گروه: سایر / یادداشت
تاریخ : 1404/01/18 11:44
شناسه : 410873

زهره مهرنوروزی-این روزها کافی گشتی در شهر بزنید فست فودی ها مملو از مشتری هستند که بعضی از این واحدها گاهی صف های طویلی شکل می گیرد و کسی هم حواسش نیست این ازدحام برای استقبال از انواع بیمارهایی است که روز به روز مردم به کام مرگ می کشاند. غذای سنتی روز به روز از سفرهای ایرانی پر می کشد چون بچه های خانواده مذاقشان به غذای فست فودی عادت کرده و دیگر دست پخت مادر خانه را که خود دوای درد است را قبول ندارند، نرگسی، آش آلو، سوپ گندم جو، آش ترخینه، قورمه سبزی، آبگوشت، اشکنه و...تقریبا کمترجوانی را می شناسی که این غذاها را دوست داشته باشد چون پیتزا، پیتزا سیب زمینی، سیب زمینی پنیری، هات داگ، سوسیس بندری ،  مرغ سوخاری، پیتزا مارگاریتا، شنیسل مرغ این بخشی از لیست غذاهای فست فودی است که مردم ما به خوردن آن عادت کرده اند. 

به عقیده تمام کارشناسان تغذیه از آنجا که این غذاهای دوست داشتنی در روغن‌های مضر تهیه می‌شوند و در آن‌ها نمک، رنگ غیر مجاز و نیترات به کار می‌رود، چربی خون را افزایش می‌دهند و چاقی مفرط ایجاد می‌کنند. این چاقی معمولا در ناحیه پهلوها و شکم ایجاد می‌شود. موضوع مهم اینکه علاقه‌مندان به غذاهای آماده و فست فود، نسبت به دیگران کالری، نمک و چربی بیشتر و در مقابل ویتامین، مواد معدنی و مفید غذایی کمتری دریافت می‌کنند. همچنین نوشابه ‌هایی که لذت خوردن فست فودها را دوچندان می‌کند نیز ارزش غذایی چندانی ندارند و دارای قند و کالری زیاد هستند که این موضوع نیز موجبات چاقی را فراهم می‌کند. از دیگر مضرات خوردن فست فودها این است که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهند. مصرف زیاد این غذاهای خوشمزه سبب می‌شود تا ذائقه افراد به شوری عادت کند و در دیگر وعده‌های غذایی خود نیز نمک بیشتری مصرف کنند. زیاده روی در مصرف نمک، فشار خون افراد را افزایش می‌دهد و در نتیجه زمینه ابتلا به امراض قلبی عروقی را فراهم می‌کند. از دیگر مضرات مصرف مداوم فست فودها، ابتلا به بیماری‌های دستگاه گوارش است. به دلیل اینکه در غذاهای آماده و فست فودها، ادویه‌های زیاد و متنوع به کار می‌رود، مصرف این غذاها باعث ابتلا به بیماری‌های گوارشی می‌شود و در مبتلایان به این امراض، اوضاع را وخیم‌تر می‌کند. سوء هاضمه، نفخ معده، رفلاکس معده، سرطان معده و روده بزرگ از رایج‌ترین این بیماری‌ها محسوب می‌شود.

از آنجا که در تهیه فست فودها، ادویه‌های مختلف، مواد نگهداره و تثبیت کننده‌های رنگ استفاده می‌شود و ظاهری تاثیرگذار و وسوسه انگیز به آن‌ها می بخشد، می‌تواند باعث ایجاد حساسیت‌های پوستی، خارش، کهیر و حتی حساسیت‌های تنفسی شود.  در غذاهای آماده و فست فودها اغلب، کلسیم و املاح معدنی اندکی وجود دارد که احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می‌دهند. همچنین مصرف نوشابه‌های گازدار در کنار این غذاهای دوست داشتنی نیز جذب کلسیم را کاهش می‌دهد و نقش موثری در احتمال ابتلا به پوکی استخوان دارند.  متخصصان می گویند، کربوهیدرات‌ها و قند موجود در فست فود و غذاهای فرآوری شده می‌توانند اسیدهای دهان را افزایش دهند. این اسیدها می‌توانند مینای دندان را تجزیه کنند. همانطور که مینای دندان شما ناپدید می‌شود، باکتری‌ها می‌توانند نفوذ کنند و حفره‌هایی در دندان‌ها ایجاد شوند. چاقی همچنین می‌تواند منجر به عوارضی در تراکم استخوان و توده عضلانی شما شود. افراد چاق ممکن است کیفیت استخوان را کاهش داده و خطر شکستگی استخوان‌ها را به ویژه در میان افراد مسن‌تر افزایش دهند. همچنین خوردن فست فود ممکن است سلامت روانی شما را در کنار سلامت جسمانی  تحت تاثیر قرار دهد. یک مطالعه در سال 2020 نشان داد که مصرف فست فودها با نوشیدنی‌های شیرین احتمال مشکلات سلامت روان را در دانش آموزان دبیرستانی در چین افزایش می‌دهد. روز جهانی سلامت هشداری برای دولت ها و خانواده ها تا با توجه به استاندارهای موجود جامعه را به سمت سلامتی سوق دهند. شعار امسال روزجهانی سلامت «شروعی سالم آینده ای امید بخش» نامگذاری شده است. امیدواریم دوباره سفره های ما با غذاهای سنتی رنگ و بوی سلامتی بخود بگیرد. چون خطر غذاهای فست فودی سلامت خانواده ها را تهدید می کند.

پاسخی بگذارید