روزنامه شاخه سبز گزارش می دهد؛ ‏
گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1402/11/15 12:23
شناسه : 405657
شاخه سبز--هیفاء پردل - با توجه به اقلیم خاص استان کاشت قم ‏ظرفیت خوبی در تولید پسته دارد از این جهت مرکز تحقیقات و مرکز ‏آموزش کشاورزی را بر آن داشت تا طی تحقیقات موفقی از ضایعات ‏پوست پسته خوارک دام تولید کند.‏
شاید وقتی نام قم برده شود همه قم را تنها با نماد زیارت و گردشگری ‏مذهبی  و برند سوهان بشناسند غافل از این که در دل این استان ‏کوچک که با کمبود منابع آبی و اقلیم شکننده و خشکی روبرو است از ‏استان های پیشرو در زمینه تولید پسته و حتی برخی محصولات باغی ‏و زراعی است .‏
از سویی در قم سالانه بیش از ۳۰‌ هزار تُن گوشت قرمز و ۱۸۰ هزار ‏تُن شیر تولید می‌شود که نشان‌دهنده ظرفیت بالای این استان در حوزه ‏دامپروری است ، هم چنین با توجه به ظرفیت بالای دامپروری و تولید ‏قابل توجه محصولات دامی در قم، این استان یکی از مناطق مهم ‏بارانداز دام در کشور است و دام بسیاری از استان‌ها برای ‏قیمت‌گذاری،‌ فروش و کشتار به قم آورده‌ می‌شود و وجود منطقه ‏دامشهر دراین استان نشان از این ظرفیت دارد.‏
با توجه به وجود دامشهر و حضور این تعداد دام و دامداری برآورده ‏ساختن خوراک دام همواره موضوعی بوده که همواره در نرخ و ‏نوسانات محصولات پروتئینی تاثیر منفی گذاشته است . ‏
در تابستان سال 1401 وقتی دولت سیزدهم برای جراحی اقتصادی ‏تصمیم گرفت یارانه را از خوراک و نهاده دام حذف کند با این خبر ‏کوتاه از سوی رسانه ها با افزایش چند برابری خوراک دام روبرو ‏شدیم .‏
تا جایی که برخی دامداران ورشکست و پای برخی سودجویان هم در ‏این معرکه باز و شبانه دام های زنده را برای قاچاق روانه کشورهای ‏همسایه کردند در این میان مصرف کننده نگون بخت از آن زمان ‏تاکنون برای خرید یک کیلو گوشت می بایست هزینه های هنگفتی را ‏پرداخت کند.‏
لذا هر اندازه که در تامین خوراک و نهاده دامی خودکفا باشیم و بتوانیم ‏نهاده ارزان را در اختیار دامداری قرار دهیم می توانیم شاهد تعادل در ‏فرآورده های دامی باشیم و از سویی از خروج ارز هم جلوگیری می ‏شود به همین دلیل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان که ‏تحقیقات و پژوهش های مطلوبی را در کارنامه خود دارد را بر آن ‏داشت که در زمینه تولید خوراک دام از ضایعات پوست پسته تحقیق ‏کند.‏
در جریان تحقیقاتی که به‌منظور بررسی امکان استفاده از پوست پسته ‏به عنوان خوراک دام در یکی از دامداری‌های استان قم انجام گرفت،‌ ‏مشخص شد این روش صد در صد جواب می‌دهد و تفاوت معنا داری ‏میان استفاده از این جیره غذایی با جیره غذایی معمول دامداری‌ها، در ‏رشد دام‌ها وجود ندارد.‏
تحقیقی برای ارزآوری وتولید خوراک دام
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم در گفت ‏وگویی اختصاصی با خبرنگار روزنامه شاخه سبز با اشاره به این ‏تحقیق مهم می گوید: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در ارتباط با ‏حمایت از تولید ملی و دانش بنیانی کردن محصولات این مرکز با در ‏نظر گرفتن ظرفیت تولید پسته در این استان  و توجه به ظرفیت‌های ‏جدید همچون استفاده از پوست پسته برای تامین خوراک دام، اقدام به ‏انجام این پژوهش کرده است .‏
مسعود ترابی می افزاید: در جریان تحقیقاتی که به‌منظور بررسی ‏امکان استفاده از پوست پسته به عنوان خوراک دام در یکی از ‏دامداری‌های استان قم انجام گرفت،‌ مشخص شد این روش صد در صد ‏جواب می‌دهد و تفاوت معنا داری میان استفاده از این جیره غذایی با ‏جیره غذایی معمول دامداری‌ها، در رشد دام‌ها وجود ندارد.‏
به گفته وی؛ در حال حاضر امکان حضور و سرمایه‌گذاری بخش ‏خصوصی برای ایجاد واحدهای تولید و فرآوری خوراک دام از پوست ‏پسته در استان قم فراهم شده‌است؛ در ۲۰ هزار هکتار از مزارع قم ‏پسته کشت می‌شود که چیزی حدود ۸ هزار هکتار آن بارور است اگر ‏در این استان سالانه ۱۰ هزار تن پسته تولید شود ۷۰ درصد آن ‏پوست پسته است که دورریز می‌شود که می‌تواند خاک را آلوده کند ‏ولی می‌توان از آن برای تولید خوراک دام استفاده کرد.‏
پژوهشی که نیاز به حمایت دارد
‏ رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم در ادامه ‏می افزاید: چند سالی است که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و ‏منابع طبیعی قم در زمینه تولید خوراک دام از پسماند پوست پسته ‏تحقیقات و پژوهش‌های مهمی صورت گرفته که اکنون به مرحله ‏ترویجی و اجرایی رسیده است؛ طرحی که به موجب آن خوراک دام از ‏پسماند پوست پسته تهیه می‌شود.‏
وی عنوان می کند: وقتی برای نخستین بار این طرح در یک واحد ‏پرواری گاوداری در دامشهر اجرا شد دام‌ها با رغبت از این خوراک ‏استفاده کردند و موجبات رضایت دامدار را به همراه داشته است این ‏طرح اگر مورد حمایت مسئولان قرار گیرد، می تواند انقلاب عظیمی در ‏تولید دام و نهاده دامی و از سویی صنعت دامداری کشور ایجاد کند.‏
ترابی می گوید: یکی از اصلی‌ترین موارد مورد غفلت شده در ‏کشاورزی در کشور بهره‌گیری از پسماند محصولات کشاورزی برای ‏تهیه خوراک دام است . ‏
اگر ما سالانه ۲۳ میلیون تن خوراک دام نیاز داشته باشیم و در مقابل ‏حدود ۲ و نیم تا ۳ و نیم تن پسماند کشاورزی تولید می‌شود که برای ‏تولید هر کیلوگرم آن چقدر آب هزینه می‌شود ، ولی متأسفانه دورریز ‏می‌شود که اگر وارد چرخه دام شود مانند طرح‌هایی که در بهره‌وری ‏آب مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌تواند در خوراک دام هم صرفه‌جویی ‏و به کاهش تورم که شعار سال است ختم شود.‏
به گفته این مسئول؛ در قم مأموریت ما در چند شاخه تقسیم‌بندی شده و ‏وظیفه اصلی ما پژوهش در حوزه‌های منابع طبیعی، کشاورزی و علوم ‏دامی است. در ابتدا ما مشکلات در سطح استان را رصد می‌کنیم تا ‏مشکلات کشاورزی را برطرف کنیم سالانه بین ۳۰ تا ۴۰ طرح ‏تحقیقاتی در استان قم اجرا می‌کنیم و نتایج آن در جهاد کشاورزی اجرا ‏می‌شود؛ برای حفظ منابع پایین در آب و خاک ما فعالیت‌های تحقیقاتی ‏مطلوبی داریم؛ قم یک استان خشک و کویری است و با اقلیم ‏شکننده‌ای که دارد باعث بحران گرد و غبار است که ما باید گیاهانی که ‏با این اقلیم سازگاری دارند را ترویج کنیم تا از این تهدیدها جلوگیری ‏شود.‏
جایگاه مطلوب قم در صنعت دامداری ‏
رئیس جهاد کشاورزی استان قم با اشاره به جایگاه قم در صنعت ‏دامداری می گوید: استان با دارا بودن حدود هفت‌هزار واحد دامپروری ‏‏ .از مهمترین قطب‌های پرورش دام کشور به شمار می‌آید .‏
‏ سالانه بیش از 30 هزار تن گوشت قرمز و 180 هزار تن شیر در قم ‏تولید می شود از سویی ظرفیت بالای دامپروری و تولید قابل توجه ‏محصولات دامی در قم، این استان یکی از مناطق مهم بارانداز دام در ‏کشور است و دام بسیاری از استان‌ها برای قیمت‌گذاری،‌ فروش و ‏کشتار به قم آورده‌ می‌شود.‏
محمدرضا حاجی رضا می افزاید: دامپروری در قم سابقه‌ای بسیار ‏طولانی دارد و دامپروران به خوبی می‌دانند که چگونه دام خود را با ‏توجه به شرایط خاص آب‌وهوایی این استان پرورش و محصولات ‏غذایی مورد نیاز مردم را از این طریق تولید کنند ، در ارتباط با حوزه ‏تولیدات دامی به دنبال استفاده از جدیدترین فناوری‌های موجود در ‏صنعت دامپروری به منظور بالابردن سطح کمی و کیفی محصولات این ‏حوزه و تامین امنیت غذایی مردم هستیم.‏
به گفته وی؛ بیش از ۱۴ هزار بهره‌بردار در زمینه تولید محصولات ‏کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش ‏کشاورزی این استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات ‏زراعی،‌ باغی،‌ دامی، شیلات و گلخانه‌ای است.‏
تولید پسته بارور در کویر قم
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی قم می گوید: 14هزار ‏هکتار باغ پسته در قم موجود است که در این میان 8 هزار و ۵۰۰ هکتار به ‏باردهی رسیده و پیش بینی می‌کنیم امسال 7 هزار و ۵۰۰ تُن پسته در این ‏استان تولید و به بازار عرضه شود تولید ارقام مختلف پسته به‌خصوص رقم ‏اکبری که به دلیل طعم خوب و کیفیت بالا دارای علاقه‌مندان بسیاری است و ‏توسعه کشت پسته در قم اقدامی موفقیت آمیز می‌باشد و این محصول سازگاری ‏مناسبی با شرایط خاص آب و هوایی این استان دارد.‏
محمد علی سلامی می افزاید: علاوه بر هدف‌گذاری صورت گرفته برای ‏افزایش ظرفیت تولید پسته در استان، اقدام‌های لازم برای فرآوری پسته خام ‏برداشت شده از باغ‌های قم نیز در جریان است تا ارزش‌ افزوده بیشتری برای ‏بهره‌برداران این محصول در استان ایجاد شود بیشتر باغ‌های پسته استان قم در ‏بخش مرکزی مناطق قمرود و قنوات و همچنین اطراف جاده قم - تهران و قم - ‏کاشان واقع شده‌اند و حدود یک‌هزار و ۵۰۰ نفر از کشاورزان و بهره‌برداران ‏بخش کشاورزی استان در زمینه تولید این محصول و فرآوری آن فعالیت ‏می‌کنند .‏
گفتنی است؛حال با توجه به این که قم هم در حوزه تولید پسته ظرفیت ‏خوبی دارد و هم در زمینه دامداری با بهره گیری از پژوهش تولید ‏خوراک دام با بهره گیری از ضایعات پوست پسته که در سال درصد ‏قابل توجهی به صورت دورریز در این استان وجود دارد می توان هم ‏در زمینه تولید نهاده خودکفا شویم و صنعت دامداری که بسیاری از ‏دامداران به دلیل خوراک دام ورشکست شده و تاثیری در قیمت گوشت ‏مصرفی مردم در بازار داشته بهبود خواهد یافت و ازسویی جلوی ‏خروج ارز را خواهد گرفت البته اگر مسئولان اجرایی عنایتی به این ‏پژوهش داشته باشند.‏‎..‎


پاسخی بگذارید