گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/08/12 11:33
شناسه : 412014
فاطمه مداح نظری – استان قم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی رشد و ‏شکوفایی خیلی خوبی را در صنعت دام و طیور داشته است و امروز قم ‏تبدیل به یکی از قطب‌های دامپروری کشور شده‌است.‏
بیش از ۴۰ درصد ارزش‌افزوده تولید بخش کشاورزی استان قم مربوط ‏به دام و طیور می‌باشد که این نکته نشان‌ می‌دهد سرمایه‌گذاری خوبی ‏در این حوزه انجام‌ شده‌است.‏
استان قم با وسعت ۱۲ هزار و ۲۳۸ کیلومترمربع از نظر وسعت پس ‏از استان البرز کوچک‌ترین استان ایران است، شاید تصور شود ‏باتوجه‌به وسعت کم، موقعیت جغرافیایی و وضعیت آب‌وهوا، استان قم ‏سهم خاصی از تولیدات دامی و کشاورزی کشور ندارد؛ اما این تصور ‏اشتباهی است؛ زیرا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تحولات عمیقی در ‏حوزه کشاورزی قم از جمله در بخش دام و طیور رخ‌داده است.‏
هدف فعالیت‌های جهاد کشاورزی قم تأمین امنیت غذایی است، این ‏استان به‌واسطه نزدیکی به بازار پایتخت و منابع غنی ژنی در بخش ‏دام و طیور ظرفیت خوبی دارد،‌ همچنین در کنار سرمایه‌گذاری مناسبی ‏که در بخش دام و طیور صورت گرفته، در این بخش ۱۵ هزار نفر ‏اشتغال مستقیم و حدود ۳۰ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد ‏شده‌است.‏
در حوزه تولید گوشت قرمز دامداری‌های قم پیش از انقلاب اسلامی ‏سنتی فعالیت می‌کردند و محور تولید روستاها بودند؛ اما بعد از پیروزی ‏انقلاب اسلامی باتوجه‌ به نگاه توسعه‌ای که در بخش سرمایه‌گذاری ‏وجود داشت، گسترش واحدهای صنعتی دام سبک‌ و سنگین به‌خصوص ‏دام سنگین در دستور کار استان قرار گرفت و امروز بخش مهمی از ‏گوشت قم در داخل تولید می‌شود.‏
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد دام سنگین استان پنج هزار رأس ‏و تولید هفت هزار تن بوده‌؛ اما امروز تعداد دام سنگین در قم ۸۰ ‏هزار رأس و دام سبک ۳۵۰ هزار رأس و تولید ما امروز چیزی حدود ‏‏۲۹ هزار تن گوشت قرمز است.‏
‏ مصرف گوشت قرمز استان که یک جامعه هدف یک و نیم ‏میلیون‌نفری است، ۱۵ هزار تن است؛ گوشت مازاد تولیدی قم به ‏استان‌های دیگر با محوریت تهران ارسال می‌شود.‏
در حوزه تولید مرغ گوشتی قبل از پیروزی انقلاب حدود ۲۷ واحد مرغ ‏گوشتی با تولید چهار هزار تن در قم مستقر بودند؛ اما امروز ۲۸۰ ‏واحد فعال تولید مرغ گوشتی با ظرفیت ۲۵ هزار تن فعال است.‏
وضعیت تولید مرغ گوشتی در قم وضعیت بسیار خوبی است، یکی از ‏سیاست‌هایی که در سال ۱۴۰۳ داریم این است که از تولیدکنندگان این ‏بخش و سرمایه‌گذاران علاقه‌مند در حوزه مرغ گوشتی حمایت و زمین ‏در راستای توسعه مرغداریها در اختیار آنان قرار دهیم.‏
در حوزه مرغ تخم‌گذار نیز پیش از پیروزی انقلاب اسلامی هفت واحد ‏تولید مرغ تخم‌گذار با ظرفیت ۲ هزار و ۷۰۰ تن در قم وجود داشت؛ ‏اما امروز بعد از ۴۵ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۱۸۰ واحد مرغ ‏تخم‌گذار با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن در استان مستقر است.‏
مصرف کل قم در طول سال ۱۵ هزار تن است؛ اما سالانه ۱۲۰ هزار ‏تن تخم‌مرغ تولید می‌شود، تقریباً روزانه ۴۰۰ تن تخم‌مرغ در استان ‏تولید می‌شود اما مصرف روزانه ۵۰ تن است این نشان می‌دهد در ‏حوزه تولید و تخم‌مرغ سرمایه‌گذاری خیلی خوبی شکل‌ گرفته‌است.‏
هم اشتغال مولد پایدار ایجاد هم حجم سرمایه‌گذاری بالا و تولید ثروت ‏شده که ارزش‌افزوده آن به استان قم بازمی‌گردد.‏
در حوزه تولید شیر و پرورش گاوشیری قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ‏به‌صورت سنتی انجام و در روستاها گاوهای شیرده نگه‌داری می‌شد، ‏برآوردی که داشتیم در اوایل دهه ۶۰ ، ۳۰ هزار تن تولید شیر استان ‏بود؛ اما امروز ۲۸ هزار رأس دام شیرده اصلاح نژادی شده در قالب ‏دامداری صنعتی در استان قم وجود دارد که حداقل ۱۴۰ هزار تن شیر ‏تولید می‌شود و در این حوزه نیز توانستیم ظرفیت‌سازی خوبی انجام ‏دهیم.‏
با توجه فعالیت‌هایی که بعد از انقلاب در حوزه دام و طیور و پروتئین ‏انجام‌ شده‌است امروز به دنبال این هستیم که زنجیره تولید تکمیل شود ‏که شامل طرح تجمیع دامداری‌ها و احداث مجتمع دامداری بودکه ‏دامداری‌ها از حوزه شهر جدا شد و درحال حاضر ۲ مجتمع لبن و دام ‏شهر در قم فعال هستند که نمونه موفقی در کشور می‌باشد.‏
طی ۴۶ سال گذشته سعی شد که زنجیره تولید و ارزش تولید در حوزه ‏دام و طیور در استان قم به‌مرور تکمیل شود.‏
قم بعد از گذشت ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۳.۳ درصد از ‏گوشت قرمز کشور، یک درصد مرغ کشور، ۱.۲ درصد شیر خام ‏کشور و ۱۰درصد تخم‌مرغ کشور را تولید می‌کند و به‌صورت میانگین ‏با بضاعت کمی که در استان وجود دارد ۲ درصد پروتئین موردنیاز ‏کشور را در قم تولید می‌کنیم.‏
قم مقام سوم تولید تخم‌مرغ و رتبه اول تولید نیمچه تخمگذار کشور را ‏دارد و به‌صورت مجموع تولیدات دام و طیور استان ۳۲۲ هزار تن در ‏سال است.‏
مدیریت صنایع تبدیلی و غذایی قم با چشم انداز توسعه و حمایت از ‏واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی استان و تسهیل در صدور مجوزها، ‏زمینه نیل به مواردی همچون کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، ‏ایجاد اشتغال مولد و دائم برای جمعیت مازاد بر فعالیت‌های کشاورزی، ‏ایجاد ظرفیت صادرات از طریق بسته‌بندی مواد غذایی و افزایش ‏ماندگاری و کمک به کاهش ضایعات محصولات کشاورزی را فراهم ‏آورده‌است.‏
این بخش ۶ درصد از ارزش‌افزوده استان قم را به خود اختصاص داده ‏است، همچنین ۵۰ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در ‏بخش‌های مختلف حوزه کشاورزی قم مشغول فعالیت هستند.‏
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی این استان در سال بیش‌از ۸۵۰ ‏هزار تُن در زمینهٔ محصولات زراعی،‌ باغی،‌ دامی، شیلات و گلخانه‌ای ‏است.‏
بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان تشکیل می‌دهند ‏به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در ‏بخش‌های مختلف استان را به خود اختصاص داده‌است.‏
مدیرکل دامپزشکی استان قم گفت: قم با دستیابی به فناوری‌های ‏پیشرفته و استانداردهای ملی و بین‌المللی به یکی از قطب‌های مهم ‏تولید در حوزه دارو و خوراک دام و طیور تبدیل شده است.‏
سیدمهدی سرکشیک با اشاره به نظارت دقیق و مستمر اداره کل ‏دامپزشکی بر واحدهای تولیدی گفت: این نظارت‌ها نه تنها سلامت ‏محصولات، بلکه امنیت غذایی مردم استان و کشور را تضمین می‌کند.‏
وی ادامه داد: قم با داشتن حدود ۱۸۰ واحد مرغ تخم‌گذار، نزدیک به ‏‏۱۰ درصد صادرات تخم‌مرغ کشور را به خود اختصاص داده و در ‏پرورش پولت نیز رتبه نخست کشور را دارد.‏
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم با اشاره به ‏جایگاه مهم این استان در تولید محصولات دامی گفت: نزدیک به ۱۵ ‏هزار نفر به صورت مستقیم و ۳۵ هزار نفر به صورت غیر مستقیم ‏در بخش دامپروری قم مشغول به‌کار هستند و از این طریق امرار ‏معاش می‌کنند.‏
منصور دیان اردستانی بیان داشت: هم اینک ۶ هزار و ۸۷۵ واحد ‏دامداری صنعتی و سنتی در زمینه‌های پرورش و نگهداری گاو شیری، ‏گوساله پرواری، گوسفند و بز داشتی و پرواری و شتر با ظرفیت کل ‏دام سبک و سنگین ۵۸۸ هزار و ۲۸۸ راس در استان قم فعال است.‏
وی افزود: در اثر تلاش بهره‌برداران بخش دامپروری قم، این استان ‏در تولید محصولات دامی جایگاه خوبی در سطح کشور دارد که در ‏همین خصوص طی سال گذشته حدود ۱۸۰ هزار تُن گوشت قرمز و ‏شیر خام در قم تولید و روانه بازار شد.‏
وی ادامه داد: با توجه به راهبرد اصلی سازمان جهاد کشاورزی قم در ‏تامین امنیت غذایی مردم، وضعیت تولید محصولات دامی در استان به ‏صورت مستمر رصد و برای افزایش میزان آن از سرمایه گذاران ‏علاقه‌مند به فعالیت در این عرصه حمایت می‌شود.‏
مجموع تولید سالانه محصولات کشاورزی قم در بخش‌های مختلف ‏بیش‌از ۸۰۰ هزار تُن است و به گفته مسئولان جهاد کشاورزی قم، ‏افزایش سطح تولید محصولات به خصوص در حوزه دام و طیور در ‏سال جاری با جدیت دنبال می‌شود.‏
‏۲ درصد از تولیدات پروتینی کشور با تلاش فعالان حوزه دام و طیور ‏استان قم تامین می‌شود، این موضوع نشان می‌دهد فعالیت‌های بخش ‏کشاورزی در قم با وجود کم‌بودن مساحت استان، دارای بهره‌وری و ‏اثربخشی بالایی است.‏
بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل می‌دهند ‏به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در ‏بخش‌های مختلف قم را به خود اختصاص داده‌است.‏

پاسخی بگذارید