گروه: سایر / گزارش
تاریخ : 1404/04/24 11:39
شناسه : 411457

زهره مهرنوروزی - روی منبر نانوایی سنکگ محله پر از نان است . ‏دو خانمی که به عنوان مشتری جلوی منبر ایستاده اند منتظر پخت نان ‏هستند. دو آقا وارد شدند هرکدام دو قرص نان برداشتند و با کارت ‏قیمت نان را پرداختند کردند و رفتند. تقریبا به صف های طولانی نان ‏عادت ندارم. من متعجبم چرا خانم ها معطل پخت نان هستند درحالی که ‏منبر نانوایی پر از نان است. از حرف های شاطر متوجه می شوم ‏مشتری ها از کیفیت نان راضی نیستند. منتظر هستند تا نان جدید پخت ‏شود شاطر آب پاکی روی دست مشتری می ریزد و می گوید تا شب هم ‏که بمانید کیفیت نان همین است نه خودتان را خسته کنید نه ما را، اگر ‏راضی نیستید نانوایی توی این شهر فراوان است. من معطل نمی کنم ‏سریع کارت را به شاطر می دهم. خدا خواسته نان ر ا برمی  دارم  و ‏از نانوایی سنکگ خارج می شوم.‏
نانوایی دیگر مثل همیشه طعم نان تازه در کوچه نمی پیچد، این را نه ‏تنها من که بارها از زبان شهروندان مختلف شنده ام. ‏
خاله زهرا یکی از خانم های خوشنام محله می گوید: نان سنکگ قم ‏درایران رتبه اول را دارد من همسرم زمانی در این شهر نانوا داشت. ‏مشتری ها  از آن س شهر می کویند به اینم محل می آمدند که از نان ‏سنکگ ما سر سفره ببرند. دست همسرم خوب بود سفارش نان کنجدی ‏و نان سفره عقد را هم همسر من می پخت. او به نان سنکگ محله ‏معترض است  می گوید: از وقتی هرکسی خواست نانوایی تاسیس کند ‏به راحتی مجوز دادند هرروز کیفیت نان پایین می آید. هر محله ای می ‏روی به جز نانوایی های قدیم نانوایی های جدی پخت نان خوبی ندارند ‏به علت اینکه یک مردم حوصله ندارند دائم زنگ بزنند و اعتراض ‏کنند.دوم اینکه در دادن مجوز قید و شرط نمی گذارند. نان قوت قالب ما ‏ایرانی هاست. حتی زمانی که در سفره خورشت . برنج است ولی ما ‏ایرانی ها در سفره ما باید نان باشد چون برکت سفره است. ‏
او راست می گفت: وقتی نگاه مردم به نان معنوی است و برکت سفره ‏می دانند یکی از راه های کاهش دور ریز نان هم  افزایش کیفیت نان ‏است. وقتی با تعدادی از مردم همکلام شدم بیشتر آنها از کیفیت نان ‏هایی که در قم پخته می شود ناراضی بودند. اما نانوایی سنکگ بادی ‏در شاهدشرقی چیز دیگری است. مشتری های زیادی دارد این خاندان ‏چهار دهه است که در قم نان سنکگ دست مشتری می دهند. همه ‏مراجعه کنندگان از نان های پخته شده در این نانوایی رضایت کامل را ‏دارند چون معتقد هستندعلاوه بر رعایت مشتری مداری نان با کیفتی را ‏تحویل مشتری می دهند. ‏
با گشتی در شهر می توانی نارضایتی مردم را درباره کاهش کیفیت نان ‏ها بشنوی. ‏
نارضایتی مردم از کیفیت نان
محمد عباسی از دیگر شهروندان می گوید: کم‌فروشی و کاهش وزن ‏نان‌ها برخی نانوایان برای جبران هزینه‌ها، نان‌هایی با وزن کمتر از ‏استاندارد عرضه کرده‌اند و امیدواریم با نظارت دستگاه های نظارتی ‏این مشکل برطرف شود. ‏
او همچنین به خبرنگار ما گفت: استفاده از آرد بی‌کیفیت یا فروش آرد ‏یارانه‌ای در بازار آزاد: این موضوع باعث شده نان‌ها بافت خوبی ‏نداشته باشند یا زود خشک شوند پخت ناقص یا نان‌های سوخته به دلیل ‏قطعی برق یا کاهش تعداد پخت‌ها، کیفیت نان افت کرده است.‏
یکی دیگر از شهروندان درباره کیفیت نان های قم گفت: برخی نانوایان ‏با بهانه‌هایی مثل استراحت، صف را طولانی کرده‌اند تا نان کمتری تولید ‏کنند این از رفتار نامناسب نانوایی ها است تا  در مردم بیشتری در ‏صف نانوایی بایستند. ‏
با افراد زیادی به گفتگو نشستیم اما ‏
‏ کم فروشی، گران فروشی، کاهش ساعت پخت، کاهش کیفیت آرد ‏مصرفی، شلوغی نانوایی ها عمده مشکلی است که شهروندان در ‏گفتگو با شاخه سبز مطرح کرده اند.‏
رضا اراسته کارشناس تغذیه درباره اهمیت نان می گوید: یکی از دلایل ‏آن این است که غلاتی چون گندم، جو، ذرت و دیگر غلات، منابع غنی ‏کربوهیدرات، پروتئین و فیبر هستند که این مواد مغذی انرژی لازم ‏برای فعالیت‌های روزانه انسان را تأمین می‌کنند و نقش مهمی در حفظ ‏سلامتی دارند. نان عامل اصلی تغذیه و حیات بشر است، پس باید چنین ‏ماده ارزشمندی را ارج نهاد و آن را گرامی داشت.اهمیت نان در این ‏اسلام به عنوان کامل‌ترین دین الهی اهمیت و قداست خاصی برای نان ‏قائل است و همواره انسان‌ها را به مصرف درست و پرهیز از اسراف ‏دعوت می‌کند. تا جایی که رسول گرامی اسلام، حضرت محمد(ص) ‏می‌فرمایند: «فَاِنَّ الْخُبْزَ مُبارَکٌ اَرْسَلَ اللَّهُ لَهُ السَّماءَ مِدْراراً وَلَهُ اَنْبَتَ اللَّهُ ‏الْمَرْعَی وَ بِهِ صَلَّیْتُمْ» نان مبارک است. خدای بزرگ برای (به دست ‏آمدن) آن، آسمان را فرستاد که بسیار ببارد، و به خاطر نان زمین را ‏رویاند و به وسیله نان است که می‌توانید، نماز بخوانید.‏
وی افزود: احترام و قداست گندم و ناناسلام اهمیت و احترام زیادی ‏برای نان قائل است تا جایی که روایات زیادی درباره لگدمال نکردن ‏نان، هدر ندادن آن، نبریدن نان با چاقو و حتی استحباب خوردن ‏خرده‌نان داریم.  ‏
‏ این کارشناس تغذیه گفت: از قداست و گرامی بودن نان و دلایل آن ‏زیاد گفتیم، اما یکی از نکات مهمی که دلیل گرامی بودن نان است، ‏ساده بودن این ماده غذایی است. نان ارزان‌ترین خوراک برای ‏انسان‌ها، خصوصاً فقرا و مستضعفان است و از آنجایی که ماده غذایی ‏لاکچری به حساب نمی‌آید سبب اهمیتش شده و از طرفی بسیاری از ‏نیازهای بدن را برای کار و تلاش روزانه رفع می‌کند.‏
وی تصریح کرد:حال نکته قابل تأسف این است که با این همه نکته و ‏توصیه دین و فرهنگ به گرامی داشتن نان و پرهیز از اسراف و هدر ‏دادن این موهبت الهی، مردم ایران با مصرف سرانه سالانه ۱۶۰ ‏کیلوگرم نان مقام اول را در دنیا دارند در حالی که میانگین این عدد در ‏دنیا حدود ۲۵ کیلوگرم است، یعنی در ایران حدود ۶ برابر میانگین ‏مصرف دنیا نان مصرف می‌کنیم و گواه آن هم ظرف‌ها و کسیه‌های نان ‏خشک و ضایعات نان در منازل ما است. ‏
پلمب و جریمه ۲ نانوایی متخلف در قم
مدیرکل تعزیرات حکومتی قم از پلمب و جریمه‌ سنگین برای ۲ واحد ‏نانوایی سنگک به دلیل گرانفروشی و دریافت وجه اضافی از مشتریان ‏خبر داد.‏
روابط عمومی اداره کل تعزیرات حکومتی قم، رضا حدادپور در گفت و ‏گویی اظهار داشت: پس از اصلاح و ابلاغ نرخ‌های جدید انواع نان به ‏نانوایی‌های استان توسط مراجع ذی‌صلاح با دریافت شکایات مردمی و ‏نظارت‌های میدانی، این اداره کل متوجه گرانفروشی نان در ۲ واحد ‏نانوایی سنگک شد.‏
وی اضافه کرد: بلافاصله دستور پلمب واحدها و جزای نقدی تا ۱۰ ‏برابر ارزش تخلف از سوی شعب رسیدگی‌کننده صادر گردید.‏
وی ضمن تاکید بر برخورد جدی و قاطع با متخلفان در حوزه نان، ‏گفت: دیگر هیچ عذری از سوی نانوایی‌های استان برای گرانفروشی ‏نان قابل قبول نیست و اداره کل تعزیرات حکومتی هم هیچ اغماضی در ‏این خصوص نخواهد شد.‏
حدادپور از شهروندان خواست تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف ‏گرانفروشی در حوزه نان، مراتب را از طریق تلفن ۱۲۴ اداره کل ‏صمت و یا سامانه اینترنتیir.  tazirat‏۱۳۵ سازمان تعزیرات حکومتی ‏گزارش دهند.‏
چالش کیفیت نان درقم بسیارجدی است هرچقدر دور ریز نان بیشتر ‏باشد، هم به اقتصاد خانواده ها آسیب می زند و هم سلامت افراد به ‏خطر می افتد به نظر می رسد که علاوه بر رسیدگی به شکایت مردمی ‏در این زمینه بازرسان اصناف سرزده نانوایی ها را مورد بررسی قرار ‏دهند تا کیفیت نان دوباره به سر جای خودش باز گردد و طعم نان برای ‏همه ما به بهترین طعم خوردنی ها تبدیل شود. ‏

پاسخی بگذارید