شاخه سبز گزارش می دهد؛

به گزارش روزنامه شاخه سبز-هیفاء پردل-اگر مشکل واگن که در دست وزارت کشور و گرفتار بروکراسیهای اداری میان این وزارتخانه، سازمان برنامه و بانک مرکزی شده است رفع شود، مردم قم میتوانند به زودی از مترو استفاده کنند.
به گزارش خبرنگار روزنامه شاخه سبز، پروژه متروی قم از ابرپروژه هایی است که با گذشت بیش از 13 سال هنوز که هنوزه نیمه تمام مانده است و قمی ها با توجه به معضلات ترافیکی شهر چشم انتظار بهره برداری از ان هستند چرا که قم مانند شهر مشهد و دیگر کلانشهرهای کشور این ظرفیت را دارد که از قطار شهری استفاده کند.
انتهای دهه ۸۰ و به دنبال آغاز همزمان دو خط قطار شهری در قم، داستان طولانی مترو و منوریل آغاز شد. دو پروژهای که حواشی مربوط به آنها تا امروز نیز در جریان بوده است و اختلاف نظرها بر سر مسائل فنی، اقتصادی و مدیریتی آنها گویا تمامی ندارد سال ۹۷ درخواست دوم تجدید نظر برای نرخ پیمان به شورای فنی کشور ارسال شد آنطور که شهردار قم میگوید این تعدیل دوم نیز مطابق با درخواست شهرداری قم مصوب نشد.
شهرداری میخواست این تعدیل قرارداد بر مبنای فهرست بها اتفاق بیفتد تا دیگر نوسانات نرخ ارز برای اجرای پروژه اختصاص پیدا نکند، در نهایت سال ۱۴۰۱ شورای عالی فنی درخصوص موضوعات قم قانع و مصوبهای صادر شد که مورد تأیید همه ارکان پروژه بود.
در نشست های تخصصی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی نیز نخستین سئوال های فعالان رسانه ای آینده قطار شهری است که در این نشست یک سری وعده هایی برای این ابر پروژه داده شد اما این ابر پروژه اکنون در چه وضعیتی قرار دارد؟
خط یک قطار شهری در چه وضعیتی است؟
خط یک متروی قم به طول ۱۴.۸ کیلومتر با ۱۴ دستگاه است؛ که در مجموع 13 واحد خروجی اضطراری و ایستگاههای پمپاژ در آن قرار گرفته است ؛ ساختمان اداری و کنترل مرکزی خط، تونل به طول ۱۴.۸ کیلومتر و سطح مقطع ۶۹ مترمربع، ظرفیت حمل ۲۳ هزار و ۲۵۰ مسافر در ساعت هر، دارای ۲۶ رام و ۵ واگن ۲۰ متری برای هر قطار، حداکثر سرعت طراحی ۹۰ کیلومتر بر ساعت و حداکثر سرعت بهرهبرداری ۸۰ کیلومتر بر ساعت، دارای مسیر روباز در میدان مطهری است.
اما پروژههای در دست اجرا در خط ۱ متروی قم شامل ایستگاه شهید مطهری، مسیر فاز اول، ایستگاه کشاورز، دپو پارکینگ، تأمین تجهیزات فاز اول، طراحی مجدد فاز ۲، احداث تونل سنتی، احداث ایستگاه نکویی، تأمین و نصب سیستم سیگنالینگ و تأمین ماشین پآلات ریلی است.
برای خط یک مترو تا امروز ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که این ارقام با تملک به ۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده است.
مشخصات و میزان پیشرفت خط ۲
خط دوم متروی قم سال ۹۶ به طول ۱۵.۵ کیلومتر با ۱۲ ایستگاه در شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور مصوب شد و شهرداری قم در نظر داشت پس از دریافت مصوبه کمیسیون ماده ۲۳ در سال ۹۷ نسبت به آغاز عملیات اجرایی پروژه اقدام کند، به همین دلیل انجام مطالعات تفصیلی پروژه برای برگزاری مناقصه به مشاور طراح ابلاغ شد.
در حال حاضر پیشرفت مطالعات طراحی بیش از ۶۰ درصد است، اما سازمان برنامه و بودجه کشور در سال ۹۷ به دلیل وجود دو پروژه نیمهکاره (منوریل و خط ۱ مترو قم) با اجرای پروژه از محل منابع دولتی مخالفت کرد.
با توجه به تغییرات صورت گرفته در محدوده دپوی خط ۲ مترو در شهرک پردیسان (آغاز عملیات اجرایی طرح ملی مسکن ۵۶۰ هکتاری) و مطالعات مصوب در شورای عالی ترافیک کشور در خرداد سال ۱۴۰۲، مقرر شد تا شبکه حملونقل ریلی قم مطابق با ضابطه ۷۷۷ مجدد مورد مطالعه قرار گیرد.
پس از دریافت مشاور ذیصلاح در این زمینه توسط معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری قم در اواخر سال ۱۴۰۲، مطالعات صورت گرفت، در هیئت مدیره سازمان حملونقل ریلی مصوب و به منظور طی فرایند و تصویب در شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور در آبان ۱۴۰۳ به شورای ترافیک استان ارسال شد.
قصه واگن های قطار شهری
شهردار قم که این روزها روزهای سختی را به دلیل فشارهای برخی اعضای شورای شهر برای ادامه فعالیت خود سپری می کند در ارتباط با آخرین جزییات قطار شهری بیان می کند: تأمین برق برای این پروژه و تأمین تجهیزات و ماشینآلات اساسی از جمله موارد بسیاری مهمی است که طی سالهای اخیر انجام شده است اگر در شهر قم واگن تأمین شده بود میتوانستیم طی دو سال گذشته این پروژه را در اختیار شهروندان و زائران قرار دهیم.
اما شاید برای بسیاری از شهروندان قمی این سئوال باشد که مگر در کشور ما خط تولید واگن نداریم ؟ اگر هم با طرف روسی قرار داد بسته ایم پس واگن ها چه شده است ؟
شهردار قم با اشاره به طی کردن مسیرهای مختلف استقراض واگن، قرارداد چینی و خرید از روسیه ادامه میدهد: در حال حاضر در حال مذاکرات جدیدی برای تأمین واگن هستیم و تلاش میکنیم این کار در حداقل فاصله زمانی انجام شود.
مشهد یکی از شهرهایی است که از خطوط قطار شهری بهره میبرد، با مطرح شدن مشکل تأمین واگن متروهای قم به دلیل اینکه تنها کلانشهری که نوع واگن آن از نظر حرکت و تأمین برق به قم شباهت دارد، مشهد است، این شهر به عنوان یک موضوع جایگزین و موقت برای حل مشکل واگن مطرح شد
حال این مثل قدیمی ما ایرانی ها اینجا کاربرد دارد «همیشه از ماست که برماست» وقتی مشهدی ها که خود از شهرهای مذهبی کشور هستند چرا حاضر نیستند واگن هایی را در اختیار شهر قم قرار دهند؟
با یکی دو نشست با حجت الاسلام قاسم روانبخش نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی از اختصاص بیش از 2 همت برای قطار شهری قم وعده داده می شود اما با گذشت چندین ماه از آغاز دولت چهاردهم تاکنون این وعده محقق نشده است از سویی وقتی شورای شهر و مدیریت شهری سر عدم احراز صلاحیت شهردار کنونی و ماندن و یا نماندن کشمکش وجود داشته باشد مشخص است پیگیری قطار شهری به حواشی می رود.
۲.۳ همت اعتبار در راه تکمیل پروژه متروی قم برای سال آینده
حجت الاسلام قاسم روانبخش نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در نشست خود با فعالان رسانه ای استان گفت: با توجه به اینکه بسیاری از شهرها و استانها نیز منتظر دریافت اوراق مشارکت بودند، حدود ۲.۳ همت برای سال آینده به قم اختصاص پیدا کرده است، با این حال در تلاش هستیم تا این مبلغ افزایش پیدا کند و ز مجموع ۵/۲ همتی که برای سال ۱۴۰۳ اختصاص پیدا کرده بود و با پیگیریهای انجام شده، این مبلغ به حساب شهرداری قم واریز شد که تاکنون ۸۰۰ میلیارد تومان از آن هزینه شده است.
به گفته این نماینده؛ تاکنون حدود ۶۰۰ متر از تونل تکمیل شده و حدود ۷۰۰ متر دیگر برای رسیدن به مسجد جمکران باقی مانده است برای سال ۱۴۰۴، بودجهای حدود ۲۰ همت برای سازمان قطار شهری در کل کشور پیشبینی شده است .
حال باید دید قمی ها بالاخره چه زمانی قرار است صدای سوت قطار شهری را بشنوند آن ها امیدی به منوریل ندارند چون جنازه ای است که فعلا هیچ دولتی این جسارت را نداشته که برای این پروژه که آینه دقی در وسط شهر رها شده تکلیفی روشن کنند فرودگاه هم که فرقی ندارد تا سال جدید هم باید قمی ها منتظر شوند که آیا سوت قطار شهری به صد درخواهد آمد یا خیر ؟ قمی ها باید صبر کنند تا مسئولان از غوره حلوایی برای متروی قم بسازند....