زهره نعلبندی
شاخه سبز-اردیبهشت ماه که میشود عطر گل محمدی به طبیعت قم جان دوباره میبخشد.
چند سالی میشود که این استان به کشت این گیاه ارزشمند رو آورده و امسال مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم پیشبینی کرده که ۸۰۰ تُن گل محمدی در اردیبهشت سال جاری از مزارع قم برداشت شود.
به گزارش خبرنگار شاخه سبز، صحبت از گلمحمدی و گلابگیری که به میان میآید همه فکرشان به سمت شهر کاشان میرود، اما استان قم نیز سهم خوبی در تولید گل محمدی دارد و چند سالی است به دلیل راهبرد تغییر الگوی کشت، تولید گیاه گل محمدی در مزارع قم رونق خاصی یافته است.
گل محمدی مزایای زیادی دارد مثلا اینکه زود به بازدهی میرسد و گیاه چند ساله است که با یکبار کشت میتوان چند سال از آن محصول برداشت کرد.
در طول این سالها در قم اقدامهای خوبی در این رابطه انجام شده است تا علاوه بر حفاظت از آب و خاک، میزان تولید محصولات دارای ارزش افزوده در بخش کشاورزی قم گسترش یابد.
قم به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و برخورداری از مناطق گرم و خشک در کنار مناطق مرتفع و کوهستانی قابلیت کشت انواع متنوع گیاهان دارویی همچون گل محمدی را دارد و هم اکنون نیز شمار زیادی از کشاورزان استان در این بخش مشغول فعالیت هستند.
یکی دیگر از مهمترین مزیت های گل محمدی، به ویژه در این روزهای خشکسالی، کم توقع و کم آب بر بودن این محصول کشاورزی است به طوری که میزان نیاز آبی آن بسیار کمتر از دیگر محصولات بوده است.
گلمحمدی به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوای قم برای کشت در این استان مناسب است و کشت آن از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است از این رو گل محمدی به منبعی برای درآمد کشاورزان قم تبدیل شده است.
البته کشت گل محمدی در استان قم علاوه بر اینکه یک کار هوشمندانه اقتصادی است یک کار دیرینه بوده است.
کاشــت ایــن گیـاه در ایـن اراضـی بـه جـز جنبـه هـای اقتصـادی تولیـد گل از جنبـه هـای حفاظت خــاک و آب نیــز حائــز اهمیــت فراوانــی اســت کــه لازم اســت در دسـتور کار دسـتگاه هـای اجرایـی مرتبـط قـرار گیـرد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم از پیشبینی برداشت ۸۰۰ تُن گل محمدی در اردیبهشت سال جاری خبر داد.
علی محمد ملاتقی، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قم اخیرا با اشاره به افزایش ۷۰ هکتاری کشت گل محمدی در سال گذشته، اظهار کرد: ۳۶۳ هکتار از باغات استان زیر کشت گل محمدی قرار دارد که از این میزان ۳۶۰ هکتار باغات گل محمدی باور هستند و ۳ هکتار باغات غیربارور و به صورت نهال است.
وی با اشاره به برداشت محصول گل محمدی در اردیبهشت هر سال بیان کرد: در سال گذشته ۷۹۴ تُن گلتر از باغات گل محمدی برداشت کردیم و پیش بینی میکنیم برای امسال ۸۰۰ تُن گل محمدیتر برداشت کنیم.
ملاتقی تصریح کرد: در حال حاضر سه ایستگاه مکانیزه با ظرفیت بالا برای گلاب گیری و تولید اسانس داریم؛ همچنین هفت دستگاه سنتی به صورت عمده و سنتی گلاب گیری را انجام میدهند. مابقی گلها به صورتتر جمعآوری و عمدتا به کاشان و مناطق دیگر جهت فراوری ارسال میشود.
سابقه ایران در صنعت گلاب گیری از این گل به 2500 سال پیش باز می گردد. محصول عمده گل محمدی، گلاب و اسانس و گلبرگ خشک است که از آنها در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآوردههای بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود.
مقاومت به خشکی و شرایط نامساعد محیطی و خاکی، ایجاد اشتغال، وجود بازارهای مطمئن جهت صادرات گلاب، اسانس و غنچه خشک، نزدیکی به بازارهای مصرف کشورهای حوزه خلیج فارس، جلوگیری از فرسایش خاک با استفاده از کشت گل محمدی در شیب های تند، وجود کارخانه های سازنده صنایع تبدیلی گل محمدی در داخل کشور از جمله مزایای کشت گل محمدی است.
افزون بر این گل محمدی خواص بسیاری هم دارد به طور مثال برای رفع بوی دهان، یبوست، خواص مقابله با عفونتها موثر است.
همچنین رفع التهابهای پوستی نیز از خواص گل محمدی برای پوست محسوب میشود.
چای گل محمدی نیز موجب کاهش چین و چروکهای پوست میشود.
اجــزای مختلــف گیــاه گل محمــدی بــه ویــژه گل هــای آن ارزشــمند هسـتند و در صنایـع مختلـف دارویـی، غذایـی، عطرسـازی، آرایشـی و تزئینـی کاربــرد دارنــد. از عصــاره بــه دســت آمــده از تقطیــر گل محمــدی در قــرون وسـطی و عهـد رنسـانس بـرای درمـان افسـردگی اسـتفاده مـی شـده اسـت.
خلاصه کلام اینکه باید از کشت این محصول ارزشمند حمایت شود که در این راستا ارائه آموزشهای لازم برای کاشت اصولی این گل و حمایت از کشاورزان این حوزه میتواند راهکاری برای افزایش تمایل افراد به کشت این محصول باشد.



