زهره مهرنوروزی - روی منبر نانوایی سنکگ محله پر از نان است . دو خانمی که به عنوان مشتری جلوی منبر ایستاده اند منتظر پخت نان هستند. دو آقا وارد شدند هرکدام دو قرص نان برداشتند و با کارت قیمت نان را پرداختند کردند و رفتند. تقریبا به صف های طولانی نان عادت ندارم. من متعجبم چرا خانم ها معطل پخت نان هستند درحالی که منبر نانوایی پر از نان است. از حرف های شاطر متوجه می شوم مشتری ها از کیفیت نان راضی نیستند. منتظر هستند تا نان جدید پخت شود شاطر آب پاکی روی دست مشتری می ریزد و می گوید تا شب هم که بمانید کیفیت نان همین است نه خودتان را خسته کنید نه ما را، اگر راضی نیستید نانوایی توی این شهر فراوان است. من معطل نمی کنم سریع کارت را به شاطر می دهم. خدا خواسته نان ر ا برمی دارم و از نانوایی سنکگ خارج می شوم.
نانوایی دیگر مثل همیشه طعم نان تازه در کوچه نمی پیچد، این را نه تنها من که بارها از زبان شهروندان مختلف شنده ام.
خاله زهرا یکی از خانم های خوشنام محله می گوید: نان سنکگ قم درایران رتبه اول را دارد من همسرم زمانی در این شهر نانوا داشت. مشتری ها از آن س شهر می کویند به اینم محل می آمدند که از نان سنکگ ما سر سفره ببرند. دست همسرم خوب بود سفارش نان کنجدی و نان سفره عقد را هم همسر من می پخت. او به نان سنکگ محله معترض است می گوید: از وقتی هرکسی خواست نانوایی تاسیس کند به راحتی مجوز دادند هرروز کیفیت نان پایین می آید. هر محله ای می روی به جز نانوایی های قدیم نانوایی های جدی پخت نان خوبی ندارند به علت اینکه یک مردم حوصله ندارند دائم زنگ بزنند و اعتراض کنند.دوم اینکه در دادن مجوز قید و شرط نمی گذارند. نان قوت قالب ما ایرانی هاست. حتی زمانی که در سفره خورشت . برنج است ولی ما ایرانی ها در سفره ما باید نان باشد چون برکت سفره است.
او راست می گفت: وقتی نگاه مردم به نان معنوی است و برکت سفره می دانند یکی از راه های کاهش دور ریز نان هم افزایش کیفیت نان است. وقتی با تعدادی از مردم همکلام شدم بیشتر آنها از کیفیت نان هایی که در قم پخته می شود ناراضی بودند. اما نانوایی سنکگ بادی در شاهدشرقی چیز دیگری است. مشتری های زیادی دارد این خاندان چهار دهه است که در قم نان سنکگ دست مشتری می دهند. همه مراجعه کنندگان از نان های پخته شده در این نانوایی رضایت کامل را دارند چون معتقد هستندعلاوه بر رعایت مشتری مداری نان با کیفتی را تحویل مشتری می دهند.
با گشتی در شهر می توانی نارضایتی مردم را درباره کاهش کیفیت نان ها بشنوی.
نارضایتی مردم از کیفیت نان
محمد عباسی از دیگر شهروندان می گوید: کمفروشی و کاهش وزن نانها برخی نانوایان برای جبران هزینهها، نانهایی با وزن کمتر از استاندارد عرضه کردهاند و امیدواریم با نظارت دستگاه های نظارتی این مشکل برطرف شود.
او همچنین به خبرنگار ما گفت: استفاده از آرد بیکیفیت یا فروش آرد یارانهای در بازار آزاد: این موضوع باعث شده نانها بافت خوبی نداشته باشند یا زود خشک شوند پخت ناقص یا نانهای سوخته به دلیل قطعی برق یا کاهش تعداد پختها، کیفیت نان افت کرده است.
یکی دیگر از شهروندان درباره کیفیت نان های قم گفت: برخی نانوایان با بهانههایی مثل استراحت، صف را طولانی کردهاند تا نان کمتری تولید کنند این از رفتار نامناسب نانوایی ها است تا در مردم بیشتری در صف نانوایی بایستند.
با افراد زیادی به گفتگو نشستیم اما
کم فروشی، گران فروشی، کاهش ساعت پخت، کاهش کیفیت آرد مصرفی، شلوغی نانوایی ها عمده مشکلی است که شهروندان در گفتگو با شاخه سبز مطرح کرده اند.
رضا اراسته کارشناس تغذیه درباره اهمیت نان می گوید: یکی از دلایل آن این است که غلاتی چون گندم، جو، ذرت و دیگر غلات، منابع غنی کربوهیدرات، پروتئین و فیبر هستند که این مواد مغذی انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه انسان را تأمین میکنند و نقش مهمی در حفظ سلامتی دارند. نان عامل اصلی تغذیه و حیات بشر است، پس باید چنین ماده ارزشمندی را ارج نهاد و آن را گرامی داشت.اهمیت نان در این اسلام به عنوان کاملترین دین الهی اهمیت و قداست خاصی برای نان قائل است و همواره انسانها را به مصرف درست و پرهیز از اسراف دعوت میکند. تا جایی که رسول گرامی اسلام، حضرت محمد(ص) میفرمایند: «فَاِنَّ الْخُبْزَ مُبارَکٌ اَرْسَلَ اللَّهُ لَهُ السَّماءَ مِدْراراً وَلَهُ اَنْبَتَ اللَّهُ الْمَرْعَی وَ بِهِ صَلَّیْتُمْ» نان مبارک است. خدای بزرگ برای (به دست آمدن) آن، آسمان را فرستاد که بسیار ببارد، و به خاطر نان زمین را رویاند و به وسیله نان است که میتوانید، نماز بخوانید.
وی افزود: احترام و قداست گندم و ناناسلام اهمیت و احترام زیادی برای نان قائل است تا جایی که روایات زیادی درباره لگدمال نکردن نان، هدر ندادن آن، نبریدن نان با چاقو و حتی استحباب خوردن خردهنان داریم.
این کارشناس تغذیه گفت: از قداست و گرامی بودن نان و دلایل آن زیاد گفتیم، اما یکی از نکات مهمی که دلیل گرامی بودن نان است، ساده بودن این ماده غذایی است. نان ارزانترین خوراک برای انسانها، خصوصاً فقرا و مستضعفان است و از آنجایی که ماده غذایی لاکچری به حساب نمیآید سبب اهمیتش شده و از طرفی بسیاری از نیازهای بدن را برای کار و تلاش روزانه رفع میکند.
وی تصریح کرد:حال نکته قابل تأسف این است که با این همه نکته و توصیه دین و فرهنگ به گرامی داشتن نان و پرهیز از اسراف و هدر دادن این موهبت الهی، مردم ایران با مصرف سرانه سالانه ۱۶۰ کیلوگرم نان مقام اول را در دنیا دارند در حالی که میانگین این عدد در دنیا حدود ۲۵ کیلوگرم است، یعنی در ایران حدود ۶ برابر میانگین مصرف دنیا نان مصرف میکنیم و گواه آن هم ظرفها و کسیههای نان خشک و ضایعات نان در منازل ما است.
پلمب و جریمه ۲ نانوایی متخلف در قم
مدیرکل تعزیرات حکومتی قم از پلمب و جریمه سنگین برای ۲ واحد نانوایی سنگک به دلیل گرانفروشی و دریافت وجه اضافی از مشتریان خبر داد.
روابط عمومی اداره کل تعزیرات حکومتی قم، رضا حدادپور در گفت و گویی اظهار داشت: پس از اصلاح و ابلاغ نرخهای جدید انواع نان به نانواییهای استان توسط مراجع ذیصلاح با دریافت شکایات مردمی و نظارتهای میدانی، این اداره کل متوجه گرانفروشی نان در ۲ واحد نانوایی سنگک شد.
وی اضافه کرد: بلافاصله دستور پلمب واحدها و جزای نقدی تا ۱۰ برابر ارزش تخلف از سوی شعب رسیدگیکننده صادر گردید.
وی ضمن تاکید بر برخورد جدی و قاطع با متخلفان در حوزه نان، گفت: دیگر هیچ عذری از سوی نانواییهای استان برای گرانفروشی نان قابل قبول نیست و اداره کل تعزیرات حکومتی هم هیچ اغماضی در این خصوص نخواهد شد.
حدادپور از شهروندان خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف گرانفروشی در حوزه نان، مراتب را از طریق تلفن ۱۲۴ اداره کل صمت و یا سامانه اینترنتیir. tazirat۱۳۵ سازمان تعزیرات حکومتی گزارش دهند.
چالش کیفیت نان درقم بسیارجدی است هرچقدر دور ریز نان بیشتر باشد، هم به اقتصاد خانواده ها آسیب می زند و هم سلامت افراد به خطر می افتد به نظر می رسد که علاوه بر رسیدگی به شکایت مردمی در این زمینه بازرسان اصناف سرزده نانوایی ها را مورد بررسی قرار دهند تا کیفیت نان دوباره به سر جای خودش باز گردد و طعم نان برای همه ما به بهترین طعم خوردنی ها تبدیل شود.



