گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/02/20 11:10
شناسه : 411115
زهره نعلبندی

شاخه سبز-اردیبهشت ماه که می‌شود عطر گل محمدی به طبیعت قم ‏جان دوباره می‌بخشد.‏
چند سالی می‌شود که این استان به کشت این گیاه ارزشمند رو آورده و ‏امسال مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم پیش‌بینی کرده ‏که ۸۰۰ تُن گل محمدی در اردیبهشت سال جاری از مزارع قم برداشت ‏شود.‏
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، صحبت از گل‌محمدی و گلابگیری که ‏به میان می‌آید همه فکرشان به سمت شهر کاشان می‌رود، اما استان قم ‏نیز سهم خوبی در تولید گل محمدی دارد  و چند سالی است به دلیل ‏راهبرد تغییر الگوی کشت، تولید گیاه گل محمدی در مزارع قم رونق ‏خاصی یافته است.‏
گل محمدی مزایای زیادی دارد مثلا اینکه زود به بازدهی می‌رسد و ‏گیاه چند ساله است که با یکبار کشت می‌توان چند سال از آن محصول ‏برداشت کرد.‏
در طول این سال‌ها در قم اقدام‌های خوبی در این رابطه انجام شده‌ است ‏تا علاوه بر حفاظت از آب و خاک، میزان تولید محصولات دارای ‏ارزش افزوده در بخش کشاورزی قم گسترش یابد.‏
قم به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و برخورداری از مناطق گرم ‏و خشک در کنار مناطق مرتفع و کوهستانی قابلیت کشت انواع متنوع ‏گیاهان دارویی همچون گل محمدی را دارد و هم اکنون نیز شمار زیادی ‏از کشاورزان استان در این بخش مشغول فعالیت هستند.‏
یکی دیگر از مهمترین مزیت های گل محمدی، به ویژه در این ‏روزهای خشکسالی، کم توقع و کم آب بر بودن این محصول کشاورزی ‏است به طوری که میزان نیاز آبی آن بسیار کمتر از دیگر محصولات ‏بوده است.‏
گل‌محمدی به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوای قم برای کشت در این ‏استان مناسب است و کشت آن از نظر اقتصادی نیز مقرون به ‌صرفه ‏است از این رو گل محمدی به منبعی برای درآمد کشاورزان قم تبدیل ‏شده است.‏
البته کشت گل محمدی در استان قم علاوه بر اینکه یک کار هوشمندانه ‏اقتصادی است یک کار دیرینه بوده است.‏
کاشــت ایــن گیـاه در ایـن اراضـی بـه جـز جنبـه هـای اقتصـادی تولیـد ‏گل از جنبـه هـای حفاظت خــاک و آب نیــز حائــز اهمیــت فراوانــی ‏اســت کــه لازم اســت در دسـتور کار دسـتگاه هـای اجرایـی مرتبـط ‏قـرار گیـرد.‏
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم از پیش‌بینی برداشت ‏‏۸۰۰ تُن گل محمدی در اردیبهشت سال جاری خبر داد.‏
علی محمد ملاتقی، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم ‏اخیرا با اشاره به افزایش ۷۰ هکتاری کشت گل محمدی در سال ‏گذشته، اظهار کرد: ۳۶۳ هکتار از باغات استان زیر کشت گل محمدی ‏قرار دارد که از این میزان ۳۶۰ هکتار باغات گل محمدی باور هستند ‏و ۳ هکتار باغات غیربارور و به صورت نهال است.‏
وی با اشاره به برداشت محصول گل محمدی در اردیبهشت هر سال ‏بیان کرد: در سال گذشته ۷۹۴ تُن گل‌تر از باغات گل محمدی برداشت ‏کردیم و پیش بینی می‌کنیم برای امسال ۸۰۰ تُن گل محمدی‌تر برداشت ‏کنیم. ‏
ملاتقی تصریح کرد: در حال حاضر سه ایستگاه مکانیزه با ظرفیت بالا ‏برای گلاب گیری و تولید اسانس داریم؛ همچنین هفت دستگاه سنتی به ‏صورت عمده و سنتی گلاب گیری را انجام می‌دهند. مابقی گل‌ها به ‏صورت‌تر جمع‌آوری و عمدتا به کاشان و مناطق دیگر جهت فراوری ‏ارسال می‌شود. ‏
سابقه ایران در صنعت گلاب گیری از این گل به 2500 سال پیش باز ‏می گردد. محصول عمده گل محمدی، گلاب و اسانس  و گلبرگ خشک ‏است که از آن‌ها در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآورده‌های بهداشتی ‏و آرایشی و صنایع غذایی استفاده می‌‌شود.‏
مقاومت به خشکی و شرایط نامساعد محیطی و خاکی، ایجاد اشتغال، ‏وجود بازارهای مطمئن جهت صادرات گلاب، اسانس و غنچه خشک، ‏نزدیکی به بازارهای مصرف کشورهای حوزه خلیج فارس، جلوگیری ‏از فرسایش خاک با استفاده از کشت گل محمدی در شیب های تند، ‏وجود کارخانه های سازنده صنایع تبدیلی گل محمدی در داخل کشور از ‏جمله مزایای کشت گل محمدی است.‏
افزون بر این گل محمدی خواص بسیاری هم دارد به طور مثال برای ‏رفع بوی دهان، یبوست، خواص مقابله با عفونت‌ها موثر است.‏
همچنین رفع التهاب‌های پوستی نیز از خواص گل محمدی برای پوست ‏محسوب می‌شود.  ‏
چای گل محمدی نیز موجب کاهش چین و چروک‌های پوست می‌شود.‏
اجــزای مختلــف گیــاه گل محمــدی بــه ویــژه گل هــای آن ارزشــمند ‏هسـتند و در صنایـع مختلـف دارویـی، غذایـی، عطرسـازی، آرایشـی و ‏تزئینـی کاربــرد دارنــد. از عصــاره بــه دســت آمــده از تقطیــر گل ‏محمــدی در قــرون وسـطی و عهـد رنسـانس بـرای درمـان افسـردگی ‏اسـتفاده مـی شـده اسـت.‏
خلاصه کلام اینکه باید از کشت این محصول ارزشمند حمایت شود  که ‏در این راستا ارائه آموزش‌های لازم برای کاشت اصولی این گل و ‏حمایت از کشاورزان این حوزه می‌تواند راهکاری برای افزایش تمایل ‏افراد به کشت این محصول باشد.‏

پاسخی بگذارید