گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/08/20 10:59
شناسه : 412076
فاطمه مداح نظری - دفتر شیلات قم در سال 1375 تنها با یک ‏کارشناس راه اندازی شد که فقط در بخش استفاده دو منظوره از منابع ‏آب کشاورزی متمرکز بود.‏
در سال 79 به دلیل شناسایی و افزایش ظرفیت ها و پتانسیل های ‏بالقوه آبی استان، این بخش از سطح تشکیلاتی به سطح مدیریتی ارتقا ‏یافت.‏
با فعال شدن بخش مدیریتی شیلات قم، واحدهای مختلف و مجزای ‏دیگری از جمله واحد تکثیر و پرورش، آموزش و ترویج، واحد طرح ‏و برنامه، مهندسی آبزیان و اداری و مالی این دفتر نیز فعال شدند.‏
شیلات قم با وجود آنکه در منطقه کویری واقع شده است اما در زمینه ‏ماهیان زینتی و ماهی خاویار در جایگاه بالایی قرار دارد. افزایش ‏میزان رشد تولید محصولات شیلاتی و انواع آبزیان را از مهمترین ‏دستاوردهای شیلات استان قم است.‏
بهره برداری از کلیه ذخایر موجود و قابل استفاده در زمینه صنعت ‏شیلات در استان را از اساسی ترین علل رشد تولیدات در قم است. در ‏حال حاضر انواع ماهی از جمله ماهی قزل آلا، کپور ماهیان، کپور ‏ماهی در منابع آبی، ماهیان زینتی، خاویار و میگو در استان پرورش، ‏صید و تولید می شوند.‏
با توجه به اینکه شیلات قم در منطقه ای با اقلیم خشک و کم آبی قرار ‏دارد، این اداره کل با بهره گیری از استخراج آب از چاه های عمیق، ‏ایجاد استخرهای ذخیره آب، استفاده از تجهیزات آبیاری قطره ای و ‏کاربرد روش های مدیریتی مناسب، تلاش می کند تا نیازهای آبی ‏ماهیان را برطرف کرده و دسترسی به آب پاک و سالم را برای خود و ‏سایر صنایع فراهم کند.‏
به علاوه، این اداره کل در راستای حفظ محیط زیست و ارتقای کیفیت ‏محصولات تولیدی، از روش های پرورش ماهی با استفاده از خوراک ‏های طبیعی و بدون استفاده از هرگونه مواد شیمیایی و مضر استفاده ‏می کند. همچنین، با توجه به اهمیت حفاظت و حفظ گونه های مختلف ‏ماهی، این اداره با همکاری دانشگاه های مرتبط در زمینه تحقیقات و ‏پژوهش های صنعتی، به ارتقای تکنولوژی های پرورش ماهی و ‏حفاظت از گونه های در معرض خطر می پردازد.‏
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی قم، گفت: روند ‏پرورش ماهیان زینتی در قم افزایشی است و این استان در آخرین ‏ارزیابی‌ها رتبه نهم کشور در تولید ماهیان زینتی را به خود اختصاص ‏داده‌است.‏
سید محمد رضا طاهری افزود: هدف ما ارتقا رتبه قم در زمینه پرورش ‏ماهیان زینتی و تبدیل شدن به قطب تولید این نوع از ماهیان در سطح ‏کشور است، چرا که هر گونه سرمایه‌گذاری در بخش تولید ماهیان ‏زینتی، موجب ایجاد فرصت‌های شغلی متعدد و درآمدزایی قابل توجه ‏می‌شود.‏
وی با اشاره به اینکه گونه‌های متنوع ماهیان زینتی در این استان با ‏استفاده از روش‌های جدید علمی تولید شده و پرورش می‌یابد، افزود: ‏پرورش ماهیان زینتی در قم ظرفیت خوبی برای رشد دارد و در همین ‏رابطه با همراهی بخش خصوصی و انجام سرمایه‌گذاری‌های لازم، ‏شرایط تولید سالانه حدود ۱۰ میلیون قطعه ماهی زینتی در این استان ‏فراهم است.‏
در استان قم تعداد ۳۴۴ نفر به‌صورت مستقیم در ۳۲۵ واحد به فعالیت ‏آبزی پروری اشتغال دارند و سازمان جهاد کشاورزی قم به دنبال ‏گسترش تولید محصولات این حوزه با افزایش سطح سرمایه گذاری ‏بخش خصوصی است.‏
فعالیت پرورش ماهی در استان قم به‌صورت تلفیقی و همسو با فعالیت ‏کشاورزی است؛ در این راستا آب کشاورزی قبل از استفاده برای تولید ‏محصولات کشاورزی، از استخرهای دومنظوره ذخیره آب کشاورزی ‏عبور نموده و بسته به میزان کمیت و کیفیت آب، پرورش انواع ‏ماهیان گرمابی، سردابی، خاویاری و ماهیان زینتی انجام می‌شود.‏
فعالیت پرورش آبزیان در قم همسو با فعالیت کشاورزی بوده و در ‏استخرهای دومنظوره ذخیره آب کشاورزی انجام می‌گیرد، به این ‏صورت که آب کشاورزی قبل از استفاده برای تولید محصولات، از ‏استخرهای دومنظوره ذخیره آب عبور نموده و بسته به میزان کمیت و ‏کیفیت آن، برای پرورش انواع ماهیان گرمابی، سردابی، خاویاری، ‏تیلاپیا و ماهیان زینتی استفاده می‌شود.‏
محدودیت منابع آبی در قم موجب شده تا استفاده از روش‌های نوین ‏آبزی‌پروری، گسترش مکانیزاسیون استخرها، بهره‌گیری از سامانه‌های ‏تصفیه فیزیکی و بیولوژیکی آب، مدیریت بهینه بهداشت، نصب اینورتر ‏در چاه های کشاورزی و پرورش گونه‌های مناسب با شرایط اقلیمی ‏استان، برای افزایش تولید آبزیان مورد توجه باشد.‏
قم هم‌اکنون در زمینه تولید انواع ماهیان سردابی، گرمابی، خاویاری و ‏زینتی فعال است و فعالان عرصه شیلات استان توانسته‌اند با وجود ‏شرایط آب و هوایی قم و برخی محدودیت‌ها، عملکرد قابل قبولی داشته ‏باشند.‏
بیش از ۱۴ هزار بهره‌بردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در ‏استان قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی قم ‏در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی،‌ باغی،‌ دامی، ‏شیلات و گلخانه‌ای است؛ بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی را ‏روستاییان استان تشکیل می‌دهند به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تنهایی حدود ‏‏۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخش‌های مختلف قم را به خود ‏اختصاص داده‌است.‏

پاسخی بگذارید