زهره نعلبندی
شاخه سبز- بعد از نجومی شدن قیمت برنج بسیاری از مردم به خوردن نان روی آوردند و مصرف برنج خود را کاهش دادند، ضمن اینکه نان به عنوان قوت غالب سفره خانوارها محسوب میشود، اما افزایش مداوم نرخ آن و گاه افزایش خودسرانه نرخ نان توسط نانواها باعث اعتراض شدید مردم شده است.
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، نان به عنوان مهمترین بخش سفره محسوب میشود که وجود آن در سفره ضرورت دارد.
نان نه تنها منبع اصلی تأمین انرژی و کالری برای بسیاری از افراد است، بلکه نمادی از برکت و روزی نیز محسوب میشود. اما ناپایدار بودن قیمت این کالا و افزایش چندباره نرخ آن در طول یکسال موجب اعتراض مردم شده است.
علاوه بر اعتراضاتی به کیفیت نان در طی چند سال اخیر وجود دارد حالا اینبار افزایش مداوم قیمت آن مردم را به ستوه آورده است.
با افزایش قیمت برنج، مصرف نان در بسیاری از مناطق افزایش یافته است. این موضوع به این دلیل است که نان به عنوان جایگزینی ارزانتر برای برنج در سبد غذایی خانوارها قرار میگیرد همچنین كشور ما از لحاظ مصرف سرانه نان، یكی از پرمصرف ترین كشورهای جهان است.
امید نجفی نایب رییس اتحادیه نانوایان قم هفته گذشته در گفتوگویی اظهار کرد: با توجه به درخواستهای متعدد نانوایان در زمینه افزایش هزینههایی مانند دستمزد و بیمه کارگران، موضوع اصلاح نرخ نان در دستور کار قرار گرفت و پس از انجام بررسیهای کارشناسی، نرخهای جدید نهایی شد.
وی افزود: نرخهای جدید با درنظر گرفتن کمکهزینه ۲۳ درصدی تعیین شده و تا پایان سال جاری ثابت خواهد ماند. بر این اساس، قیمت نان سنگک سنتی ۵ هزار و ۲۰۰ تومان، سنگک ماشینی ۴ هزار و ۶۵۰ تومان، بربری ۳ هزار و ۵۰۰ تومان، تافتون هزار و ۹۰۰ تومان و لواش ۹۲۰ تومان تعیین شده که از هماکنون روی دستگاههای فروش نانواییها اعمال شده است.
نایب رییس اتحادیه نانوایان قم تصریح کرد: این تصمیم با هدف حمایت از نانوایان زحمتکش، حفظ پایداری واحدهای صنفی و جلوگیری از بروز اختلال در چرخه تأمین نان اتخاذ شده است.
وی همچنین از بازنگری مجدد نرخها در ابتدای سال آینده و بر اساس شرایط اقتصادی جدید خبر داد.
نایب رئیس اتحادیه نانوایان قم علت افزایش قیمت نان را بالا رفتن هزینههای تولید، از جمله افزایش قیمت مواد اولیه، نرخ کارگر و بیمه عنوان کرده است. همچنین، برخی نانوایان به دلیل کاهش سهمیه آرد و افزایش هزینههای جانبی، اقدام به افزایش قیمت کردهاند.
با وجود گران شدن نرخ نان برخی از نانواییها به همین نرخ تعیین شده بسنده نمیکنند و برای خود قیمتهای خود سرانه با ترفندهای مختلف تعیین میکنند و این موضوع باعث نگرانی شهروندان و واکنش مسئولان شده است. افزایش قیمت نان بدون مجوز قانونی، علاوه بر فشار اقتصادی بر مردم، موجب ایجاد نارضایتی عمومی شده است.
با وجود اینکه نان یکی از معدود کالاهایی اساسی است که همچنان با نرخ دولتی عرضه میشود و در لیست اقلام یارانهای قرار دارد. با این حال، تجربه روزمره خریداران حاکی از آن است که گرانفروشی و حتی کمفروشی در برخی نانواییها، به یک رویه معمول بدل شده است.
از طرف دیگر برخی از نانوایان معتقدند که افزایش قیمت نان به تنهایی برای جبران هزینهها کافی نیست و خواستار افزایش بیشتری هستند.
کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند که برای کنترل وضعیت موجود، یا باید نرخ نان واقعیسازی شود و در عوض، حمایت هدفمند از اقشار کمدرآمد صورت گیرد، یا اینکه سیاست فعلی یارانهای اصلاح و نظارتها تقویت شود.
برخی نانوایان حتی تا قبل از اعلام رسمی افزایش نرخ نان به بهانه افزایش هزینههای تولید، اقدام به بالا بردن قیمت نان کردهاند. این در حالی است که مسئولان تأکید دارند که تا زمان اعلام رسمی نرخ جدید از سوی وزارت کشور، هیچ تغییری در قیمت نان نباید اعمال شود.
رضا حدادپور گفت: پس از اصلاح و ابلاغ نرخهای جدید انواع نان به نانواییهای استان توسط مراجع ذیصلاح با دریافت شکایات مردمی و نظارتهای میدانی، این اداره کل متوجه گرانفروشی نان در ۲ واحد نانوایی سنگک شد.
وی اضافه کرد: بلافاصله دستور پلمب واحدها و جزای نقدی تا ۱۰ برابر ارزش تخلف از سوی شعب رسیدگیکننده صادر شد.
وی ضمن تاکید بر برخورد جدی و قاطع با متخلفان در حوزه نان، گفت: دیگر هیچ عذری از سوی نانواییهای استان برای گرانفروشی نان قابل قبول نیست و اداره کل تعزیرات حکومتی هم هیچ اغماضی در این خصوص نخواهد شد.
حدادپور از شهروندان خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف گرانفروشی در حوزه نان، مراتب را از طریق تلفن ۱۲۴ اداره کل صمت و یا سامانه اینترنتی tazirat۱۳۵.ir سازمان تعزیرات حکومتی گزارش دهند.



