گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/05/5 12:04
شناسه : 411557
زهره نعلبندی


شاخه سبز- کم آبی در قم به حدی جدی است که این روزها برای درد ‏کمبود آب در قم نسخه‌های مختلفی پیچیده می‌شود که یکی از مهمترین ‏این نسخه‌ها حرکت به سوی کشاورزی کم مصرف است.‏
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، زمانی اهمیت آب را خواهیم فهمید که ‏این نعمت ارزشمند را از دست دهیم، بدون آب زندگی قابل تصور ‏نیست؛ چراکه برای انجام عمده کارهای روزمره نیازمند آب هستیم.‏
این روزها قطعی برق تا حدود زیادی زندگی‌ها را مختل کرده است، اما ‏حالا تصور کنید روزی وضعیت آب نیز اینچنین شود چقدر شرایط ‏زندگی دشوارتر خواهد شد؟
‏ این نعمت ارزشمند نقشی حیاتی در زندگی انسان، حیوانات و گیاهان ‏دارد. اگر آب نباشد، زندگی در کره زمین امکان‌پذیر نخواهد بود.‏
حتی کیفیبت زندگی نیز به وجود آب بستگی دارد و از لحظه تولد تا ‏پایان عمر، آب در تمام جنبه‌های زندگی انسان نقش اساسی دارد. بدون ‏آب، حیات بر روی کره زمین غیرممکن است. آب نه تنها برای رفع ‏تشنگی ضروری است، بلکه برای کشاورزی، صنعت و بهداشت نیز ‏حیاتی است.‏
‏ بحران جدی آب و فرونشست زمین، آینده قم را با تهدیدی نگران‌کننده ‏روبه‌رو کرده است. تنها راه عبور از این وضعیت، مدیریت تقاضا و ‏اصلاح الگوی مصرف آب است.‏
طبق اعلام رسمی، قم در کنار تهران به‌عنوان یکی از دو استان ‏کشور، در شرایط «بحرانی شدید و مطلق کم‌آبی» قرار دارد.‏
استان قم در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد و با بحران کم‌آبی ‏مواجه است لذا کشت گیاهان سازگار با کم‌آبی در قم از اهمیت ویژه‌ای ‏برخوردار است؛ چراکه استفاده از گیاهان کم‌آب‌بر به حفظ منابع آب ‏محدود، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و افزایش بهره‌وری از ‏منابع آبی کمک می‌کند.‏
کشت گیاهان سازگار یا کم‌آب به دلیل صرفه‌جویی در منابع آب، افزایش ‏بهره‌ور، حفظ محیط زیست، کاهش هزینه‌ها و توسعه پایداراهمیت ‏دارد.‏
بنابراین شناسایی گیاهان مناسب و کم‌آب‌بر که با شرایط اقلیمی قم ‏سازگار هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است همچنین استفاده از ‏فناوری‌های نوین در آبیاری و مدیریت منابع آب می‌تواند به کاهش ‏هدررفت آب و افزایش کارایی مصرف آب کمک کند. ‏
‏ یکی از کارشناسان کشاورزی با اشاره به اولویت‌بندی کشت ‏محصولات در قم، گفت: در قم باید به سراغ گیاهانی رفت که با استرس ‏کم‌آبی سازگارند و نیاز آبی بسیار پایینی دارند.‏
‏ وی اضافه کرد: کشت گیاهان دارویی یکی از این محصولات است به ‏عنوان مثال کشت زعفران؛ طلای سرخ، ستاره بی‌بدیل مناطق خشک ‏که نیاز آبی بسیار کم و در مقابل ارزش اقتصادی بسیار بالا و سازگاری ‏فوق‌العاده با اقلیم قم دارد.‏
این کارشناس اظهار داشت: قم در منطقه کمربند خشک جهانی قرار ‏دارد. متوسط بارش سالانه آن زیر ۱۵۰ میلی‌متر است، در حالی که ‏تبخیر بالقوه به بیش از ۳ هزار میلی‌متر می‌رسد! برداشت بی‌رویه از ‏منابع زیرزمینی طی دهه‌ها، باعث افت شدید سطح و کسری مخازن ‏شده است لذا ادامه کشت سنتی محصولات پرآب‌بَر مثل سبزیجات ‏برگ‌پهن، ذرت علوفه‌ای یا حتی برخی غلات در این حجم، به معنای ‏کم‌آبی شدید در قم است. زمان آن رسیده که بپذیریم کشت هر محصولی ‏در هر جایی ممکن نیست.‏
همچنین رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی از ‏هدایت کشاورزی استان به سمت محصولات کم‌آب‌بر و استراتژیک خبر ‏داد و گفت: کشت گندم، جو و کلزا ضمن کاهش وابستگی به منابع آبی، ‏اقتصاد کشاورزان را تقویت کرده است.‏
حسین توکلی‌نکو با اشاره به نقش برجسته گندم و جو در کشاورزی ‏استان قم اظهار داشت: استان قم به دلیل ویژگی‌ها و شرایط خاص ‏اقلیمی خود، نیازمند هدایت به سمت کشت‌هایی است که از نظر ‏استراتژیک و اهمیت اقتصادی دارای اولویت باشند و در عین حال ‏کمترین وابستگی را به منابع آب زیرزمینی داشته باشند.‏
وی گفت: بر اساس الگوی کشت تعریف‌شده، ما به کشت محصولات ‏پاییزه نظیر گندم، جو و کلزا روی آورده‌ایم. این انتخاب به ما امکان ‏می‌دهد تا ضمن تأمین نیازهای کشور در حد توان استان، اقتصاد ‏کشاورزان را تقویت کرده و استفاده بهینه‌ای از منابع موجود داشته ‏باشیم.‏
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم ضمن ‏اشاره به اینکه استان قم حدود 67 هزار هکتار اراضی کشاورزی ‏دارد، بیان کرد: از این میزان، 45 هزار هکتار به کشت زراعی و ‏حدود 23 هزار هکتار به باغات اختصاص دارد. خوشبختانه، ‏کشاورزان آگاه و کوشای استان قم توانسته‌اند در بسیاری از زمینه‌ها ‏رتبه‌های ممتازی در سطح کشور کسب کنند.‏
وی عنوان کرد: با وجود محدودیت‌های اقلیمی و چالش‌های کمی و ‏کیفی منابع آبی در این استان، ما موفق شده‌ایم در برخی محصولات، ‏به‌ویژه از نظر عملکرد در واحد سطح، به رتبه‌های تک‌رقمی و ‏جایگاه‌های برتر در سطح کشور دست یابیم.‏
توکلی‌نکو اذعان کرد: این موفقیت و جایگاه برتر کشوری، مرهون ‏دانش‌پذیری و تلاش کشاورزان، فعالیت‌های دانش‌بنیان و علمی مرکز ‏تحقیقات، مراکز رشد و واحدهای فناوری، و همچنین بدنه کارشناسی ‏قوی سازمان جهاد کشاورزی است که به‌خوبی پاسخگوی نیازهای ‏علمی کشاورزان بوده است.‏

پاسخی بگذارید