گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/05/4 11:49
شناسه : 411539
زهره نعلبندی ‏


شاخه سبز- بعد از نجومی شدن قیمت برنج بسیاری از مردم به خوردن ‏نان روی آوردند و مصرف برنج خود را کاهش دادند، ضمن اینکه نان ‏به عنوان قوت غالب سفره‌ خانوارها  محسوب می‌شود، اما افزایش ‏مداوم نرخ آن و گاه افزایش خودسرانه نرخ نان توسط نانواها باعث ‏اعتراض شدید مردم شده است.‏
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، نان به عنوان مهمترین بخش سفره ‏محسوب می‌شود که وجود آن در سفره ضرورت دارد.‏
نان نه تنها منبع اصلی تأمین انرژی و کالری برای بسیاری از افراد ‏است، بلکه نمادی از برکت و روزی نیز محسوب می‌شود. اما ناپایدار ‏بودن قیمت این کالا و افزایش چندباره نرخ آن در طول یکسال موجب ‏اعتراض مردم شده است.‏
علاوه بر اعتراضاتی به کیفیت نان در طی چند سال اخیر وجود دارد ‏حالا اینبار افزایش مداوم قیمت آن مردم را به ستوه آورده است.‏
با افزایش قیمت برنج، مصرف نان در بسیاری از مناطق افزایش یافته ‏است. این موضوع به این دلیل است که نان به عنوان جایگزینی ‏ارزان‌تر برای برنج در سبد غذایی خانوارها قرار می‌گیرد همچنین ‏كشور ما از لحاظ مصرف سرانه نان، یكی از پرمصرف‌ ترین ‏كشورهای جهان است.‏
امید نجفی نایب رییس اتحادیه نانوایان قم هفته گذشته در گفت‌وگویی ‏اظهار کرد: با توجه به درخواست‌های متعدد نانوایان در زمینه افزایش ‏هزینه‌هایی مانند دستمزد و بیمه کارگران، موضوع اصلاح نرخ نان در ‏دستور کار قرار گرفت و پس از انجام بررسی‌های کارشناسی، نرخ‌های ‏جدید نهایی شد.‏
وی افزود: نرخ‌های جدید با درنظر گرفتن کمک‌هزینه ۲۳ درصدی ‏تعیین شده و تا پایان سال جاری ثابت خواهد ماند. بر این اساس، قیمت ‏نان سنگک سنتی ۵ هزار و ۲۰۰ تومان، سنگک ماشینی ۴ هزار و ‏‏۶۵۰ تومان، بربری ۳ هزار و ۵۰۰ تومان، تافتون هزار و ۹۰۰ ‏تومان و لواش ۹۲۰ تومان تعیین شده که از هم‌اکنون روی ‏دستگاه‌های فروش نانوایی‌ها اعمال شده است.‏
نایب رییس اتحادیه نانوایان قم تصریح کرد: این تصمیم با هدف حمایت ‏از نانوایان زحمت‌کش، حفظ پایداری واحدهای صنفی و جلوگیری از ‏بروز اختلال در چرخه تأمین نان اتخاذ شده است.‏
وی همچنین از بازنگری مجدد نرخ‌ها در ابتدای سال آینده و بر اساس ‏شرایط اقتصادی جدید خبر داد.‏
نایب‌ رئیس اتحادیه نانوایان قم علت افزایش قیمت نان را بالا رفتن ‏هزینه‌های تولید، از جمله افزایش قیمت مواد اولیه، نرخ کارگر و بیمه ‏عنوان کرده است. همچنین، برخی نانوایان به دلیل کاهش سهمیه آرد و ‏افزایش هزینه‌های جانبی، اقدام به افزایش قیمت کرده‌اند. ‏
با وجود گران شدن نرخ نان برخی از نانوایی‌ها به همین نرخ تعیین ‏شده بسنده نمی‌کنند  و برای خود قیمت‌های خود سرانه با ترفندهای ‏مختلف تعیین می‌کنند و این موضوع باعث نگرانی شهروندان و واکنش ‏مسئولان شده است. افزایش قیمت نان بدون مجوز قانونی، علاوه بر ‏فشار اقتصادی بر مردم، موجب ایجاد نارضایتی عمومی شده است.‏
با وجود اینکه نان یکی از معدود کالاهایی اساسی است که همچنان با ‏نرخ دولتی عرضه می‌شود و در لیست اقلام یارانه‌ای قرار دارد. با این ‏حال، تجربه روزمره خریداران حاکی از آن است که گران‌فروشی و ‏حتی کم‌فروشی در برخی نانوایی‌ها، به یک رویه‌ معمول بدل شده است.‏
از طرف دیگر برخی از نانوایان معتقدند که افزایش قیمت نان به ‏تنهایی برای جبران هزینه‌ها کافی نیست و خواستار افزایش بیشتری ‏هستند.‏
کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند که برای کنترل وضعیت موجود، یا ‏باید نرخ نان واقعی‌سازی شود و در عوض، حمایت هدفمند از اقشار ‏کم‌درآمد صورت گیرد، یا اینکه سیاست فعلی یارانه‌ای اصلاح و ‏نظارت‌ها تقویت شود.‏
برخی نانوایان حتی تا قبل از اعلام رسمی افزایش نرخ نان به بهانه ‏افزایش هزینه‌های تولید، اقدام به بالا بردن قیمت نان کرده‌اند. این در ‏حالی است که مسئولان تأکید دارند که تا زمان اعلام رسمی نرخ جدید ‏از سوی وزارت کشور، هیچ تغییری در قیمت نان نباید اعمال شود.‏
رضا حدادپور گفت: پس از اصلاح و ابلاغ نرخ‌های جدید انواع نان به ‏نانوایی‌های استان توسط مراجع ذی‌صلاح با دریافت شکایات مردمی و ‏نظارت‌های میدانی، این اداره کل متوجه گرانفروشی نان در ۲ واحد ‏نانوایی سنگک شد.‏
وی اضافه کرد: بلافاصله دستور پلمب واحدها و جزای نقدی تا ۱۰ ‏برابر ارزش تخلف از سوی شعب رسیدگی‌کننده صادر شد.‏
وی ضمن تاکید بر برخورد جدی و قاطع با متخلفان در حوزه نان، ‏گفت: دیگر هیچ عذری از سوی نانوایی‌های استان برای گرانفروشی ‏نان قابل قبول نیست و اداره کل تعزیرات حکومتی هم هیچ اغماضی در ‏این خصوص نخواهد شد.‏
حدادپور از شهروندان خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف ‏گرانفروشی در حوزه نان، مراتب را از طریق تلفن ۱۲۴ اداره کل ‏صمت و یا سامانه اینترنتی ‏tazirat‏۱۳۵‏‎.ir‎‏  سازمان تعزیرات ‏حکومتی گزارش دهند.‏

پاسخی بگذارید