گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/05/12 11:04
شناسه : 411608

زهره نعلبندی

شاخه سبز- استان قم در حوزه تولید تخم مرغ از جایگاه خوبی در ‏کشور بر خوردار است تاجاییکه رتبه سوم تولید تخم مرغ در کشور  ‏را به خود اختصاص داده و نقش خوبی در صادرات این محصول دارد.‏
به گزارش شاخه سبز، ایران رتبه نهم تولید تخم مرغ در جهان را دارد ‏و سالانه تا ۱۳۵ هزار تن تخم مرغ صادر می شود و در حال حاضر ‏تولید تخم مرغ در کشور به حدی رسیده است که نه تنها نیازی به ‏واردات نیست، بلکه صادرات هم انجام می شود و پتانسیل تولید تخم ‏مرغ در کشور یک میلیون و ۵۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن ‏است. ‏
ایران به کشورهای مختلفی از جمله عراق، افغانستان، کویت، عمان، ‏قطر و کشورهای حوزه خلیج فارس، پاکستان و ارمنستان تخم مرغ ‏صادر می‌کند. همچنین، ایران در سه کشور عمان، قطر و بحرین پایانه ‏فروش تخم مرغ راه‌اندازی کرده است.‏
حمیدرضا کاشانی، رئیس هیئت‌ مدیره اتحادیه مرکزی مرغداران میهن ‏اخیرا از راه اندازی پایانه فروش اتحادیه در ۳ کشور حاشیه خلیج ‏فارس خبر داد و گفت: اتحادیه مرکزی مرغداران میهن طی مذاکراتی ‏که با کشورهای حاشیه خلیج فارس داشت، توانست قراردادهایی را با ‏آن‌ها ببندد و از ابتدا همین هفته صادرات به این کشورها آغاز شده ‏است.‏
وی افزود: این قرارداد با ۳ کشور عمان، قطر و بحرین بوده و بر ‏اساس آن ما باید ماهانه ۶ هزار تن تخم مرغ به این کشورها صادر ‏کنیم.‏
کاشانی تصریح کرد: در ادامه این قرارداد اتحادیه، تخم مرغ را هر ‏کیلو گرم ۷۰ هزار تومان از درب مرغداری خریداری کرده و صادر ‏می‌کند.‏
این مسئول صنفی اعلام کرد: در نخستین محموله، قرار است در ‏پایانه‌های فروش دایر شده از سوی اتحادیه در کشورهای فوق، ۱۰ ‏هزار تن تخم مرغ ارسال شود و در ادامه تجار با خرید عمده، تخم ‏مرغ‌ها را در فروشگاه‌های خود توزیع کنند. همچنین با تداوم صادرات ‏ماهانه ۶ هزار تن تخم مرغ، این همکاری ادامه خواهد یافت.‏
استان قم نیز در حوزه تولید تخم مرغ سهم خوبی دارد و یکی از ‏مهمترین پرورش دهندگان دام و طیور در کشور است و بیش از ۴۰ ‏درصد ارزش‌ افزوده تولید بخش کشاورزی استان قم مربوط به دام و ‏طیور می‌باشد و در این بخش برای ۱۵ هزار نفر اشتغال مستقیم و ‏حدود ۳۰ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده ‌است.‏
استان قم به دلیل نزدیکی به بازار پایتخت و منابع غنی ژنی در بخش ‏دام و طیور ظرفیت خوبی دارد. ‏
تولید روزانه تخم‌ مرغ در قم حدود ۴۰۰ تا ۴۷۰ تن است و استان قم ‏رتبه سوم در تولید مرغ تخم‌گذار و تخم مرغ را دارا می‌باشد و در واقع ‏این استان یکی از قطب‌های تولید تخم‌ مرغ در ایران است و رتبه ‏نخست تولید تخم مرغ و جوجه یک روزه در کشور از آن مازندران ‏است.‏
همچنین، قم حدود ۱۰ درصد از تخم ‌مرغ صادراتی کشور را نیز تولید ‏می‌کند و سالانه مقادیر قابل توجهی از این محصول را به خارج از ‏کشور صادر می‌کند.‏
تخم مرغ یک منبع اصلی پروتئین و مواد مغذی است که نقش مهمی ‏در تأمین امنیت غذایی و سبد غذایی خانوارها ایفا می‌کند. ثانیاً، افزایش ‏تولید می‌تواند به تنظیم بازار و کاهش قیمت این محصول اساسی کمک ‏کند.‏
منصور دیان اردستانی اخیرا گفت: به منظور متعادل سازی قیمت تخم ‏مرغ خوراکی و در راستای حمایت از تولیدکنندگان و حصول اطمینان ‏از تداوم تولید تخم مرغ مورد نیاز به خصوص در نیمه دوم سال ‏جاری، اقدام‌های لازم در سطح ملی و استانی انجام می‌شود.‏
وی افزود: در همین راستا براساس تصمیم‌های کمیته دام و طیور مقرر ‏شد به منظور متناسب نمودن جمعیت مرغ تخمگذار با مقدار تخم مرغ ‏خوراکی مورد نیاز مصرف داخل و صادرات، اتحادیه مرکزی با ارائه ‏مشوق های حمایتی، نسبت به حذف گله‌های با سن بیش از ٨٠ هفته ‏‏(با اولویت جمعیت مرغ تخمگذار پیر) اقدام نمایند.‏
وی ادامه داد: همچنین با هدف حمایت از تولیدکنندگان و در راستای ‏متعادل سازی تولید تخم مرغ خوراکی با مقدار نیاز به آن در ماه‌های ‏پرمصرف به‌ویژه نیمه دوم سال جاری، نسبت به اجرای برنامه تولک ‏بری اختیاری بخشی از جمعیت مرغان تخمگذار( با سن ٥٠ تا ٦٠ ‏هفته) و اختصاص مشوق های لازم اقدام شود.‏
وی ادامه داد: در راستای حمایت از این گروه از مرغداران، مدت ‏زمان تولک بری با بهره گیری از خدمات متعلقه مربوطه، به سن مجاز ‏نگهداری انتهای تولید آنها اضافه خواهد شد و همچنین برای واحدهای ‏تولیدی دارای گله‌های چندسنی، در صورت اجرای برنامه تولک بری ‏بخشی از گله های موجود، خرید حمایتی تخم مرغ در اولویت می‌باشد.‏
گفتنی است تولک بری یک فرآیند طبیعی در طیور است که در آن ‏پرهای قدیمی خود را می ریزند و پرهای جدید رشد می کنند. تولک ‏بری به طور معمول سالانه در پرندگان بالغ اتفاق می افتد و برای حفظ ‏سلامت و بهره وری پرندگان یک فرآیند ضروری است.‏
در طی فرآیند تولک بری، پرهای قدیمی ریخته می‌شود و بدن پرنده ‏انرژی و مواد مغذی خود را به سمت رشد پرهای جدید هدایت می‌کند و ‏در طی آن دستگاه تولید مثلی جوانسازی می‌شود. فرآیند تولک بری به ‏طور معمول چند هفته طول می‌کشد، در این مدت ممکن است پرندگان ‏به اندازه معمول تخم نگذارند، یا ممکن است به طور کلی تخم گذاری ‏را متوقف کنند. این به این دلیل است که بدن پرنده به جای تولید تخم، ‏انرژی خود را به سمت رشد پر منحرف می‌کند.‏
اردستانی در ادامه تاکید کرد: برای حمایت از تولیدکنندگان و متعادل ‏سازی قیمت تخم مرغ خوراکی در بازار، شرکت پشتیبانی امور دام ‏کشور نیز نسبت به ادامه خرید حمایتی تخم مرغ خوراکی، مطابق ‏مصوبات شورای قیمت‌گذاری و اتخاذ سیاست‌های حمایتی محصولات ‏کشاورزی و سایر ضوابط موجود و بهره‌برداری از ظرفیت صنایع ‏فراوری (پودر و مایع پاستوریزه منجمد) اقدام می‌نماید.‏

پاسخی بگذارید