. او پس از صرف سوهان به دلیل بافت ‏لطیف و توانایی آن در هضم غذا به گونه‌ای که گفته می‌شود مانند ‏سوهان، غذای مصرف کننده را "می‌برد" و هضم می‌کند، این شیرینی ‏خوشمزه را سوهان نامید.‏
سوهان در ابتدای تولید و ورود به دنیای شیرینی‌جات مخصوص ‏بزرگان و اشراف‌زاده‌ها بود؛ اما با شناخته شدن روش‌های پخت و ‏استفاده از فناوری‌های جدید کم‌کم وارد بازار شد و تمام افراد با طعم آن ‏آشنا شدند. با گذشت زمان و استفاده از تکنولوژی‌های نوین، کم‌کم ‏روش‌های پخت و تهیه سوهان تغییر کردند و این محصول به تولید ‏انبوه خود رسید. به گونه‌ای که امروزه تمام افراد آن را به عنوان ‏اصلی‌ترین محصول صادراتی قم می‌شناسند.‏
‏ بعد از ملا ابراهیم شماعی و در اواخر دوره قاجار فردی به نام حاج ‏علی‌خان سوهانی در قم سوهان را تولید کرد. این فرد نیز یکی از ‏شیرینی‌پزان ماهر شهر قم بود که سوهان را به عنوان یک شیرینی ‏مقوی و انرژی‌زا برای زائران حضرت معصومه(س) تولید کرد.‏
این روزها در عمده خیابان‌های  قم ردپایی از کارگاه‌های سوهان پزی ‏دیده می‌شود این در حالیست که در گذشته فقط ۴-۵ کارگاه سوهان‌پزی ‏در کل کشور وجود داشت؛ اما امروزه طبق اذعان رئیس اتاق اصناف ‏قم بیش از 850 کارگاه سوهان‌پزی فقط در شهر قم در حال فعالیت ‏هستند و برای حدود ۴ هزار نفر به صورت مستقیم اشتغال‌زایی کرده‌اند ‏و سالانه حدود ۵ هزار تن سوهان تولید و روانه بازار‌های داخلی و ‏خارجی می‌شود.‏
امروزه سوهان قم نه تنها به عنوان یک شیرینی خوش‌طعم و ‏خوشمزه، بلکه به عنوان نمادی از هنر و آشپزی ایرانی و شهر قم ‏شناخته می‌شود.‏
کمک به رونق یافتن تولید سوهان در قم به صورت کارگاهی و صنعتی ‏علاوه بر حفظ فرصت‌های شغلی این بخش، عامل مهمی برای جذب ‏گردشگران علاقه‌مند به این سوغات استان است.‏
تولیدکنندگان سوهان قم به دلیل وجود ظرفیت‌های مورد نیاز، قابلیت ‏بسیاری برای افزایش سطح تولید خود در پاسخ‌ به تقاضای گردشگران ‏داخلی و بین‌المللی دارند و می‌توانند به عنوان عنصری مهم در ارتقای ‏موقعیت گردشگری استان نقش آفرینی کنند.‏
امیر پوریزدی رئیس اتاق اصناف استان قم در اردیبهشت ماه سال ‏جاری، درباره وضعیت سوهان قم گفت: ثبت نشان جغرافیایی، نقشی ‏مؤثر در حفظ کیفیت، اصالت و اعتبار سوهان قم خواهد داشت و ‏می‌تواند مسیر توسعه صادرات این محصول را هموارتر کند.‏
او با اشاره به اهمیت حفظ اصالت تولیدات سنتی گفت: برنامه‌ریزی‌های ‏لازم برای ثبت نشان جغرافیایی سوهان قم به اتمام رسیده و این اقدام ‏در راستای حمایت از یکی از ارزشمندترین محصولات فرهنگی و ‏اقتصادی استان انجام می‌شود.‏
پوریزدی با بیان این که سوهان یکی از صنایع مهم اشتغال‌آفرین استان ‏قم است، افزود: هم‌اکنون بیش از ۸۵۰ واحد تولید سوهان در استان ‏فعال است که برای حدود ۴ هزار نفر به صورت مستقیم اشتغال‌زایی ‏کرده‌اند. این واحد‌ها سهم قابل توجهی در تولید روزانه بیش از ۹۰ ‏درصد سوهان کشور دارند.‏
رئیس اتاق اصناف قم با تاکید بر همکاری گسترده دستگاه‌های دولتی و ‏اجرایی استان افزود: این اقدام نه تنها از هویت سوهان قم در برابر ‏تولیدات بی‌کیفیت صیانت می‌کند، بلکه فرصت مناسبی برای ارتقای برند ‏این محصول در بازار‌های جهانی فراهم می‌آورد.‏
او با اشاره به موانع موجود بر سر راه صادرات سوهان اظهار کرد: ‏با وجود ظرفیت‌های بالای تولید و کیفیت، نوسانات قیمت مواد اولیه ‏مانند روغن، شکر و مغزها، مشکلات بسته‌بندی و همچنین نبود برنامه ‏منسجم و علمی برای توسعه صادرات از مهم‌ترین چالش‌های این ‏صنعت است. با این حال با بهبود فناوری‌های تولید، از جمله افزایش ‏ماندگاری سوهان از دو ماه به ۹ ماه در برخی کارگاه‌ها، مسیر ‏صادراتی امیدوارکننده‌ای برای این طلای شیرین ایرانی در حال ‏شکل‌گیری است.‏
پوریزدی در پایان خاطرنشان کرد: سوهان قم میراثی ماندگار از ذوق و ‏هنر مردم این دیار است که با حمایت هدفمند و توسعه بازار‌های هدف، ‏آینده‌ای روشن‌تر برای این محصول ارزشمند رقم خواهد زد.‏

پاسخی بگذارید