آسیب شناسی فضاهای شهری
تاریخ : 1402/11/16 11:58
شناسه : 405664

درحالیکه قوانین و دستورالعمل های مرتبط با مناسب سازی محیط و اماکن عمومی به منظور دسترس پذیری معلولان و جانبازان و... سالهاست که وجود دارد، اما شهر همدان همچنان در این زمینه می لنگد.

چشمانش کم سو بود و از کودکی عصای سفید تاشویی با او عجین شده بود...

دو دوست که بیشتر از آنکه هم را انتخاب کرده باشند، در مسیر زندگی به ناچار یکی عصای دیگری شده بود. آنقدر با آن اخت گرفته بود که حتی موقع صحبت هم عصایش را نشان می‌داد و باز و بسته‌اش می‌کرد.

تا اینکه لب به سخن گشود و از طراحی جدیدش برای ساخت یک عصا با عمر بیشتر و حجم کمتر هم سخن گفت.

راستی بیایید برای یک بار هم که شده یک مسیر کوتاه را از خانه تا سر کوچه با چشمانی نیمه بسته راه برویم. حتی برای چند قدم!

دنیا، دنیای عجیبی می‌شود.

حال به این فکر کنید برای همیشه قرار باشد اینگونه و حتی با چشمانی کاملاً بسته راه بروید، حال دنیا به جای عجیب، دیگر چگونه خواهد بود؟

قوانین و دستورالعمل‌های مناسب سازی محیط و اماکن عمومی همه و همه برای ایجاد دسترس پذیری و ایجاد فضایی برای فعالانه زندگی کردن معلولان، سالمندان، افراد با نیازهای ویژه و غیره ایجاد شدند، مجموعه قوانینی که بارها و بارها از آن سخن گفته می‌شود اما در عمل خبری از اجرای آن نیست.

حمید شاکر، همان کم بینای همدانی است که برای بهتر قدم برداشتن و فعالانه زیستن افراد دارای معلولیت، اختراعاتی نیز داشت است. فردی که به گفته خود به دلیل مناسب سازی غیراصولی و در برخی معابر و مناطق به سبب خلأ وجود مناسب سازی شهری در همدان متأسفانه با مشکلات بسیاری مواجه شده است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با تشریح آنکه سال گذشته داخل یکی از چاله‌های کنتور آب و فاضلاب در معبر اصلی شهر از تقاطع میدان آرامگاه به میدان جهاد (دانشگاه) افتادم، اظهار کرد: آن زمان که داخل آن معبر افتادم، دریچه‌ای روی چاه نبود و روی آن سنگ گذاشته بودند، به محض اینکه از روی سنگ عبور کردم سنگ شکسته شد و داخل آن چاله افتاده و واژگون شدم و از همان زمان کار ما به پزشکی قانونی، ۱۱۰ و مراکز درمانی کشیده شد.

شاکر با اشاره به اینکه در حدود سه ماه درگیر این ماجرا بوده است، گفت: در این ماجرا، پای چپم دچار آسیب شد و البته متأسفانه درمان هم نشد و پزشکی قانونی به آن اَرش (دیه) داد، زمانی اَرش می‌دهند که طرف دیگر قابل درمان نیست.

این کم بینای همدانی در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به وضعیت و مساله درمانی خود، گفت: مسأله از این قرار است، سالی که بنده این بلا سرم آمد، یک سال قبل آن شهرداری آمده بود و معبر اصلی آن مکان را بازسازی کرده بود؛ اما این بازسازی اصلاح و اصولی نبود یعنی رفع موانع نشده بودند!

وی با تاکید بر اینکه مشکل ما یک بحث مناسب سازی غیر اصولی در استان همدان است، خاطرنشان کرد: شهرداری همدان هزینه‌های گزافی بابت تعمیر این مناسب سازی ها از بودجه‌های کشوری دریافت می‌کند اما اهمیتی نمی‌دهد که آن کار را باید به صورت مطلوب و استاندارد انجام دهد و مناسب سازی ای برای جامعه نابینایان و معلولین استان همدان در این زمینه محقق نمی‌شود.

شاکر ضمن ابراز تأسف ادامه داد: ما مسأله را پیگیری کردیم، چراکه چندین نفر از نابینایان همدانی از آن زمان تاکنون، داخل این چاله‌ها افتاده‌اند و مجروح شدند و حتی کارشان به جاهای باریک کشیده شده است.

وی با بیان اینکه شرکت‌های خدماتی مانند آب و فاضلاب، مخابرات اداره گاز، آب و برق زمانی که تعمیر می‌کنند، برای حفاری و بازسازی هزینه‌ای را به حساب شهرداری واریز می‌شود، اظهار کرد: بر این اساس، بعد از آن شهرداری نیز موظف است که آن مکان را بازسازی و تعمیر کند، اما چرا در سطح شهر همدان این کار انجام نمی‌شود و شهرداری این مکان‌ها را بازسازی نمی‌کند و حال، سوال اینجاست آن هزینه‌هایی که شهرداری دریافت می‌کند، کجا می‌رود؟

این کم بینای همدانی خاطرنشان کرد: تاکنون بیش از ۱۰ نفر از نابینایان و کم بینای همدانی با افتادن در این چاله‌ها دچار مشکل شده‌اند که یک مورد آن خانم نابینا یی است که با افتادن در همین چاله‌های اداره آب و فاضلاب پایش دچار شکستگی مرکب شده و چندین ماه است که در خانه بستری است و حدود یک ماه هم در بیمارستان بستری بوده است.

شاکر افزود: آیا هیچ قاعده، قانون و اصولی نیست تا بتوان این مسیر را پیگیری کرد؟ در بحث مناسب سازی به ویژه شرکت آب و فاضلاب استان و شهرداری همدان به یک معضل تبدیل شده‌اند!

وی در پایان به تأکیدات وزیر نیرو در خصوص آنکه هر چاه کنتوری که داخل معابر عمومی است، غیرقانونی بوده و باید داخل ساختمان باشند، اشاره کرد و گفت: با وجود آن، تاکنون در استان همدان این اجراییه محقق نشده است.

مع الوصف، با این روند باید از معاون عمرانی استان همدان که به تازگی سکان حوزه مناسب سازی و اقدامات فنی و بررسی اینگونه مسائل را نیز برعهده گرفته است، خواست تا در راستای اجرای قوانین و دستورالعمل‌های مرتبط با مناسب سازی محیط و اماکن عمومی جدی تر گام بردارد و سازمان بهزیستی استان نیز به عنوان دبیرخانه و پیگیری کننده این مهم و البته مسئول پیگیری حقوق معلولان بیش از پیش پای کار بیاید.

زمانی که دم از مناسب سازی شهری می زنیم و مدعی هستیم که مسیری را مناسب سازی کرده‌ایم، توانیابان با امید به این موضوع وارد آن مسیرها می‌شوند، اما این روزها شاهد عدم بازسازی‌های حفاری‌های صورت گرفته نه تنها در کوچه کوچه‌های شهر بلکه در معابر اصلی همدان نیز هستیم. روندی که در صورت اهمال از سوی شهرداری نه تنها توانیابان بلکه سالمندان و جانبازان، کودکان و افراد دیگر را نیز با مشکلات جدی و عموماً غیرقابل جبران روبرو خواهند کرد.

پاسخی بگذارید